Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Verwijderen splijtstofstaven

fukushima4Tepco, de Japanse exploitant van de kerncentrale in Fukushima, maakt zich klaar voor de meest gevaarlijke en riskante operatie uit de geschiedenis van de mensheid. In november zal een begin worden gemaakt met de verwijdering van 400 ton uranium splijtstofstaven uit de plant van reactor 4. Maar zelfs een kleine fout kan leiden tot een nieuwe nucleaire ramp.

100 dagen.
Onder normale omstandigheden zou deze operatie 100 dagen in beslag nemen. Aanvankelijk plande Tepco 2 jaar om de splijtstofstaven te verwijderen maar door de extreme en uiterst kritieke omstandigheden heeft Tepco de duur van de operatie om alle brandstofstaven te verwijderen verkort naar één jaar. Zelfs een kleine aardbeving zou al tot een ongecontroleerde brandstoflekkage kunnen leiden.

1.300 splijtstofstaven.
Gedurende de gehele operatie om de 1.300 splijtstofstaven één voor één voorzichtig te verwijderen uit het bassin loopt het noordelijk halfrond het risico geconfronteerd te worden met een nucleaire ramp die de omvang heeft van de straling van 14.000 Hiroshima bommen.

De bodem van het waterbad waarin de splijtstofstaven zijn ondergebracht bevindt zich 18 meter boven de grond en de splijtstofstaven staan 7 meter onder de waterspiegel.

Handmatig.
De eerste taak van Tepco is het verwijderen van het puin uit reactorvat nummer 4. Daarna zullen één voor één de staven via de beschadigde nok uit het vat moeten worden gehesen met behulp van een kraan die geplaatst is boven de vernielde reactor. Normaliter is dit een computergestuurd proces, welke nu echter handmatig gedaan moet worden. En dit is precies wat deze operatie zo risicovol en zéér gevaarlijk maakt.

De splijtstofstaven moeten ondergedompeld worden gehouden en mogen elkaar absoluut niet raken of breken. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat uit een dergelijk zwaar beschadigd waterbassin splijtstofstaven moesten worden verwijderd. “De staven zijn log en wegen ieder ongeveer 650 kilo” zegt nucleair specialist Christina Consolo. Mocht er gedurende de operatie iets misgaan, waardoor een van de staven blootgesteld zou worden aan de lucht dan zal deze in brand vliegen met als gevolg dat onvoorstelbare hoeveelheden straling in de atmosfeer terechtkomen. De vrijgekomen hitte zal te groot zijn voor het koelbassin omdat deze voor deze extreme omstandigheden niet ontworpen is.

In het ergste geval kan het koelbassin op de grond storten waardoor de staven door de crash op een hoop tegen elkaar aan komen te liggen. Deze zullen dan een explosie veroorzaken die vele malen erger zal zijn dan die in maart 2011. “Dit kan de dood betekenen voor miljarden mensen, een ware apocalyps” , aldus Christina Consolo.

Bron: RTNews


 • RayZor Live

  Ik hoop dat dit goed gaat.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Taco Groefsema

  lees het origineel nou nog eens goed, daar staat toch wat anders dan hier hoor

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Taco Groefsema

  “Under normal circumstances, the operation to remove all the fuel would take about 100 days. TEPCO (Tokyo Electric Power Co) initially planned to take two years, but reduced the schedule to one year in recognition of the urgency, as even a minor earthquake could trigger an uncontrolled fuel leak.” bron: RTNews

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bedankt voor de opmerking. Zoals u ziet is het inmiddels aangepast.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • jfe

  1300 staven van 650 kg per stuk is volgens mij 845000 kg…
  Alleen dit feitje klopt al niet…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Van hall

  Jfe, een staaf van 650 kg bestaat niet voor 650 kg uit uranium … Het moet ook ergens in zitten. Daarnaast is een ton in gewicht 1000 kg dus 400.000 kg op een totaalgewicht van 845.000 kg zou heel goed kunnen kloppen …

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Van hall

  Jfe, een staaf van 650 kg bestaat niet voor 650 kg uit uranium … Het moet ook ergens in zitten. Daarnaast is een ton in gewicht 1000 kg dus 400.000 kg op een totaalgewicht van 845.000 kg zou heel goed kunnen kloppen …

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Fukushima Bewust

  https://www.facebook.com/WhereWillYouLive

  Deze pagina is voor het bewust maken van de radioactieve staven die worden verplaatst in november en het gevaar dat het met zich meebrengt. Mocht er wat fout gaan, dan moet het hele noordelijk halfrond waarschijnlijk worden ontruimd. #WhereWillYouLive?

  Like/Deel De pagina!

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl