Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Financiële uitholling van de staat

belasting ontduikenHet langverwachte actieplan van de OESO om belastingontwijking aan te pakken munt uit in een gebrek aan actie.

De sluiproutes in het internationale belastingsysteem, waarvan multinationals en zeer vermogenden individuen massaal gebruik maken, holt de inkomsten van staten in toenemende mate uit. Dat is niet alleen in arme landen een probleem, ook de rijke industrielanden klagen over de belastinginkomsten die ze mislopen door slimme routes en belastingparadijzen zoals Nederland. En vorig jaar kwamen daar de consument en de kleine onderneming bij. De boycott van onder meer Starbucks in het Verenigd Koninkrijk zette de problematiek hoog op de agenda.

Maatregelen onvoldoende

Vrijdag kwam de OESO eindelijk met haar langverwachte plan van aanpak om ‘belastingerosie en winst-verschuiving’  tegen te gaan. Maar wie in dit plan daadwerkelijk vuurwerk had verwacht, komt bedrogen uit. In de trustkantoren aan de Amsterdamse Zuidas en Sloterdijk zal opgelucht zijn ademgehaald. In het ‘Action Plan‘ ontbreekt het namelijk aan concrete actieplannen.

Belastingsysteem bezwijkt

Wel identificeert het Action Plan de problematiek – voorzover die nog niet bekend was – en neemt het de stelling aan dat belastingontwijking inderdaad schade veroorzaakt aan staten en regeringen. Ze hebben minder inkomsten als gevolg van versmalling van de basisbelastingheffing en het verschuiven van bedrijfswinsten naar oorden waar de belasting het laagst is. Het hele belastingsysteem dreigt daardoor te bezwijken. Dat is geen nieuws, maar wel wordt het nu hardop uitgesproken.

Concurrentievervalsing

Ook nieuw: de terechte constatering dat individuele belastingbetalers en MKB-bedrijven schade oplopen doordat zij de last moeten dragen. Er is zelfs sprake van concurrentievervalsing doordat de multinationals heffing kunnen ontwijken en het MKB dat niet kan, zegt de OESO. Dus is er actie nodig.

Die erkenning is een stap vooruit. Het bevestigt wat organisaties als Tax Justice Network en dergelijke al jarenlang roepen: het huidige systeem is verouderd, oneerlijk en dus aan vervanging toe.

Lees verder op: FollowTheMoney

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl