Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Verschillen?

kind-adhdZouden Franse en Amerikaanse kinderen zoveel van elkaar verschillen dat er naar verhouding bijna tweemaal zoveel Amerikaanse ADHD’ers zijn dan Franse?

Familietherapeut Marylin Wedge gelooft daar niets van. In Psychology Today ageert zij tegen de Amerikaanse manier van opvoeden en de gewoonte om iedereen die niet aan de norm voldoet een pil te geven.

In de Verenigde Staten krijgt 9 procent van de kinderen dagelijks medicijnen omdat ze aan ADHD lijden. In Frankrijk ligt dat percentage met 5 procent veel lager. Deels ligt dat aan een andere benadering van ADHD. Amerikanen beschouwen de stoornis als een biologisch-neurologische aandoening die het beste met medicatie kan worden behandeld.

Franse kinderpsychiaters zien dat anders. Zij kijken naar de onderliggende oorzaken van het drukke en ongeconcentreerde gedrag. De Fransen zien ADHD als een psychosociaal probleem dat het beste met psychotherapie en gezinscounseling aangepakt kan worden. “Dat is een heel andere manier om dingen te zien dan de Amerikaanse neiging om alle klachten toe te schrijven aan een biologische stoornis, zoals een chemische onevenwichtigheid in de hersenen van het kind.”

Voedingsstoffen

Een verschil is ook dat Amerikanen niet kijken naar de effecten van bepaalde voedingsstoffen op het gedrag van een kind. Kleurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen een negatief effect hebben op het concentratievermogen van een kind. Amerikaanse psychiaters gaan hier volledig aan voorbij omdat zij volgens Wedge volledig zijn gefocust op medicatie.

Opvoeding

De familietherapeut wijst ook kritisch naar de Amerikaanse wijze van opvoeden, die zich ook laat lezen als een aanklacht tegen de Nederlandse manier. Franse ouders hechten volgens Wedge sterk aan structuur en discipline. “Consequent grenzen stellen zorgt er in de Franse visie voor dat kinderen zich veilig voelen. Duidelijke grenzen maken kinderen gelukkiger – iets dat overeenkomst met mijn ervaringen als therapeut en ouder. Tot slot zijn Franse ouders van mening dat het woord ‘nee’ kinderen redt van de tirannie van hun eigen verlangens.”

Franse kinderen leren zodoende zichzelf beter te beheersen dan de Amerikaanse. Dat scheelt in het aantal voorgeschreven recepten voor Ritallin en Concerta. In Franse families zijn de ouders de baas, niet de kinderen, zoals in veel Amerikaanse gezinnen het geval is, stelt Wedge.

Bron: Trouw.nl  Lees het volledige ADHD dossier op: Trouw.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl