Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Onverantwoorde risico’s

gerrit zalm2

Staatsbank ABN Amro laat klanten onverantwoorde financiële risico’s nemen. Dat is in het licht van de wereldwijde meltdown door subprime hypotheken in 2007 ontoelaatbaar. Het risico zit hem in de manier waarop de bank beleggingen in edelmetaal voortaan afhandelt.

Onlangs liet ABN Amro aan beleggingsklanten weten dat zij de beleggingsvoorwaarden voor het beleggen in edelmetalen heeft aangepast. Per brief meldt ABN een andere bewaarder voor edelmetalen te hebben gevonden en dat goud, zilver, platina en palladium voortaan tegen zogenaamde biedprijzen geadministreerd zullen worden. Daarnaast zal ABN Amro niet langer edelmetalen fysiek uitleveren. Voor de aangepaste voorwaarden wordt verwezen naar de website waarna ABN Amro de brief vervolgt met de vraag of klanten nog iets moeten doen. De bank stelt: “U hoeft niets te doen. Wij zorgen dat wij uw beleggingen in edelmetalen voortaan op de nieuwe manier afhandelen en administreren”. Als beleggingsklant bij ABN Amro hoeft men dus niets te doen, aldus de bank. Maar of dit verstandig is?

logo ubsDe nieuwe bewaarder waar ABN Amro melding van maakt, blijkt de Zwitserse bank UBS te zijn. Zij hebben speciale afspraken gemaakt die aanleiding zijn voor nieuwe voorwaarden en wie deze voorwaarden leest, komt er al snel achter dat klanten die edelmetaal in hun beleggingsportfolio hebben opgenomen, financiële risico’s lopen zonder substantiële vorm van juridische bescherming.

Vordering

Zo blijkt bijvoorbeeld dat UBS niet verplicht is om altijd aan- of verkooporders van klanten uit te voeren. Wanneer de Zwitserse bank stelt dat er sprake is van extreme marktomstandigheden dan kan zij orders van klanten negeren. Of hier sprake van is bepaalt UBS; ABN Amro staat hier volledig buiten.

De “Stichting beleggingsgiro ABN Amro” via welke klanten eigenlijk beleggen, stelt dat als klanten “edelmetaal” kopen zij het niet in bezit hebben, maar dat zij een vordering krijgen op de Stichting die het namens hun koopt en “bezit”. Daarnaast wordt gesteld dat zij probeert tenminste 70 procent van het belegde vermogen in edelmetaal daadwerkelijk in een kluis van UBS aan te houden. Echter, de bank stelt onomwonden dat zij dit niet garandeert. Het kan klaarblijkelijk ook voorkomen dat dit slechts 60 procent is en wellicht zelfs minder. Het is zelfs zo dat UBS “uw” edelmetaal niet in een eigen kluis aanhoudt, maar bij een niet nader genoemde derde partij.

Lees verder op: FollowTheMoneyADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl