Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De wereld op zijn kop

internetbankierenDit is echt gestoord: Nu wordt het beveiligen van uw bank uw taak en bent u ook aansprakelijk gemaakt voor alle mogelijke schade. Waarom hebben we eigenlijk nog banken? Uw geld is er niet veilig, en u blijft volledig aansprakelijk voor eventueel verlies. En die ‘dienst’ van uw bank, dat kost u nog geld ook.

Nieuwe branche-brede afspraken, u kunt er niet aan ontsnappen

In een branche-brede afspraak in Nederland zijn regels opgesteld, waar ogenschijnlijk de bewijslast aan jouw kant ligt om te bewijzen dat al je elektronische apparaten goed beveiligd zijn, voorzien zijn van updates, van anti-virus software, van firewalls en uiteraard geen enkele illegale (of anderzins dubieuze) software bevat.

Als er geld van je rekening gestolen wordt, en je kan niet aantonen dat je nooit een enkele illegale software op je computer hebt gehad, altijd een goed bijgewerkte virusscanner hebt gehad, nooit vreemde sites hebt bezocht, geen enkel verdacht bestand op je computer hebt…. dan kan je nu dus fluiten naar je geld.

Heeft u het aankoop-bonnetje van uw anti-virus paraat? Heeft u bewijs dat u alle software (en anti-virus) updates altijd netjes direct heeft geïnstalleerd? Heeft u bewijs op papier dat uw firewall goed werkt? U kunt dat niet aantonen? ‘Oh, ja, dan kunnen we niets voor u doen.’ De bankiers gooien hier mooi de verantwoordelijkheid van de veiligheid van hun systemen bij u op het bord.

Mooi, bankiers hoeven nooit meer uit te betalen

internetfraudeAls uw geld dan gestolen wordt van uw rekening, mag u vermoedelijk uw PC gaan laten zien op het hoofdkantoor, inclusief van alle bonnetjes voor de software die u gebruikt waaronder uw antivirus. Voor uw computer, uw tablet én uw telefoon. Daar stellen ze vast dat uw PC, tablet of GSM toch niet helemaal geweldig beveiligd was, en dan hoeft de bank niets te betalen.

Dit is dus een verzekering die nooit hoeft uit te betalen…

Ik zie me al aankomen bij mijn bank met mijn Linux PC. Veiliger dan willekeurig welke Windows PC verbonden aan internet in Nederland, maar die wordt uiteraard niet erkend door de bank als erkend veilig systeem. Dus dan heb ik al per definitie pech. En anders doen ze ter plekke in mijn woning een inspectie en ontdekken ze vast een computer ergens die niet voldoet aan al hun eisen.

Voldoende onmogelijke eisen om er onderuit te komen

En mochten al uw apparaten per ongeluk (onmogelijk, maar) toch voldoende beveiligd zijn, en u kunt met uw advocaat op het hoofdkantoor inderdaad aantonen dat dit altijd al zo geweest is, dan kan men altijd zeggen dat u niet regelmatig genoeg inlogde om uw saldo te controleren (eis 4), of desnoods dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat u wellicht uw code niet goed genoeg geheim heeft gehouden. (eis 1) Zie de PDF van de NVB voor de details.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik kan niet aantonen dat ik wekelijks mijn rekening heb gecontroleerd. En ik kan ook niet aantonen dat ik ten alle tijde mijn code geheim heb gehouden. Dat is immers onmogelijk.

Voor de duidelijkheid: u bent nu aansprakelijke voor alle schade

Voor de duidelijkheid zegt de Nederlandse Vereniging van Banken het nog even expliciet:

De vijf regels maken volgens hem [Boudewijn] snel duidelijk of een klant die de dupe is van fraude met internetbankieren grove nalatigheid kan worden verweten.

‘Er moet minder onduidelijkheid zijn over wie er aansprakelijk is voor de schade”, aldus Gijs Boudewijn (NVB). ”Daarnaast blijven de banken ruimte hebben om schade te vergoeden uit coulance.”

Dat het maar duidelijk is: U bent vanaf nu volledig verantwoordelijk, maar ‘uit coulance’ houden de banken wel wat ruimte om schade te kunnen vergoeden. Als uw geld gestolen wordt, bent u gemakkelijk aantoonbaar ‘grof nalatig’. De tijden dat banken daadwerkelijk de veiligheid van uw geld garandeerden, dat is nu dus echt verleden tijd. Ineens ziet dat matras en die oude sok er toch wel aantrekkelijk uit. Tijd voor een prive-kluis in uw woning?

Er is geen alternatief

Mijn bank is scherp en biedt een geweldig alternatief:

Gaat u niet akkoord met de gewijzigde Algemene voorwaarden, laat ons dat dan tijdig weten. Het opzeggen van een betaalrekening of betaalpakket is kosteloos. Als wij vóór 1 februari 2014 niets van u gehoord hebben, gaan wij ervan uit dat u de wijzigingen heeft aanvaard.

Dus…Conformeren en alle verantwoordelijkheid en alle mogelijke aansprakelijkheid accepteren, of je rekening opzeggen. En oh ja, deze regels gelden vanaf nu bij alle banken. Succes!

Wat geweldig, de beveiliging van uw bank, en de bewijslast van de beveiliging van uw bank, is nu uitbesteed naar de klant. En de aansprakelijkheid bij schade ook. U heeft nu dus gewoon altijd het nakijken. Gelukkig hoeven we er niet voor te betalen om ons geld ‘veilig’ te bewaren in banken en maakt de spaarrente deze aansprakelijkheid meer dan goed. (NOT!)

Wat een waanzin toch weer

De klanten worden volledig benadeeld hier. Volledig verantwoordelijk gemaakt, met een onmogelijk beroepsprocedure, en volledige aansprakelijkheid. Welke verantwoordelijkheid hebben de banken eigenlijk nog? Ogenschijnlijk geen enkele.

Als al uw geld ontvreemd wordt van uw bankrekening, bent u nu zelf aansprakelijk. Kunt u zich dat veroorloven? Natuurlijk niet!

Waarom hebben we überhaupt nog banken als we én het risico lopen dat ze ons geld confisqueren (ideetje van IMF en de Eurogroep, zie Cyprus) en we ook zelf het risico blijven lopen als het gestolen wordt!? Dit is de vooruitgang die je krijgt als de bankiers de wereld regeren! En met steun van de consumentenbond. Als u nog lid bent, dan nu direct opzeggen.

Bron: LangLeveEuropa.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl