Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Succes voor demonstranten

protest tegen monsanto

Goed nieuws voor onze voedselvoorziening: Monsanto stopt met de promotie van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa. Dat heeft de alom verguisde multinational laten weten in een interview met een Deens nieuwsmedium. Jaren van weerstand en verzet, met onlangs nog een dag van wereldwijde demonstraties tegen het chemiebedrijf, hebben hun vruchten afgeworpen. Europa zit niet te wachten op de zaden en gifstoffen van Monsanto, zo veel is duidelijk.

Het bedrijf gaat echter wel verder met de verkoop van gemanipuleerde zaden in Spanje, Portugal en Tsjechië, waar gentech volgens Monsanto een minder slechte reputatie heeft. Greenpeace voert in Nederland, Europa en wereldwijd al ruim vijftien jaar campagne tegen genetische manipulatie, omdat gentech risico’s met zich meebrengt voor mens en milieu. Monsanto is de Amerikaanse multinational die meer dan 90 procent van alle gentechzaden verkoopt.

Roundup Ready

Bekend en berucht is Roundup Ready maïs. Deze maïs is zo gemanipuleerd dat hij bestand is tegen grote hoeveelheden van het zeer giftige Roundup, een onkruidgif dat Monsanto produceert. In Nederland deed Monsanto veldproeven met deze maïssoort. Greenpeace voerde juridische procedures tegen deze veldproeven, samen met imkers en boeren. Uit onderzoek onder boeren in onder andere de VS blijkt dat op den duur steeds grotere hoeveelheden Roundup moeten worden gespoten, omdat onkruiden zich aanpassen aan het gif.

Geen keuze voor Amerikaanse boeren

‘Boeren hebben in Amerika geen gentechvrije keuze meer, de hele markt is gemonopoliseerd door Monsanto’, zegt Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace. ‘Boeren hebben hogere kosten voor zaden en geven meer geld uit aan gif. De grotere oogsten die Monsanto belooft, blijven uit. Het milieu is de dupe van de immense monoculturen waar veel gif wordt gespoten. Boeren in Nederland zijn gelukkig kritisch over Monsanto en zijn producten.’

Met de aankondiging van Monsanto is Nederland helaas niet van de gifproducent af. Roundup wordt namelijk in steden gebruikt om stoepen en straten onkruidvrij te houden. De gifstof vervuilt rivieren als de Maas en de Rijn. Drinkwaterbedrijven luiden hierover al langer de alarmbel. In onderzoeken komt glyfosaat – de gifstof in Roundup – naar voren als de meest problematische stof voor de productie van gezond drinkwater uit het Nederlandse


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl