Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

 Kwetsbaar

piet moerland

Bestuursvoorzitter Piet Moerland

 Afgelopen vrijdag gaf de Rabobank nieuwe obligaties uit, waarmee de toch al sterke kapitaalpositie met 1 miljard euro toenam. De bank blijkt echter veel kwetsbaarder dan het stabiele en solide imago doet vermoeden.

Een anonieme bankier die tegenover het persbureau Reuters twijfel zaait over het eigen vermogen van de Rabobank. Vijf jaar geleden was dit nog ondenkbaar, maar anno 2013 liggen de zaken voor de coöperatieve bank anders.

Ruzie in Raad van Bestuur

Het standvastige imago van de Rabobank begint scheuren te vertonen en niet alleen op financieel gebied. De degelijke reputatie van de bank liep flinke averij op door de volledig uit de hand gelopen ruzie in De Raad van Bestuur. Topbankiers vertrekken, gaan met pensioen of worden ontslagen. De Libor-boete hangt boven het hoofd en recent maakte de Rabobank bekend te stoppen met de ontwikkeling van commercieel vastgoed. En nu lijkt ook de kapitaalspositie van de bank ook steeds meer in het geding te komen.

Met een kapitaalratio van 19 procent, oogt de bank op het eerste gezicht stabiel. Bovendien is de Rabobank de laatste van de vier grote banken die het zonder staatssteun weet te redden. Topmannen halen graag het unieke en solide karakter van de bank aan als voornaamste reden hiervan. ‘De Rabobank is wat betreft haar geschiedenis, structuur, organisatievorm en doelstelling feitelijk fundamenteel anders dan andere banken’, aldus vertrekkend bestuursvoorzitter Piet Moerland in het voorwoord van het jaarverslag 2012. Volgens CFO Bert Bruggink is het bijzonder dat de bank langdurig de Triple-A status wist te behouden: ‘We zijn de enige private bank met een een AAA-status van S&P.’

Opvallende timing

Toch vond de Rabobank het nodig om de kapitaalpositie te verbeteren. Afgelopen vrijdag haalde de bank 1 miljard euro op met de uitgifte van nieuwe obligaties. Maar er worden ook vraagtekens geplaatst bij de beweegredenen van de Rabobank om juist nu kapitaal op te halen. De uitgifte zou oorspronkelijk in september plaatsvinden, maar de bank besloot dit te vervroegen. Een opvallende timing, volgens collega-bankiers, omdat de kapitaalmarkten momenteel erg onrustig zijn. Hierdoor is er minder vraag naar obligaties en is het duurder om kapitaal op te halen. De eerder genoemde anonieme bankier spreekt tegen Reuters zijn vermoeden uit dat de Rabobank genoodzaakt was om het eigen vermogen te versterken: ‘Ik denk dat het mogelijk is dat de Rabobank op de vingers is getikt door de toezichthouder om het kapitaal te versterken, want de timing is simpelweg niet logisch.’

Lees verder op: FollowTheMoney

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl