Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Verwoestende werking op de natuur

rabobankEindelijk een bedrijf dat een duidelijk signaal afgeeft tegen de roof en plunderingen die op Aarde plaatsvinden. De Nederlandse Rabobank, een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, heeft zich gekeerd tegen de verwoestende winning van schaliegas, overal ter wereld.  De Rabobank gaat geen kredieten meer verstrekken aan bedrijven die zich bezig houden met het winnen van dit schaliegas.

En dat geldt ook voor boeren dit hun land verhuren aan energieconcerns met de bedoeling om deze bedrijven hierop schaliegas te laten winnen, zo schrijft dagblad ‘Trouw’ vandaag. Deze uiterst omstreden winning van energie uit diepe steenlagen is onderwerp van wereldwijde discussie, want deze ‘methode’ levert ernstige milieuschade op.

Rabobank grote geldschieter in VS

En hoewel de discussie voornamelijk in de Verenigde Staten speelt, waar de Rabobank een grote geldschieter is in de agrarische sector, straalt deze beslissing vanzelfsprekend door naar de thuisbasis van Rabo, Nederland. Want ook hier is de discussie in volle gang over het mogelijk ‘fracken’ van de Nederlandse bodem, op zoek naar het schaliegas.  De Rabo-bank schaart het winnen van schaliegas onder ‘onconventionele brandstoffen’ en wil niet meewerken aan milieuvervuiling.

De Rabobank vindt dat deze ‘winning van onconventionele brandstoffen, zoals ook de winning van olie uit teerzand en schaliegas uit diep gesteente, milieuvervuilend’. Daaraan maakt Rabo haar handen niet vuil  en wil ze ook niet meewerken. Een woordvoerster van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht bevestigt tegen dagblad Trouw haar opstelling. Die is gebaseerd op een strategische notitie die ‘Position paper on oil and gas activities’ heet en die de bank onlangs heeft uitgegeven.

Duidelijke stellingname

Rabobank probeert in die notitie héél duidelijk stelling te nemen in dit soort kwesties. Naast de vervuiling van grond, water en lucht, kijkt Rabobank voortaan ook veel strenger naar bijvoorbeeld het verlies aan biodiversiteit en de behandeling van de lokale bewoners in de wingebieden. Maar ook arbeidsomstandigheden krijgen een veel grotere weging!  Deze opstelling van Rabo is wereldwijd van toepassing, maar is nu vooral praktisch toegepast in de VS, terwijl volgens de woordvoerster dit in Nederland nog niet speelt. “We volgen wel heel nauwgezet de discussie die in Nederland gaande is en wachten de uitkomst af.”

schaliegas-grafischMaar Rabobank bemoeit zich wel degelijk al met de winning van schaliegas en de schadelijke gevolgen. In 2011 al stond Rabo al inwoners van Boxtel terzijde, in hun strijd tegen een schaliegasproef in hun gemeente. Voor de rechtbank van Den Bosch diende toen een zaak die was aangespannen door de inwoners én Rabobank. Rabobank zou in het gebied waar de schaliegasproefboringen zouden plaatsvinden, haar nieuwe datacentrum gaan vestigen. De rechtbank stelde de inwoners én Rabo in het gelijk, omdat de gevolgen van de boringen niet te overzien waren, tijdens de periode van testboringen, die 5 jaar had kunnen duren.

Bron: WantToKnow.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl