Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Ondanks felle protesten

monsanto-DEESVanaf deze maand zal de genetisch gemanipuleerde maïs van de Amerikaanse chemiereus Monsanto toch verbouwd mogen worden in de Europese Unie. RT News ontving dit bericht van eurocommissaris Toni Borg.

Hoewel velen dachten dat de EU dit vorige maand had tegengehouden, blijkt dit niet te kloppen. EU-commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid, Toni Borg, heeft aan RT News medegedeeld dat de toestemming voor Monsanto deze maand wordt verwacht.
Ook zei hij dat dit zou gebeuren na een uitgebreide wetenschappelijk evaluatie van het proces.

Bestand tegen bestrijdingsmiddelen
De ggo-maïs, Smartstax genaamd, is in Amerika ontwikkeld door Monsanto in samenwerking met Dow AgroSciences. Het combineert de genen van twee al bestaande ggo-maïssoorten waardoor het bestand is tegen chemische bestrijdingsmiddelen.

Monsanto en Dow AgroSciences zijn al jaren aan het lobbyen in Europa.

In een rapport uit 2010 van de European Food Safety Authority (EFSA) concludeert Europa dat SmartStax net zo veilig is voor het milieu en de inwoners van Europa als natuurlijke maïs. Een tweede onderzoek, een jaar later, kwam tot dezelfde conclusie.

Schadelijke effecten
Een kritisch Duits bedrijf, Testbiotech, heeft echter herhaaldelijk gewaarschuwd voor de onvolledigheden in de door de EU uitgevoerde onderzoeken. Zo is bijvoorbeeld nooit uitgebreid getest wat de gevolgen voor dieren zullen zijn. De conclusie van Testbiotech luidt dat “het beoordelen van de risico’s door de EFSA niet voldoende is om alle mogelijk schadelijke effecten aan mensen, dieren en het milieu uit te sluiten”.

Daarnaast zijn er experts die waarschuwen dat er weinig of niets bekend is over de langetermijneffecten van SmartStax. Een vertegenwoordiger van Testbiotech, Christoph Then die tevens de landbouwspecialist is van het Duitse Greenpeace: “Dit is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van consumenten en het milieu. Nog nooit eerder heeft een goedgekeurde ggo-plant zoveel genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Het is volsterkt onduidelijk hoe die zich onderling zullen gedragen en wat de langetermijngevolgen zijn”.

Ook Frankrijk zet de deur weer open voor Monsanto producten. In maart 2012 had de rechtbank een verbod ingesteld voor deze MON810 maïs van Monsanto, maar deze beslissing is vorige maand in hoger beroep teruggedraaid met als motivatie dat er te weinig wettig bewijsmateriaal is.

Bron: HLN.be


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl