Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De toekomst is niet wat het geweest is

Bzwangerent u in staat zich een voorstelling van de wereld in 2023 te maken? Is er überhaupt iemand die in staat is zich een voorstelling van de wereld in 2013 te maken? Daniel Lemire doet een poging om te zoeken de nieuwe sci-fi visionairs van onze tijd. Kent u Daniel Lemire? Nee, wij ook niet. Is een Canadese blogger uit Montreal, niet heel bekend, eigenlijk. Maar dat geeft niet. Want Lemire heeft wel een bazenblog geschreven. Titel: We need to get a lot better at imagining the future. Opening: de wereld van nu was tien jaar geleden volkomen onbekend. Dat is een feit. Maar als de technologische ontwikkeling in dit tempo blijft versnellen, hoe ziet de wereld er dan in 2023 uit? We hebben geen idee, omdat de laatste twee decennia plotsklaps alle creatieve, vooruitstrevende en visionaire sci-fi schrijvers zijn verdwenen. Met gevolgen.

Lemire: “If scifi writers fail to imagine our future, regular workers are bound to think that whatever they do now will still be needed in 10 or 20 years. And their reaction is entirely predictable: point out the obvious limitations of whatever new technology could threaten their livelihood.

Klopt, kijk maar naar de krampachtigheid waarmee oude media, de entertainmentindustrie en corporaties vasthouden aan klassieke verdienmodellen en daarmee innovatie verstoren. Maar gefundeerd dromen over een betere toekomst heeft nog een mooie bijkomstigheid. Er is vandaag de dag geen probleem wat in de toekomst niet met technologische vernieuwing opgelost kan worden. Gaat sci-fi de wereld redden? Nee. Maar visie, geloof en vertrouwen in technologie wel. En de fantasie van sci-fi draagt daar aan bij. Enige puntje van kritiek op Lemire: technologische vooruitgang is redelijk exponentieel, maar menselijke vooruitgang hapert al eeuwenlang behoorlijk. Tja. Een mensheid die zich geen betere wereld kan voorstellen en zich geen goede vragen kan stellen over die toekomst, is gedoemd uit te sterven.

Bron: GeenStijl.nl

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl