Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

 

Cruciale stemming Duitse parlement

Mario Draghi ECB

Mario Draghi ECB

Veel reguliere media in Nederland hebben geen enkele aandacht besteed aan een cruciale stemming in het Duitse parlement, de Bondsdag, een paar dagen geleden. Die besloot namelijk om de weg vrij te maken om de Europese Centrale Bank als een aan niemand verantwoordelijke Europese banktoezichthouder aan te stellen. Hiermee worden de € 500 miljard van het permanente noodfonds ESM, inclusief een Nederlandse bijdrage van € 40 miljard, onbeperkt ter beschikking gesteld aan de Zuid Europese crisislanden en hun failliete banken.

Ondanks vurige pleidooien van een aantal felle tegenstanders besloot de Bondsdag om de soevereiniteit over minstens € 135 miljard Duitse ESM-euro’s over te dragen aan de ECB. Het gemeenschappelijke bankentoezicht door de ECB moet de weg vrijmaken voor een volledige bankenunie en een gemeenschappelijk garantiefonds voor alle Europese bankrekeningen.

‘Wij redden de schuldeisers van de banken’

Dat werd hoofdzakelijk bedacht om de feitelijk failliete banken in de Zuid Europese crisislanden te stabiliseren. Tegen alle afspraken en beloften in zal nu het met belastinggeld gevulde ESM gebruikt gaan worden om deze banken overeind te houden. Bovendien zal de ECB de enige instantie zijn die hier over mag besluiten – de nationale parlementen hebben geen enkele zeggenschap meer over de bijdrage van hun eigen landen.

‘Niemand kan meer beweren dat de creatie van een Europese financiële compensatie een teken van een of andere solidariteit is. Wij redden de schuldeisers van de banken,’ betoogde Frank Schäffler van de liberale FDP, één van de weinige parlementariërs die zich tot het einde toe bleef verzetten tegen de Duitse instemming.

Crisislanden krijgen grip op ons belastinggeld

Schäffler wees erop dat de bankentoezicht totaal anders gaat functioneren als oorspronkelijk bedoeld. Aanvankelijk zou er Europees toezicht komen waaraan de ECB zou deelnemen. Nu heeft alleen de ECB-toezichthouder de complete zeggenschap gekregen. Ieder land heeft ongeacht de hoogte van de bijdrage aan het ESM één vertegenwoordiger in deze toezichthouder. Daarnaast levert de ECB zelf nog eens 5 vertegenwoordigers, waarvan één directielid van de bank.

all you can eat

Omdat de besluiten van de ECB met een eenvoudige meerderheid worden genomen -dat wil zeggen dat het kleine Cyprus net zoveel te zeggen krijgt als Duitsland of Nederland- betekent dit dat de Zuidelijke crisislanden nu kunnen besluiten wat er met de ESM-miljarden gaat gebeuren. Schäffler: ‘Hoe kunnen wij van zo’n toezichthouder verwachten dat zij de Spaanse, Griekse, Portugese, Cypriotische, Ierse, Sloveense, Italiaanse en Franse banken zo gaat controleren zoals wij dat ons voorstellen? Ik zeg u dat dit nooit gaat gebeuren.’

Lees verder op: Xandernieuws


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl