Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: het Nederlands Opinieplatform CitaReg.nl  Auteur: Bart Uienpeller

Duitse verkiezingen

germany-verkiezingenangela-merkel3Nog enige weken en dan zijn er de Duitse Bondsdagverkiezingen. Inzet, de herverkiezing van Angela Merkel (CDU). Toevallig of niet, de laatste maanden is het muisstil rond de eurocrisis. Over de armlastige landen Griekenland en Cyprus nauwelijks een woord. Het Europese vakantieseizoen en de verkiezingen in een van de belangrijkste landen binnen de eurozone wiegen de burgers zachtjes in slaap. Zowel de CDU/CSU van Angela Merkel als coalitiepartner FDP van minister van Economische Zaken Philipp Rösler reppen met geen woord meer over de eurocrisis. Te brisant en gevaarlijk zo vlak voor de Duitse verkiezingen.

Opnieuw extra noodhulp

Helaas, het is een rust die bedriegt. Uit Frankrijk, waar geen verkiezingen zijn, komen berichten dat de situatie in Griekenland dermate verslechterd is, dat achter de schermen in Brussel aan een vierde noodhulppakket gewerkt wordt. Klokkenluider in Frankrijk is Gilles Carrez, financieel expert van de Assamblé Nationale. Dezelfde geluiden komen volgens Der Spiegel ook van de Deutsche Bundesbank, die met haar president Jens Weidmann geen blad voor de mond neemt. Jens, bepaald geen grote vriend van ECB-president Mario Draghi, ventileert geregeld kritische geluiden over de aanpak van de eurocrisis door de ECB en Brussel. Dit tot groot ongenoegen van bondskanselier Angela Merkel en minister Wolfgang Schäuble van Financiën. Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank kan aan Jens Weidmann een voorbeeld nemen, maar Klaas heeft een baas. Die heet Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën én voorzitter van de eurogroep. Klaas gaat Jeroen niet voor de voeten lopen, vandaar. Klaas Knot loopt braaf aan de leiband van Dijsselbloem en Mario Draghi.

Kwijtschelding Griekse schulden

griekse tragedie2Een vierde pakket noodhulp voor Griekenland, de Europese put zonder bodem, is één ding. Nog erger is dat er zo goed als zeker een ander voorstel uit de kast gehaald zal worden en dat is kwijtschelding van de Griekse schulden, op dit moment zijn die 216 miljard van de in totaal 240 miljard euro aan toegezegde steun. Griekenland zal en moet binnen de eurozone gehouden worden, koste het wat het kost. Wij Europese belastingbetalers mogen de rekening betalen. Na de waarschijnlijke herverkiezing van Angela Merkel in september zal de Duitse kiezer een aantal belastingverhogingen voor de kiezen krijgen die rechtstreeks voortkomen uit extra noodhulp aan Griekenland, zo is de voorspelling van de Duitse econoom Jörg Rocholl, lid van de adviesraad van het Duitse ministerie van Financiën. De verdiepte Griekse problemen komen sneller op ons af dan verwacht, en dat is nog maar het begin van de voortzetting van de eurocrisis. Ook tal van Europese zombiebanken hebben nog lijken in de kast en de vooruitgeschoven problemen in Spanje en Italië zullen in 2014 levensgroot op ons afkomen. 2014 zal het jaar van de waarheid worden voor de euro en de eurozone, alle mooie en beloftevolle geluiden over een voorzichtig economische groei ten spijt. Helaas.

Belastingbetaler mag beurs weer trekken

Wat voor de Duitsers geldt zal evenzo gelden voor de Nederlandse burgers. De extra 6,3 miljard lastenverzwaringen die ons voor 2014 wachten, zullen aangevuld worden met de prijs die wij gaan betalen voor de extra Griekse noodhulp. Komt er en een vierde reddingspakket, dan moet Nederland de kapitaalmarkt op om daarvoor geld te lenen. De rentekosten komen direct voor rekening van de Nederlandse belastingbetaler. Worden de Griekse schulden kwijtgescholden, al is het maar voor een gedeelte, dan zijn wij ons geld kwijt en loopt de staatsschuld direct op met het bedrag van de kwijtschelding. Nederland heeft in Griekenland inclusief afgegeven garanties bijna 18 miljard euro uit staan.

Mark Rutte heeft boter op zijn hoofd

rutte-zwemt-vn2Hallo, mijnheer Jan Kees de Jager (CDA) hoe zat dat ook al weer? Als toenmalig minister van Financiën in het kabinet Rutte I garandeerde u ons toch dat elke cent die wij aan Griekenland zouden lenen terugbetaald zou worden? En Mark Rutte (VVD), u was toch toen zijn minister president? Jan Kees sprak toch namens het hele kabinet, dus ook namens u? Mogen we binnenkort uw menig daarover horen? U zat al die tijd toch in de vergaderzalen van Brussel? Heeft u opnieuw de kluit belazerd en het volk willens en wetens voorgelogen zoals u dat ook in uw verkiezingscampagnes pleegt te doen? En hoe ziet minister Jeroen Dijsselbloem de jongste ontwikkelingen? In november 2012 is de looptijd voor de Griekse aflossingen al eens verlengd en de te betalen rente verlaagd. Volgens Dijsselbloem zou dat Nederland de komende 14 jaar gemiddeld 70 miljoen euro per jaar kosten. Maar wat als er opnieuw extra noodhulp moet worden verleend of schulden kwijtgescholden?

Binnenkort worden wij met zijn allen uit onze warme zomerslaap gewekt. Maak uw borst maar nat en reserveer alvast wat extra geld voor de lastenverzwaringen die er ongetwijfeld aan zullen komen. En geloof me, dat geleende geld aan Griekenland zijn we kwijt. Is het niet vandaag, dan morgen. De euro wordt duur betaald.

Bron: CitaReg,nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl