Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Boosdoener: Blauwe kleurstof E133

Verslagje uit de praktijk van een gemotiveerde blogster/schrijfster :

“Vorige week kreeg ik ineens een berichtje van mijn uitgever. Zij heeft een zoontje van 6 jaar oud en ze was de nacht ervoor met hem in het ziekenhuis beland. Met netelroos over zijn hele lichaam, oedeem benen en zweetaanvallen. De kinderarts vroeg haar of haar zoontje misschien Skittles (soort M&M’s) had gegeten en ja, na wat navragen bleek dat hij een flinke hoeveelheid had binnengekregen, die middag ervoor op een kinderfeestje.

Allergische reacties

De arts vertelde dat hij met grote regelmaat (!) kinderen aantrof die sterke allergische reacties op de felblauwe kleurstof met het nummer E133 hebben.. Een kleurstof die al niet meer gebruikt mag worden in Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen..! Overigens zit deze blauwe kleurstof niet alleen in ‘Skittles, maar ook in stevige hoeveelheden in het o zo populaire Smurfenijs.

smurfenijsRecent plaatste het Haarlems Dagblad er nog een blij stukje over in de krant, dat een ijssalon in Haarlem meldde dat kinderen huilend aan de toonbank staan wanneer het er een keertje niet is. Reden genoeg om even de boeken in te duiken en dan met name het geweldige boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget. Het boekje benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Maar liefst veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in dat handzame boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn – en uw – eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.

Dit handig naslagwerkje in de e-nummer jungle maakt ineens veel duidelijk! E 133 heeft volgens Gouget als risico’s hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en ‘last but not least’:  geldt als kankerverwekkend..!

skittlesMisschien is er een voedsel- en warenautoriteit die wellicht kan uitleggen hoe een dergelijke kleurstof allereerst door de keuring komt en op de tweede plaats hoe het mogelijk is dat een dergelijke kleurstof in deze enorme hoeveelheden gebruikt mag en kan worden.. Zoals in het geval van het ‘smurfenijs’, waarvan steeds meer varianten te koop zijn.  De kleurstof E133 blijkt een synthetische kleurstof te zijn, die vanzelfsprekend een blauwe kleur toevoegt aan levensmiddelen. De allergische reacties zijn bekend, maar toch wordt de kleurstof overal in gebruikt. Maar kennelijk niet voor niets gebanned in Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen..!

Jacques+SmurfenijsInmiddels is er een verzoek ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid om een waarschuwing te doen uitgaan naar (nog onwetende) ouders… Want voordat je als ouder de relatie legt tussen het blauwe ijsje en je blauw-aangelopen kind…

Ineens waren die hysterisch huilende kinderen in de ijssalon niet zo onwaarschijnlijk meer. E 133 heeft volgens Gouget als risico’s hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en geldt als kankerverwekkend. Kom jongens, we gaan een lekker ijsje halen!

Bron: WantToKnow.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl