Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Miljoenennota

Noem me dom of naiëf, maar ik heb de Nederlandse overheid altijd vertrouwd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ewald Engelen


Een man een man, een woord een woord, transparant, integer, betrouwbare oom agent, onpartijdige bureaucratie, eerlijke informatieverstrekking, rechtschapen belastinginspecteurs – dat werk. Anders dan in veel buitenlanden kon je hier niet zomaar worden opgepakt. En als jou in het buitenland wat overkwam, stond de ambassadeur hoogstpersoonlijk voor je klaar. En zelfs de belastinginspecteur probeerde je niet te tillen maar was er vooral voor jou: makkelijker kunnen we het niet maken. Tot ik afgelopen week eindelijk de tijd vond om de miljoenennota te lezen.

Drogredenen, desinformatie en halfleugens

miljoenennotaZelden zo veel drogredeneringen, desinformatie en halfleugens bij elkaar gezien. Het begon ermee dat de tekorten, schulden en rentebetalingen niet langer in percentages werden uitgedrukt maar in absolute bedragen. Het ding stond vol met Ruttiaanse teksten als ‘per dag wordt bijna 55 miljoen euro meer uitgegeven dan binnenkomt’ of ‘per hoofd van de bevolking loopt de schuld op van 15.700 euro in 2007 naar 27.800 euro in 2014’.

Ja, dat klinkt afschuwelijk voor de gemiddelde kantoorklerk die 55.000 euro per jaar binnenharkt. Maar het zijn natuurlijk pindanootjes voor een overheid die kan beschikken over 249 miljard euro. Reden waarom je in publicaties van het CPB geen absolute bedragen aantreft, maar alleen percentages. Het gaat namelijk om tekort, schuld, rentelasten etc. in verhouding tot de draagcapaciteit van overheid en economie.

Belastingen (veel) Bezuinigen (weinig)

Mark+Rutte

“Mijn opdracht is om jullie arm en berooid af te leveren aan Brussel! So, don’t shoot the piano player!”

Het werd nog erger toen ik struikelde over de zin dat de overheid zich moest aanpassen aan een ‘nieuwe realiteit van lage groei’. Alsof deze derde recessie een natuurverschijnsel is waar niets tegen is te doen. Niet dus. Deze ‘nieuwe realiteit’ is in hoge mate veroorzaakt door ontijdig en procyclisch kabinetsbeleid. Door vanaf 2010 voor een historisch ongekende 50 miljard in zeven jaar te gaan lastenverzwaren (veel) en bezuinigen (een beetje), creeerde het kabinet zelf een ‘realiteit’ van economische krimp, wegvallende binnenlandse bestedingen, stijgende werkloosheid en faillissementen.

Zondegeld

Helemaal kwaad te verduren kreeg ik het bij het woordje ‘zondegeld’ ter aanduiding van de rente die Nederland op de staatsschuld betaalt. Hoe krijg je het uit je pen: ‘zondegeld’. En niet één keer (een vergissing), maar twee keer (een patroon). Ten eerste zijn de rentelasten sinds 1921 (!) niet meer zo laag geweest, zoals Bas Jacobs deze week in ESB liet zien. Bovendien is de stijging van de staatsschuld met 31 procent sinds 2008 vooral te danken aan bankensteun en eurohulp en niet aan ons ‘zondige’ gedrag. Zondegeld? Rampenpoen zul je bedoelen. Andermans ramp wel te verstaan.

Loepzuivere agitprop: gadverdamme. Zondegeld? Rampenpoen zul je bedoelen.

(Door: Ewald Engelen)

Bron: HetParool.nl


 • corrien

  stelletje SCHOFTEN zijn het!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • dvhaaren

  Fijn hé die Europa hulp. Gewoon te danken aan Europese incompetente politici en fraudeurs die gewoon ongestraft op vrije voeten kunnen blijven lopen met behoud van het fraudeleuze verkregen geld. En dan de verantwoordelijken in de bankenwereld die zich uit eigen gewin konden verrijken door andere banken met rotzooi op te schepen. Ook deze veroorzakers lopen nog steeds op vrije voeten met behoud van het door zwendel verkrijgen geld en landelijke en Europese politici zwijgen en doen er niets of weinig aan.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Leo Bijl

  Goed zo Ewald, Mij is precies hetzelfde overkomen!!! Ik ben nu zover dat ik het tot in mijn cellen voel dat belasting betalen aan deze ‘Staat der (Ver)Nederlanden een daad is van verraad aan humaniteit. Nu nog het probleem Rente aanpakken als de wortel van alle ellende. Reken maar uit, geen meningen maar feiten die tellen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • deijmann.h

  in mijn beleving bestaat dit kabinet uit een zooitje volksverlakkers.met andere woorden,schorum,zie jullie 30 nov in den haag,ik hoop dat ewald een van de spreekers is..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • dvhaaren

  Onderstaand stond enige dagen geleden op gewoon-nieuws.nl. kijk ook even bij Goldman-sachs en de Bilderberggroep dan is te zien hoe we belazerd worden door personen in een 3 delig kostuum en mantelpakjes die zich voordoen als volksvertegenwoordigers niet alleen nu maar ook in het verleden. Personen met een grote zelfoverschatting en uitblinkend in incompetentie.
  Nederland wordt leeggeroofd door Brussel

  door een van onze correspondenten op okt.01, 2013, onder Politiek

  Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on pinterest_shareMore Sharing Services43

  Staatsgarantie vertienvoudigd

  Onze politici werken er braaf aan mee!!

  Niemand weet precies waarvoor we garant staan
  Nederland koopt meer en meer fiches in het casino van de Europese noodfondsen. Waar we in 2008 nog voor 18 miljard euro garant stonden voor instellingen als de ECB, het IMF en de Europese noodfondsen, is dat inmiddels meer dan vertienvoudigd tot 201 miljard. We hebben geprobeerd het in een grafiek te zetten maar dat zag er belachelijk uit. De grootste klappen waren (uiteraard) de garanties voor leningen aan Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje, zo becijferde de Algemene Rekenkamer. Die kwam echter ook tot de ietwat zorgwekkende conclusie dat we geen idee hebben hoeveel risico’s we lopen op die tweehonderd miljard euro. Vijf van de acht instellingen melden in hun jaarverslag niet hoeveel risico’s worden gelopen en via De Nederlandsche Bank zit de staat ook nog eens vuistdiep in garanties aan de centrale banken van Griekenland, Portugal en Cyprus. Een blinde met een kladblaadje kan je vertellen dat dat een slecht idee is. De Tweede Kamer overigens niet. Want die heeft geen flauw idee waar we allemaal garant voor staan. Het is alsof je een cheque van tweehonderd miljard euro schrijft, aan een heliumballon bindt en een ijsje gaat halen. Welkom op de Europese kermis.

  Bron: DasKapital.nl

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Menno

  DIT KABINET STIKT VAN DE LEUGENS EN BEDFROG. Nooit zoiets mee gemaakt! Vooral m.n. de Linkse PvdA partij(8zetels) zit propvol leugens en bedrog, om daarmee de mensen uittebuiten. Voorstel: deze partij verbieden voor het land failliet gaat!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • corrien

  ben het helemaal met je eens Menno, en zou niets liever willen dan dat we uit de eu stappen….denk je dat de Nederlanders dat willen? ik vrees het. Zolang de mensen (nog) niet publiekelijk willen toegeven dat ze de PVV toch wel een goeie partij vinden, en zich er voor schamen (?) denk ik niet dat dat uit de EU gaan erin zit, want welke van de andere partijen geeft het toe, dat dat de grootste blunder aller tijden is geweest?Die partijen azen alleen op ook zo’n comfortabele plek in de EU……..dus nogmaals hoop met jou, en vele andere Nederlanders dat er op een of andere manier toch een weg gevonden zal worden om weer een land te worden met een eigen inbreng, en controle over zaken die er echt toe doe, en geen geldverslindende hobby club financieren!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Roy

  http://www.zeitgeistmovie.com/
  dit zegt genoeg toch?

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl