Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Had ik dit maar nooit geschreven

Als eindredacteur van Gewoon nieuws schrijf ik regelmatig een artikeltje voor onze website. Het ene beter dan het andere en soms vind ik een artikel van mijn hand zo slecht dat ik denk: “Ik wou dat ik dit nóóit geschreven had”! Maar ja, het is geschreven, gepubliceerd, de wijde wereld in gegaan en kan je er niet meer onderuit. Ik weet niet hoe dat anderen vergaat (ik praat niet graag over mijn miskleunen) maar ik blijf dan in ieder geval zitten met een knagend  en ontevreden gevoel, zodanig dat ik, als ik het bewuste artikel per ongeluk weer eens tegenkom, gauw doorklik en net doe of het nooit bestaan heeft

Monique Burger

monique-burger2

Monique Burger geschrokkenvan alle commotie

Iets dergelijks maar dan in optima forma moet de door DWDD bekend geworden Monique Burger zijn overkomen toen zij werd geconfronteerd met de commotie die is ontstaan naar aanleiding van haar column op de website van BoekBlad.nl. Haar column had als titel “Droomboek maakt armoede zichtbaar“. Zij beschrijft hierin de extra aanloop die zij als eigenaar van “De Nieuwe Boekhandel” in Amsterdam ondervond bij de uitdeling van het gratis boek voor Koning Willem Alexander, “Mijn droom voor ons land“.

Enkele citaten

1. Toen ik donderdagochtend de winkel opende, stond er al een lange rij mensen voor de deur. Een verrukkelijk gezicht. Zo wil je het toch, als boekhandel! Het gebeurt wel vaker dat er een páár mensen staan te wachten tot de deur opengaat (meestal jonge ouders met kinderwagens die net het oudste broertje of zusje naar school hebben gebracht, op hun papa- of mamadag), maar tientallen, op een kluitje? Die, als er iemand bij komt die aan de deur gaat voelen, hard gaan roepen: ‘Hoho, wij waren hier eerst’? (Echt gebeurd.)

2. Maar ik schrik er ook van. Niet van de greediness waarmee deze mensen hun gratis boek ‘opeisen’, maar van de armoede. Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.

3. Ik neem het ze niet eens kwalijk. Dit is echte armoede, zoals ik het eigenlijk nooit zie. Het onttrekt zich aan mijn waarneming: in Bos en Lommer liggen (nog) geen zwervers op straat en is er geen openlijk alcoholisme, er zijn geen junks en geen hoeren – dat zijn de uitwassen van de binnenstad, die natuurlijk veel aantrekkelijker is vanwege het grote aantal toeristen dat je kunt beroven of het vele nog prima eetbare voedsel dat overal in de vuilnisbakken wordt gegooid. En de armste mensen zitten binnen, blijkbaar. Of ze scharrelen door de Dirk van den Broek, of de Lidl.

4.Wat ik me ook realiseer is dat ik door ons pin-onlybeleid deze ‘kopers’ nooit in de winkel krijg..

5. Ik ben er niet rouwig om, moet ik eerlijk zeggen. Door onze keuze voor pin-only hebben we – onbewust – een heel fatsoenlijk publiek ‘gecreëerd’, waarmee het aangenaam werken is, waarmee een goed rendement te behalen is.

6. Als we dan te horen krijgen: ik heb toch geen computer, dan glimlachen we onvermoeibaar. En soms heb ik zo verschrikkelijk veel plezier dat ik, buiten het zicht van de klanten, naar de keuken moet rennen om te lachen. Dat ook weer.

7. Al met al kost het ons bergen energie, en inpakpapier, en tasjes (en soms kunnen we door de lange rij onze echte boekenkopers minder goed helpen, dat vind ik wel erg) maar het leert me ook deemoedig te zijn, en het schenkt me ook nieuwe inzichten. Wéér zoiets bijzonders aan het werken in een boekhandel.

Zoals de titel van dit artikel al aangeeft, inderdaad: Schaamteloos.


 • Marion Schmittmann

  tja, t is wel eerlijk, vanuit een bepaald gezichtspunt dan, verder een beetje ongenuanceerd.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • BM

  Het is pas echte armoedig dat zij, links en ongetwijfeld lief voor man, kids en huisdieren, begaan met het milieu en waarschijnlijk vooral biologisch etend, zich niet realiseert dat dit het gezicht is van de armoede in Nederland.

  Er is een nieuwe onderklasse ontstaan waar zij duidelijk geen weet van heeft.
  Leest zij ook wel eens wat of verkoopt ze alleen maar boeken, want dat is toch geen nieuws?

  Ik hoop voor haar (en dat kan zomaar gebeuren) zij door omstandigheden niet plotseling zelf tot die doelgroep gaat behoren en tot de ontdekking komt dat er geen geld meer is voor: comfortabele huisvesting, tandarts, dokter, gezond voedsel of de laatste elektronische speeltjes & computers en zij, net als al die andere armoedzaaiers, alleen nog maar bezig is met overleven en elk cadeautje, hoe onbenullig ook, gretig word aanvaard.

  De voortdurende 2 deling in de maatschappij spreekt uit haar column en doet mij pijn dat zij vanuit haar comfortabele, ivoren toren (zonder gaatjes) zo neerkijkt op het zout der aarde.

  Ik weet uit ervaring dat het kreupele gepeupel, die zij treffend beschrijft (dat dan weer wel) alles wat ze hebben met elkaar delen, maar die kant heeft zij nog nooit gezien, dat doen de rijken namelijk niet.

  Vandaar ook die snel groeiende ‘cash only’ onderklasse.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Michael Alexander Couwenberg

  Monique, trek je er niets van aan, gewoon doorgaan. BM is volgens mij een frusto popje.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Repesteeltje

  Als ze jouw advies opvolgt heeft ze straks geen boekwinkeltje meer..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • uworoju

  De huidige arme voldoet niet eens (meer) aan het stereotype beeld wat hier geschetst word, mensen worden om allerlei redenen (arbeidsongechikt, ontslag) arm, dat zegt niks over hun hygiene, geletterdheid of wat dan ook. Echt, je moet je ogen uit je kop schamen. En ik hoop echt van ganse harte dat je nooit aan deze kant van de lijn terecht komt, je zou het niet redden vrees ik..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sylvie Jacobs

  Deze hele wereld lijdt aan een ziekte. Een ziekte, een afwijking en
  die is verbale diarree. Door de verbale diarree, die deze hele wereld
  heeft gemanifesteerd, is deze wereld een beerput geworden. Jullie
  praten als stront, jullie manifesteren stront, jullie ervaren die
  stront en jullie worden die stront. Dat is wat van deze wereld is
  geworden.

  Leer meer http://desteni.net/index.php?option=com_content&view=article&id=310:het-ontwerp-van-verbale-diarree&catid=52:hetontwerp&Itemid=248

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Hugo Kempers

  Hallo, allereerst de beste wensen voor 2014.

  Helaas ziet het komende jaar er voor sommige mensen in onze samenleving er niet zo mooi uit.

  Velen moeten dag in dag uit leven van een inkomen dat ver onder het minimum ligt, en leven dag in dag uit in Armoede.

  Wij van de Club voor Minima , zetten ons al jaren in voor de minima in Nederland, veel mensen hebben wij al bijgestaan en geholpen. Maar de problemen worden steeds schrijnender. De regering blijft ons maar melken, terwijl we al jaren droog staan.

  Zo kan het niet verder, steeds weer worden er miljoenen over de grens uitgegeven, maar voor eigen volk is er vaak zelden tot geen hulp.

  Wij hebben 2014 uitgeroepen tot jaar tegen de armoede. Onder het motto Samen Sterk en Strijdvaardig gaan wij de Armoede in Nederland te lijf.

  Maar dit kunnen we niet alleen, en uw hulp kunnen we hierbij goed gebruiken.

  Daarom vragen wij onze pagina te delen, en ons zoveel mogelijk aan te bevelen bij vrienden, kennissen en familie. Want hoe meer mensen ons steunen, hoe meer wij tegen de armoede kunnen doen.

  Deel, like en volg ons op http://www.facebook.com/2014tegendearmoede

  Wij wensen u gelukkig 2014, een jaar zonder Armoede.

  Met vriendelijke groeten,

  Paul en Hugo Kempers

  Club voor Minima

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl