Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Genetisch gemanipuleerde muggen

gm mugVoor het geval u het nog niet wist, zijn er al talloze keren genetisch gemanipuleerde muggen losgelaten op de planeet Aarde. Tot nu toe werden tientallen miljoenen gemanipuleerde muggen uitgezet op diverse locaties: Kaaimaneilanden, Maleisië en Brazilië. Nu is de GM Mug maker “Oxitec” (Oxford Insect Technologies)  van plan om honderden miljoenen genetisch gemanipuleerde muggen overal ter wereld vrij te laten op gewassen, waaronder olijven, citrusvruchten, kool, tomaten, en katoen.

Uitroeien van natuurlijke insecten populaties

Het Britse bedrijf, Oxitec is de maker van alle genetisch gemodificeerde insecten. Doel van het bedrijf is om een wereldwijde markt te creëren, om zo de natuurlijke insecten populatie over te nemen. Met de vervanging van natuurlijke insecten, hoopt het bedrijf ziektes uit te roeien die door insecten worden verspreid  en daarbij de insecten die de gewassen  van de boeren eten. Het is héél angstaanjagend te weten dat er in de nabije toekomst duizenden insectensoorten genetisch gemanipuleerd gaan worden.

Commercialiseren genetisch gemanipuleerde insecten

oxitecOok huiveringwekkend is het gegeven dat Oxitec ondersteund wordt door het multinationale pesticide en zaadbedrijf Syngenta, welke op haar beurt weer nauwe betrekkingen heeft met Monsanto. Syngenta, is naast de verstrekker van de destructieve pesticiden ook belast met het in de doofpot stoppen van de doodsoorzaak van vele dieren door het eten van genetisch gemanipuleerd maïs. Op het gebied van de markt voor GM landbouwongedierte, zijn Syngenta en Oxitec van plan om de genetisch gemanipuleerde insecten over de hele wereld te commercialiseren.
Wat vooral eng is aan deze vrijlating en de toekomstige wijziging van duizenden soorten is dat dit alles zal worden gedaan met weinig risico-evaluatie. Het is totaal onbekend wat de gevolgen zijn van het op grote schaal manipuleren van deze onderdelen van de biosfeer.
Dr. Helen Wallace, Directeur van GeneWatch UK zei: “Het publiek zal geschokt zijn als zij horen dat GM insecten in het milieu kunnen worden losgelaten zonder goed toezicht.  Belangenverstrengeling zou van alle besluitvormingsprocessen moeten worden uitgesloten om ervoor te zorgen dat het publiek goede inspraak heeft op deze plannen.”
mosquitoes_geneticallyengineeredDoor het vrijlaten van de GM insecten, beïnvloedt Oxitec de regelgeving over de hele wereld. Een voorbeeld van de invloed is de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, opgericht om de risicobeoordeling van genetisch gemanipuleerde insecten te bekijken. Zoals gerapporteerd door “FarmWars“, lijken hier talloze gevallen van belangenverstrengeling te zijn, waarin deskundigen financiële belangen hebben in Oxitec. De connectie tussen de AFSA en Oxitec zijn vergelijkbaar met die van Monsanto en de FDA, waar verschillende regeringsfunctionarissen innige connecties hebben met biotech gigant Monsanto.

Het ontwerp van de Handleiding voor de risicobeoordeling van genetisch gemanipuleerde insecten toont enkele belangrijke tekortkomingen: bijvoorbeeld dat er geen rekening wordt gehouden met de gevolgen van GM insecten op de voedselketen. Oxitec ’s GM insecten zijn genetisch gemanipuleerd om vooral te sterven in het larvale stadium. Dit houdt in dat de dode larven in de voedselketen terechtkomen, tussen de voedselgewassen zoals olijven, kool en tomaten. Levende GM insecten kunnen op gewassen ook worden vervoerd naar andere bedrijven of andere landen. EFSA heeft geen  van deze belangrijke kwesties meegenomen in het ontwerp van de handleiding. Vele andere zaken zijn ook niet goed aangepakt.

Een briefing laat zien hoe Oxitec probeert de regulerende processen te beïnvloeden voor GM insecten. Oxitec:

  • Wil niet aansprakelijk zijn voor eventuele complicaties.
  • Probeert elke regulering van GM Landbouw plagen op gewassen in de voedselketen te voorkomen.
  • Laat alle belangrijke kwesties van risicobeoordelingen, zoals de impact op de menselijk immuniteit en ziekte, en de mogelijke uitkomsten die voortvloeien uit overlevende GM Muggen achterwege.
  • Laat grote hoeveelheden GM muggen los voorafgaand aan de regelgeving.
  • Doet pogingen om de “biologische inperkingen” van de insecten (die zijn geprogrammeerd om te sterven in het larven stadium) te definiëren als ingeperkt gebruik.
  • Het omzeilen van eisen voor risicobeoordelingen en adviezen over het vrijlaten van GM insecten in het milieu.
  • Het ondermijnen van de verplichting om op de hoogte blijven van experimenten met insectensoorten die ziektes overbrengen.
  • Negeert iedere etikettering van producten die worden geproduceerd uit genetisch gemanipuleerde insecten en hoe de insecten worden opgenomen als ze zijn vrijgelaten.

Bronnen:
The Briefing: Genetically-Modified Insects: Under Whose Control?
Naturalsociety.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl