Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Wetten worden vaak omzeild

Ilightproductsemand die graag wil weten wat hij eet en drinkt zal tijdens het shoppen waarschijnlijk altijd op de etiketten kijken naar de ingrediënten die in het product zijn verwerkt. Wanner het product genetisch gemanipuleerde onderdelen bevat staat dit in Europa, alhoewel verkapt, vermeld in de ingrediëntenlijst. De biotech-industrie is echter op ongelofelijk brutale wijze in de Europese Unie aan het lobbyen om de verplichte melding van het gebruik van GMO-bestanddelen omgedaan te maken. In de Verenigde Staten is hen dat, gebruikmakend van corrupte politici en het strooien met veel geld gelukt. De etiketten daar zullen je niet meer vertellen of er genetisch gemanipuleerde ingrediënten zijn gebruikt. Maar ook in Europa zitten er, ondanks de verplichting, in tal van producten GMO-bestanddelen die dankzij slimme omzeiling van de wet niet op de etiketten staan vermeld. Een voorbeeld hiervan is de kunstmatige zoetstof “aspartaam“, die verwekt is in ontelbare light producten en frisdranken. Een ander voorbeeld voor het verkapt gebruik van GMO zijn de populaire multivitaminen die massaal verkocht worden door supermarktketens en drogisterijen.

Waar vooral op gelet moet worden

gmo kiwiOmdat de voedselproducenten en de overheden kennelijk vinden dat wij als consumenten niet het recht hebben om te weten wat er aan onbetrouwbare bestanddelen in hun voedsel zit zullen we zelf als een soort detective door de schappen moeten gaan om te voorkomen dat ongewenste GMO-producten in ons boodschappenmandje terechtkomen. Wij hebben een aantal zaken voor u uitgezocht die u redelijk goed kunnen helpen bij het bepalen van welke voedingsmiddelen wel of geen GMO’s bevatten.

  1. Koop op het gebied van granen, maïs en soja alléén biologisch gecertificeerde producten. Volgens de certificatie procedure kunnen deze geen GMO’s bevatten. Wanneer u voedselproducten koopt die zich in de middelste gangpaden van de supermarkt bevinden, dient u de etikettering goed te bestuderen omdat zich daar zo’n beetje alles bevindt waar de supermarkt vanaf wil.
  2. Pas op voor ‘verborgen’ GMO’s. Ingrediëntenlijsten zijn vaak moeilijk te ontcijferen. Sommige van deze buitenlands klinkende ingrediënten zijn afkomstig van GMO’s. Enkele van de meest voorkomende zijn: : wei, xanthaangom, glutamaat, gehydrolyseerd plantaardig eiwit, melkzuur, cellulose, citroenzuur, maltodextrine en mono- en diglyceriden.
  3. Kies gecertificeerde biologische zuivelproducten. Conventionele zuivelproducten zijn vaak afkomstig van runderen die zijn behandeld met rBGH, een groeihormoon, met naar alle waarschijnlijkheid genetisch gemodificeerde bestanddelen.
  4. Blijf vooral af van producten met kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam wordt nl. gemaakt met behulp van genetisch gemanipuleerde stammen van de E.coli-bacteriën. Daarnaast draagt aspartaam bij aan een hele reeks van, voor de gezondheid, nadelige gevolgen.
  5. Let vooral goed op de PLU stickers op groenten en fruit. De PLU-code voor conventioneel verbouwd fruit en groenten bestaat uit vier nummers; organisch verbouwd voedsel heeft vijf nummers waarvan het eerste nummer een negen is; genetisch gemanipuleerd (GM) voedsel heeft ook vijf nummers maar het eerste nummer is een acht.

Bron: NaturalSociety.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl