Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Oude tijden herleven

Betalen met spiegels en kralen

Globalisatie en het bedrog van de export

kralenAlle landen ter wereld met uitzondering van de US, zijn erg bezig met hun exportpositie. Dit is een irrationele situatie en duidt op de slechte staat van hun eigen economie. Er is geen land ter wereld waar de regering zich niet bezighoudt met het streven haar export te bevorderen. Export is op deze manier tot steunpilaar voor voorspoed geworden. We kunnen zelfs zeggen dat het zwaartepunt van elk van de nationale economieën niet meer in het land zelf ligt door productie en consumptie voor eigen gebruik, maar dat dit buiten haar grenzen in de export ligt. Zo zijn we allemaal uit balans en zoeken markten voor onze producten buiten onze landsgrenzen. Zo zijn we ook in onbalans – zelfs in psychologische zin – dat we buitenlandse investeerders zoeken om onze vooruitgang te bekostigen. Deze misplaatste notie is de werkelijke betekenis van ‘globalisatie’. Globalisatie betekent niets anders dan dat er geen land meer is dat nog solide rust op zijn eigen grondvesten, maar dat rust het op een zwaartepunt – de export –  buiten haar grenzen. Globalisatie is eigenlijk te vergelijken met een ziekte, geen gezonde situatie of deel uitmakend van een gezond proces.

Het monetaire systeem is ziek

De oorzaak van deze ziekte is gelegen in het wereldwijde monetaire systeem. De US produceert dollars, die de voornaamste reserve valuta is van alle landen in de wereld. Zonder de steun van dollar reserves stort elke willekeurige valuta ineen: alle valuta’s zijn papier en niets meer dan dat. Dollar reserves zijn onontbeerlijk. En om reserves te verkrijgen is het noodzaak om meer te exporteren dan te importeren. Nogmaals, alle landen ter wereld, met uitzondering van de US exporteren meer dan ze importeren.

Gezond verstand

Met een beetje gezond verstand begrijp je al snel dat dit een onmogelijk gegeven is. Iemand zal toch meer moeten importeren dan exporteren. Als dat niet het geval zou zijn, waar zouden dan alle export overschotten naar toe verdwijnen? En wat blijkt dan, de US importeert meer dan het exporteert en betaalt met….dollars, die niets meer zijn dan papieren bonnetjes. De US betaalt niet echt, want geïmporteerde goederen behoren betaald te worden met geëxporteerde goederen. Die dollars zijn dan ook slechts papieren beloftes om later te betalen.

Lees verder op: Biflatie.nl


 • emmrob

  De wereld is een gesloten systeem. Als alle landen meer exporteren dan importeren, behalve de VS, dan absorbeert de VS in zijn eentje per saldo het gehele geaggregeerde exportoverschot. De VS heeft weliswaar een status aparte, via de dollar als reservevaluta, maar haar importoverschot bedraagt momenteel ‘slechts’ 600 mrd dollar/jaar. Het VK heeft als % van haar BBP een groter importoverschot. Een ander land met een structureel importoverschot is Frankrijk (70 mrd euro).

  De Latijnse landen in de eurozone hadden tot voor kort allemaal een importoverschot. Dat exportoverschotten geen garantie zijn voor binnenlandse financieel-economische stabiliteit bewijst Ierland. Dat land is per hoofd van de bevolking mondiaal exportkampioen en ging toch ten onder aan een binnenlandse bankencrisis.

  Relevanter zijn de zogenaamde ‘current account deficits’. Hierbij worden niet alleen goederenstromen gevolgd, maar ook kapitaalstromen (investeringen/beleggingen in het buitenland en geldtransfers waar geen tegenprestatie tegenover staat).

  Het staat buiten kijf dat de reservestatus van de dollar het Amerikaanse superdividend van W.O. II is geweest. De VS kunnen dollars in omloop brengen zonder dat dit inflatie veroorzaakt. Daar meer dan 60% van alle geldreserves in de wereld in dollars gedenomineerd zijn, kan de VS haar monetaire inflatie exporteren. Dat is het grote verschil met Zimbabawe. Vandaar dat de VS zich zo’n 700 militaire bases in meer dan 140 landen kan veroorloven. http://www.economie-macht-maatschappij.com/ron-paul.html

  Dit fiat-geldsysteem loopt sowieso op zijn laatste benen. De reserve status van de dollar staat een oplossing voorlopig nog in de weg. Dit privilege zal de VS pas opgeven, nadat de mondiale economie volledig vastgelopen is.
  http://www.economie-macht-maatschappij.com/geldsysteem-faalt.html

  Thumb up 2 Thumb down 0

 • JohnDoe

  ‘Nogmaals, alle landen ter wereld, met uitzondering van de US exporteren meer dan ze importeren.’
  Wat een onzin wordt hier toch altijd verkocht? Er zijn tientallen landen die een negatieve handelsbalans hebben en dus meer importeren dan exporteren. Globalisatie an sich is goed voor de burger. We exporteren zaken waar we zelf sterk in zijn en importeren zaken die ergens anders efficiënter kunnen worden gemaakt. De goederen die wij als gewone consumenten kopen komen daardoor in principe uit het land waar ze het efficiëntst worden geproduceerd, waardoor wij er het minst voor hoeven te betalen. Een terugkeer naar protectionisme (waar de auteur van dit artikel voor blijkt te pleiten) leidt tot hogere prijzen voor de gewone burger en veel verspilling van de schaarse rijkdommen die ons planeet rijk is. Een extreem voorbeeld: dan mag men in Nederland voortaan €10 op tafel leggen voor een banaan omdat ze in peperdure serres gekweekt worden, gewoon omdat men het vertikt ze te importeren uit landen waar de zon genoeg schijnt. Leuke toekomstvisie, gewoon-nieuws!

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl