Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Succes voor demonstranten

protest tegen monsanto

Goed nieuws voor onze voedselvoorziening: Monsanto stopt met de promotie van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa. Dat heeft de alom verguisde multinational laten weten in een interview met een Deens nieuwsmedium. Jaren van weerstand en verzet, met onlangs nog een dag van wereldwijde demonstraties tegen het chemiebedrijf, hebben hun vruchten afgeworpen. Europa zit niet te wachten op de zaden en gifstoffen van Monsanto, zo veel is duidelijk.

Het bedrijf gaat echter wel verder met de verkoop van gemanipuleerde zaden in Spanje, Portugal en Tsjechië, waar gentech volgens Monsanto een minder slechte reputatie heeft. Greenpeace voert in Nederland, Europa en wereldwijd al ruim vijftien jaar campagne tegen genetische manipulatie, omdat gentech risico’s met zich meebrengt voor mens en milieu. Monsanto is de Amerikaanse multinational die meer dan 90 procent van alle gentechzaden verkoopt.

Roundup Ready

Bekend en berucht is Roundup Ready maïs. Deze maïs is zo gemanipuleerd dat hij bestand is tegen grote hoeveelheden van het zeer giftige Roundup, een onkruidgif dat Monsanto produceert. In Nederland deed Monsanto veldproeven met deze maïssoort. Greenpeace voerde juridische procedures tegen deze veldproeven, samen met imkers en boeren. Uit onderzoek onder boeren in onder andere de VS blijkt dat op den duur steeds grotere hoeveelheden Roundup moeten worden gespoten, omdat onkruiden zich aanpassen aan het gif.

Geen keuze voor Amerikaanse boeren

‘Boeren hebben in Amerika geen gentechvrije keuze meer, de hele markt is gemonopoliseerd door Monsanto’, zegt Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace. ‘Boeren hebben hogere kosten voor zaden en geven meer geld uit aan gif. De grotere oogsten die Monsanto belooft, blijven uit. Het milieu is de dupe van de immense monoculturen waar veel gif wordt gespoten. Boeren in Nederland zijn gelukkig kritisch over Monsanto en zijn producten.’

Met de aankondiging van Monsanto is Nederland helaas niet van de gifproducent af. Roundup wordt namelijk in steden gebruikt om stoepen en straten onkruidvrij te houden. De gifstof vervuilt rivieren als de Maas en de Rijn. Drinkwaterbedrijven luiden hierover al langer de alarmbel. In onderzoeken komt glyfosaat – de gifstof in Roundup – naar voren als de meest problematische stof voor de productie van gezond drinkwater uit het Nederlandse


 • Waarom vind ik, en met mij zoveel anderen, dit moeilijk te geloven?

  Thumb up 7 Thumb down 0

 • Het gaat te makkelijk lijkt het.

  Thumb up 2 Thumb down 0

 • Timoo

  DANGER, DANGER!

  1: Monsanto krijgt 40mln als compensatie, als een bail-out naar boeren die kapot gaan door de Monsanto-way in Oost-Europa.
  Google: “$40 Million GMO Bailout in Europe” – http://bit.ly/17E8P8W

  2: De EU is bezig met legislatuur om het individuele lidstaten onmogelijk te maken om GGO zelf te reguleren. Dit betekent, dat de EU de voordeur voor Monsanto gaat openzetten, terwijl Monsanto de tijd heeft zichzelf te hergroeperen.
  Google: “EU countries banned from being GMO free” – http://bit.ly/11gkaqO

  Dit is niets anders dan een media-stunt, om ons te doen geloven dat ze de strijd opgeven.

  >> Hun come-back is al in the making, dankzij de Blair-legacy. Was dat niet de voortzetting van het Thatcherisme dat onze sociale democratie heeft proberen te plunderen?

  Thumb up 2 Thumb down 0

 • Inderdaad iets te eenvoudig. Waarschijnlijk zijn er nog niet voldoende politieke kopstukken omgekocht/gechanteerd om het nu te bewerksteliggen.

  Thumb up 3 Thumb down 0

 • Gaat inderdaad wel heel erg makkelijk, eerst zien dan geloven….

  Thumb up 1 Thumb down 0

 • Goed zo!!!!!! Nu Heinz en cola nog = ook Monsanto

  Thumb up 2 Thumb down 0

 • te gemakkelijk… er zijn altijd nog Bayer, Nestle etc. met wie ze [oa.] een heel netwerk hebben…

  Thumb up 1 Thumb down 0

 • !

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl