Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Joost de Weter

De economische oorlog van Amerika

angela merkel afgeluisterdDe Amerikaanse ambassadeur in Duitsland is op het matje geroepen in Berlijn vanwege het mogelijk afluisteren van de mobiele privé-telefoon van bondskanselier Angela Merkel. Dit nieuws komt bovenop de berichten dat de VS massaal bevriende naties dag en nacht heeft afgeluisterd. Niet alleen vermeende terroristen of wie daar voor zou kunnen doorgaan, maar ook politici, bedrijven en burgers. Let wel we hebben het hier over bevriende naties en volkeren. Onder het presidentschap van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Barack Obama wordt de wereld op grote schaal bespioneerd.

Sinds Edward Snowden gestolen data van de National Security Agenccy (NSA) publiceert komt het ene na het andere schandaal naar buiten. Amerika bespioneert zijn bondgenoten niet alleen binnen het kader van terrorismebestrijding, maar voornamelijk om geopolitieke en economische reden. De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die de gestolen documenten van klokkenluider Edward Snowden publiceert, waarschuwde dat Snowden over informatie beschikt die bij publicatie Amerika zou beschadigen zoals nooit eerder sinds het bestaan van de VS.

Dat zijn raadselachtige uitlatingen, want wat moet je je daarbij voorstellen zonder in de welbekende complottheorieën te vervallen. Wat kan Amerika nog meer op zijn kerfstok hebben? Natuurlijk, voor het omverwerpen van Amerika-vijandige regimes in Midden-en Zuid Amerika draaien de VS hun hand niet om. Voorbeelden te over. Dat bondskanselier Merkel privé bespioneerd wordt werpt al een onheilspellender licht op de zogenaamd goede bedoelingen van vriend Amerika.

Amerika’s rol in de Tweede Wereldoorlog en Vietnam

Zullen we ons toch maar eens laten verleiden om de mogelijk zwartste scenario’s te schetsen? De werkelijkheid is vaak erger dan fictie. De mythe dat Amerika Europa in de Tweede Wereldoorlog te hulp is geschoten omdat het zo begaan was met het lot van de Europese bevolking mag best eens ontkracht worden. Amerika zag Europa als een toekomstige afzetmarkt voor haar opkomende industrie en daar kon een dreigende bezetting, door in eerste instantie nazi-Duitsland en later het communistische Rusland onder leiding van Stalin, een flinke streep door de Amerikaanse rekening trekken. Natuurlijk, de aanval op Pearl Harbour door Japan, een bondgenoot van Duitsland, had er indirect mee te maken, maar was niet van doorslaggevende betekenis. Dat de VS vooral economische motieven had om Europa van de nazi’s te bevrijden mag blijken uit het feit dat nagenoeg alle industriële complexen in Duitsland bij de massale bombardementen gespaard zijn bleven, de olieraffinaderijen voorop. Amerikaanse investeerders hadden immers vóór de oorlog zwaar in het Duitse bedrijfsleven geïnvesteerd en die investeringen moesten ontzien worden met het oog op de latere heropbouw van Duitsland en Europa. De Marshallhulp en het daaropvolgende Duitse Wirtschaftswunder was het logische gevolg. Hetzelfde geldt voor de verloren oorlog in Vietnam. Ook daar moest het communisme gestopt worden omwille van geopolitieke en economische redenen. Niet uit menslievendheid.

De wereld als wingewest

eu versus vsEn ja, ‘9/11’. Een inside job? De gedachte alleen al is te gek voor woorden, maar veel feiten zijn nooit weerlegd, ik ga ze hier niet opnoemen. Op internet circuleren de meest fantastische complottheorieën. Punt is wel dat er nog veel losse eindjes en vragen zijn die tot nu toe niet werden beantwoord. De liquidatie van Osama Bin Laden en het stiekem dumpen van het lijk in zee roept veel vragen op. Van de 25 Navy Seals, de commando’s die de liquidatie van Bin Laden hebben uitgevoerd, zijn er nog 2 in leven. Bij een helikopterongeval, enkele maanden na de raid op Bin Laden, zijn er 22 om het leven gekomen, en in maart 2013 is Brett Shadle, nummer 23, bij een parachutesprong verongelukt. Zijn de lastige getuigen opgeruimd? Waarom zou Amerika ‘9/11’ niet zelf in scène hebben gezet als excuus om Irak en Afghanistan binnen te vallen?

Amerika kijkt niet op een mensenleven meer of minder wanneer het om de eigen belangen gaat. Bezoek de talloze Memorial begraafplaatsen of praat met al dan niet gehandicapte oorlogsveteranen en de ogen gaan je open. Soldaten zijn letterlijk kanonnenvlees, waar na gedane dienst, verder niet meer naar omgekeken wordt. Mensenlevens hebben in de VS een marginale betekenis en zijn ondergeschikt aan de nationale zaak. Waren de leugens waarmee Amerika de wereld bedroog over de ‘bewijzen’ dat er chemische wapens in Irak aanwezig waren slechts het topje van de ijsberg? En was ‘9/11’ misschien de reden om een wereldwijde ‘War on Terror’ te ontketenen als vrijbrief om de wereld te kunnen bespioneren met als enige doel de economische zelfverrijking van Amerika? Was de verontrustende milieufilm ‘An inconvenient Truth’ van voormalig presidentskandidaat Al Gore misschien een meesterzet om het opkomende China de economische voet dwars te zetten? Doorgaans is de VS helemaal niet zo begaan met het milieu. Is de bankencrisis niet bewust uitgelokt om met name Europa in een economische crisis te storten? Het grootste economische blok in de wereld is sinds de invoering van de euro een heuse bedreiging voor de VS. Europa heeft de tot voor kort dominante Amerikaanse vliegtuigindustrie nagenoeg van de kaart geveegd. McDonnell Douglas was de eerste Amerikaanse vliegtuigfabrikant die het loodje legde en ook Boeing raakt meer en meer in de versukkeling sinds de dominantie van het Europese Airbus. De concurrentiestrijd binnen de vliegtuigindustrie is minstens één reden voor de VS om Europese politici en CEO’s te bespioneren. Kortom het onbetrouwbare gedrag van de VS lokt insinuaties en verdachtmakingen uit, hoe bizar ze ook mogen klinken.

Amerika is zelfzuchtig

obama en merkelDan de jongste houding van de VS bij het aanvankelijk weigeren de problemen met de Shutdown en het schuldenplafond op te lossen. Dat de wereld zich zorgen maakte over de patstelling tussen democraten en republikeinen, interesseerde de Amerikanen geen zier. Het was hun probleem en wanneer de wereldeconomie als gevolg daarvan gevaar zou lopen, zo zij het. Het buitenland is alleen interessant wanneer Amerika er zelf beter van wordt. Overal in de wereld zal Amerika zijn economische belangen met alle beschikbare middelen verdedigen. Aan wetten of de rechtsorde van andere landen hebben de VS geen enkele boodschap. Aan mensenrechten, wanneer het niet in hun straatje van pas komt, evenmin. Reis door Amerika, praat met mensen en je komt er achter dat, uitgezonderd in de internationale smeltkroes New York, het wereldbeeld van de gemiddelde Amerikaan ophoudt bij de eigen landsgrenzen.

Amerika heeft niets met andere landen of volkeren, alleen iets met zichzelf. Het is het meest zelfzuchtige land in de westerse wereld, meedogenloos en onbetrouwbaar bovendien. Ondanks onze Europese problemen is Europa een walhalla vergeleken met het materialistische en naar binnen gerichte Amerika. Beter een goede buur dan een verre, onbetrouwbare vriend.

Bron: CitaReg


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl