Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

wonder

Hulpeloosheid en onmacht in het kwadraat?

Het is letterlijk en figuurlijk stil. Vakantietijd. Vele Nederlanders zijn moe en uitgeblust geraakt van al die berichten over crises, fraude, afluisteren, grootgraaiers die zich zelf wéér meer toestoppen en de komende miljarden aan lastenverhogingen en bezuinigen. En toch…. Als een struisvogel je hoofd in het zand steken helpt maar even, net als een krat bier achteroverslaan of een fles whisky leegdrinken. Feit is dat de banken in de diverse landen er nog steeds verder op achteruitgaan. Dat enorme bedragen aan niet meer inbare leningen als een nog onzichtbaar aambeeld op de balans drukken en de dat de bereidheid om leningen te verstrekken aan ondernemingen tot bijna nul is gedaald.

Geen groei en de hand op de knip

Zonder investeringen is er geen groei, en de hand op de knip zorgt voor het instorten van de omzet van veel ondernemingen en daarmee ook de belastinginkomsten. Gebleken is dat politici geen uitweg weten. Dat ze zich met handen en voeten vasthouden aan wat was, aan de gevestigde belangen en de ijdele hoop dat wonderen redding zullen brengen. Die wonderen blijven vooralsnog uit. De begrotingstekorten en staatsschulden stijgen in veel landen nog elke dag. De aangegane leningen zijn feitelijk gezien niet meer af te betalen.

Hulpeloos?

Veel Nederlanders hebben het gevoel dat ze als individu niet meer dan een speelbal in en woeste zee zijn. Dat grootheden als miljoenen, miljarden en biljoenen ons begrip, en doen, te boven gaan wat betreft invloed, het kunnen zorgen voor veranderingen, en meer. Zijn we echt hulpeloos? Ik denk dat je hierop met ja en nee kunt antwoorden. De westerse samenleving is enorm complex geworden. Een mammoettanker is er niets bij. Koersveranderingen gaan dan ook heel langzaam, waarbij je vooraf ook nog eens moet weten wat die koers moet zijn. Ons eigen, kleine levensscheepje, kunnen we echter wel grotendeels de baas. Je kunt de boel op orde houden, overzicht hebben in de inkomsten en uitgaven, zorgen dat er zo min mogelijk schulden zijn en worden gemaakt. Investeren in energiezuinige en degelijke apparatuur. Het geld voor een vakantie is na één of twee weken op. Met een goede wasmachine doe je misschien wel twintig jaar.

Lees verder op: Biflatie.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl