Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: het Nederlands Opinieplatform CitaReg.nl  Auteur: Joost de Weter

Banken maken in Nederland de dienst uit

bankennederland

Het kabinet hoopt op Prinsjesdag een plan te presenteren voor het oprichten van een Nationaal Hypotheek Instituut. Dat moet voor enkele tientallen miljarden euro’s hypotheken van banken overnemen. Het moet worden gefinancierd door pensioenfondsen, met garanties van de Staat. De banken krijgen door deze operatie meer lucht.

rutte3Lucht? Hoezo meer lucht? Krijgt een noodlijdend bedrijf soms ook ‘lucht’ van de overheid? Ze gaan met bosjes failliet. Hoezo de banken dan wel meer lucht. Het zijn toch gewoon commerciële bedrijven? In 2008 is er in Europa een bankencrisis uitgebroken geïnitieerd door de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. In Nederland moest met miljarden euro’s aan belastinggeld ABN Amro, ING, Aegon en SNS Bank gered worden. De staat heeft ABN Amro en SNS Bank genationaliseerd. Bij verkoop van deze banken levert ons dat alleen al een verliespost van 15 miljard euro op voor wat betreft ABN Amro. Het kabinet zegt nu wel dat ABN Amro ruim 22 miljard gekost heeft, maar tot voor kort circuleerde er toch echt het bedrag van 30 miljard. Welke boekhoudkundige truc PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën en premier Rutte (VVD) hebben uitgehaald om het verlies kleiner te laten lijken, is mij en vele anderen een raadsel. Antwoord daarop wordt door de ‘kwaliteitsmedia’ niet gegeven. De financiële pers neemt kritiekloos het standpunt van de regering over, want de kans op dat volgende interview met de bewindsman wil je toch niet verliezen door een al te kritische houding.

Banken zijn aan overheidsgeld verslaafde junks

Mario Draghi, President ECB

Mario Draghi, President ECB

Banken hebben sinds 2008 onbeperkt geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank tegen uiterst lage rentes, met als argument dat die banken dan meer geld zouden uitlenen aan het bedrijfsleven om de economie te stimuleren. De rente is keer op keer verlaagd met steeds hetzelfde argument, maar de banken weigeren om geld aan het MKB uit te lenen of hypotheken te verstrekken aan particulieren. Kredieten aan bedrijven en huishoudens in de eurozone zijn in juli 2013 in het hoogste tempo gekrompen sinds de invoering van de euro. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag heeft gepubliceerd. De rente is nu 0,5 procent. De banken gebruiken het goedkope geld om hun balansen te herkapitaliseren, maar dat spelletje duurt toch net iets te lang. De eerder uitgevoerde stresstest bij Europese banken is een wassen neus gebleken, want in de kasten van de banken liggen nog een aantal lijken. Veel vastgoed is niet afgewaardeerd en staat nog in de boeken als ware het 31 december 2007. Maar die waarheid wordt niet verteld, dus dan maar weer het argument ‘om de economische groei te stimuleren’. Wat is het volgende konijn dat uit de hoge hoed getoverd wordt? Door die lage rente worden de pensioenen gekort, terwijl de spaarrente onder het inflatieniveau ligt. Want waarom zou je als bank de spaarder belonen voor zijn ingebrachte geld als je het elders zo goed als gratis kunt krijgen.

Wanneer de bijna ongelimiteerde steun aan de banken geen resultaat oplevert en zelfs de Griekse noodsteun voor 70 procent naar de financiële sector gaat dan lijkt het wel of de hele samenleving aan het touwtje van de banken hangt. De politiek inclusief. Want waarom is de splitsing van banken in nutsbanken en zakenbanken, een maatregel waar de politiek in 2008 de mond van vol had, niet doorgezet? De bankiers die de Nederlandse Kamercommissie daarover adviseerden gaven een negatief advies met als argument dat zonder de nutsbanken de zakenbanken niet zouden kunnen overleven. Het is maar dat u het weet. Daarbij, bankiers vragen een advies te geven over hun eigen sector is hetzelfde als een alcoholist de sleutel van de jeneverstokerij geven. Het laat zien hoe zwak de politiek in haar schoenen staat. Tegen de bankenlobby hebben ze geen verweer.

Staatsgarantie pensioenfondsen is sigaar uit eigen doos

SigarendoosNu dus de Nationale Hypotheekbank met geld van de pensioenfondsen. Wéér met het argument dat de banken daardoor lucht krijgen. Als alle staatssteun en de opvolgende renteverlagingen sinds 2008 niet geholpen hebben, waarom denkt de politiek dan dat deze pensioengelden wél zullen helpen? Als banken aan hun risicovolle hypotheken geen geld kunnen verdienen, hoezo de pensioenfondsen dan wel? En die garantiestelling door de Staat? Laten wij elkaar niks wijs maken. De onbetrouwbaarste partner die je in je leven kunt tegenkomen is de overheid. Wat vandaag gegarandeerd wordt, schuift een nieuwe regering weer vrolijk aan de kant. Zo was het tot nu toe en zo zal het ook in de toekomst zijn. Daarbij, die staatsgaranties dat zijn wij, de belastingbetalers. Dus linksom of rechtsom betalen zullen we toch. We worden gewoon voor de gek gehouden, want die staatsgarantie is niet meer dan een sigaar uit eigen doos. De pensioenfondsen en de belastingbetalers worden de grote verliezers.

Dat de politiek schaamteloos naar de pijpen van de banken danst zonder het duurzame belang van de burger in acht te nemen is nog het meest verontrustend.

Bron: CitaReg.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl