Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Op de website van het Nederlands opinieplatform CitaReg heeft Bart Uienpeller een artikel geplaatst waarin helder en duidelijk uiteengezet wordt wat “doping” nou eigenlijk inhoudt en vooral, wie er allemaal gebruik van maken.

Hypocriet

SPORT DIVERS - Features zum Thema DopingDe Duitse sportwereld schudt op haar grondvesten. Altijd dacht men dat doping vooral iets van het voormalig Oost-Duitsland was. Maar uit een maandag gepubliceerd rapport van de Berlijnse Humboldt Universiteit, blijkt dat ook in West-Duitsland al vanaf 1954 doping gemeengoed was. Hebben we de WK-finale in 1974 dan toch verloren van een gedrogeerd Duits elftal?

 

Struisvogelpolitiek dopinggebruik

Bij de Duitsers is het nieuws dus ingeslagen als een bom. West-Duitse sporters waren geen haar beter dan hun Oost-Duitse collega’s. Maar waarom is iedereen nu ineens verbaasd? De wielersport wordt sinds jaar en dag in verband gebracht met doping. Sterker, zonder doping geen wielersport. Of het nieuwe wielrennen volledig schoon is zoals door de jonge generatie wielrenners en hun ploegleiders wordt beweerd, moet worden afgewacht. De toekomst zal het uitwijzen.

De fixatie op doping in de sport betrof tot voor kort voornamelijk het wielrennen en atletiek. Hier en daar werd in een andere tak van sport incidenteel een geval van doping ontdekt, maar dat was de volgende dag oud nieuws waar verder geen aandacht meer aan werd besteed. Dat doping sinds jaar en dag in de hele professionele sport gebruikt wordt kwam gewoon niet op in de gedachten van het publiek, de journalisten en sportofficials.

Profsporter is gebruiker tot het tegendeel bewezen is

Dacht u nu werkelijk dat in profsporten zoals bijvoorbeeld het voetbal, honkbal, de autosport Formule I, het boksen, tennis en zelfs het schaatsen en zwemmen geen doping wordt gebruikt? Het zijn sporten waar miljarden in omgaan en waar de belangen van de sporters en hun hele entourage, hun sponsors en zelfs van regeringen levensgroot zijn. Dacht u nu werkelijk dat in al die sporten geen doping wordt gebruikt? Dat Nederlandse topsporters, inclusief de voetballers, géén doping gebruiken? Hoe naïef zijn wij eigenlijk? We kunnen beter stellen dat een profsporter bij voorbaat schuldig is aan het gebruik van doping, totdat hij of zij het tegendeel heeft bewezen.

bekentenis bogerdWant laten we wel wezen. Wanneer je gekozen hebt voor het beroep van profsporter dan blijf je toch niet sporten op een boterham met pindakaas als je ziet dat je links en rechts door mindere goden wordt overklast? Je kunt dan twee dingen doen, of je stopt als profsporter en gaat iets anders doen, of je gebruikt ook doping. Weinigen zullen er voor kiezen om als een lulletje rozenwater zonder doping in de achterhoede te blijven profsporten. Overigens, wat veel mensen vergeten is dat wanneer iedereen doping gebruikt het uiteindelijk toch weer aankomt op de individuele kwaliteiten van de sporter. Dat doping zou leiden tot concurrentievervalsing is dus een fabeltje. Dat het iemands gezondheid kan aantasten is zeker waar. Maar dat is dan toch zeker de verantwoordelijkheid van de volwassen sporter? Roken en veel alcohol drinken is net zo schadelijk. Denk aan voormalig topvoetballer en alcoholist Paul Gascoin of voetballegende George Best, of de als profvoetballer rokende Johan Cruijff.

Doping blijft een vaag begrip

Trouwens wat is doping eigenlijk? Doping is het gebruik van verboden middelen of methoden om sportprestaties te verhogen. Doping is dus een prestatiebevorderend middel. Dat kan via toegediende preparaten, maar ook door mentale beïnvloeding. Op lekkere muziek loop je een stuk prettiger dan zonder. Als oud-atleet kreeg ik een kick bij de laatste bocht wanneer het publiek massaal mijn naam scandeerde en ik er zodoende een extra krachtigere eindsprint uit kon persen, dan zonder publiek. Voor sommigen doet meditatie voor een wedstrijd wonderen. Anderen slaan drie kruisen met de ogen naar de hemel gericht en halen daar extra kracht en motivatie uit. Dus ja, waarom dan preparaten verbieden? Laat sporters rustig doping gebruiken. Als ze er dood bij neervallen dan was dat hun eigen keuze. Aan medische voorlichting zal het ze niet ontbroken hebben. Kwestie van zelfverantwoordelijkheid. Overigens is de mortaliteit ten gevolge van doping te verwaarlozen. Grappig trouwens dat middelen die nog niet gedetecteerd kunnen worden, maar waarvan men het vermoeden heeft dat het iets zou kúnnen zijn dat de prestaties bevordert, al dopingverdacht zijn.

Ook managers, bankiers, politici en medici gebruiken doping

bush_cocaine1Merkwaardig dat wij ons wat dopinggebruik betreft alleen maar druk maken om sporters. Wat te zeggen van al die managers, bankiers, politici en medici die op de toppen van hun kunnen acteren en niet zonder stimulerende middelen kunnen, zoals speed of cocaïne? Over alcohol en tabak hebben we niet eens. Nergens worden zoveel sporen van cocaïne op bankbiljetten aangetroffen dan in Londen en Brussel. Zelf haalde ik ooit een topmanager van het vliegveld in Frankfurt. Na zijn vlucht uit New York excuseerde de man zich en zei dat hij even naar het toilet moest. Het duurde en duurde en op het moment dat ik de toiletruimte wou binnenstappen kwam hij gehaast naar buiten… mét het wit van de cocaïne onder zijn neus.

Cocaïnegebruik onder bankiers heeft er mede toe geleid dat we in een bankencrisis terecht zijn gekomen, maar daar hoor je niemand over. Ook niet over verslaafde medici en rechters. Dat onder invloed van stimulerende middelen door verantwoordelijken de gekste besluiten worden genomen, die verstrekkende gevolgen hebben voor de maatschappij, laat schijnbaar iedereen koud. Nee, dan die sporters dát zijn de boosdoeners. De rest komt er gewoon mee weg, maar is geen haar beter.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl