Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Aantal recepten sinds 2009 groeit nog steeds

cocainaEen onderzoek uitgevoerd in 2009 toont aan dat het veel voorgeschreven medicijn Ritalin voor de behandeling van psychiatrische diagnoses als Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), gelijke effecten op de hersenen heeft als regelmatig cocaïne gebruik, speciaal in de gebieden van de cortex. We zijn inmiddels in 2013 en moet er geconstateerd worden dat het aantal Ritalin recepten of gelijkwaardige middelen welke uitgeschreven worden tussen 2003 en 2008 zijn verdubbeld en sinds 2009 nog steeds een stijgende lijn vertoont.

Een studie uitgevoerd op laboratoriummuizen toont verder dat de effecten van Ritalin gebruik vaak vrijwel gelijk zijn aan die van cocaïne, wat grote zorgen zou moeten baren bij ouders die hun kinderen behandelen met de medicijnen. Het onderzoeksteam verbonden aan de Rockefeller Universiteit heeft aangetoond dat methylphenidate, het actieve ingrediënt in het ADHD medicijn, vrijwel dezelfde lange termijn schade oplevert als de harddrugs.

RU Vincent Astor hoogleraar Paul Greengard, de directeur van het Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Neurowetenschappen, is mede auteur van de publicatie. Het team heeft het gedrag van muizen bestudeerd die geïnjecteerd werden met ofwel cocaïne of methylphenidate voor een duur van 2 opeenvolgende weken. Zodra de testperiode was afgelopen richten de onderzoekers hun aandacht op hun vragen over de effecten van de twee substanties op neuronen.

Uit de conclusies kan worden opgemaakt dat Ritalin zich in veel opzichten gelijk gedraagt in de hersenen als cocaïne, daarbij in acht genomen dat het beide psychoactieve substanties zijn, en daardoor gelijkachtige effecten hebben. In sommige gevallen echter had methylpenidate zelfs een grotere impact dan de harddrugs, waarbij het bijvoorbeeld een grotere dosis proteïne expressie opwekte in bepaalde gebieden van de hersenen.

Dit onderzoek is van zeer groot belang voor de gezondheid van de vele miljoenen kinderen in de wereld die met ADHD medicijnen worden behandeld en ouders dienen de recepten voor hun kinderen te controleren. Verder, hoewel de onderzoekers aangeven dat er meer onderzoek nodig is, wil dat niet zeggen dat ze met andere resultaten zullen kunnen komen. Ze bedoelen daarmee enkel dat ze de studie zullen herhalen voor het verder bestuderen van de exacte effecten van Ritalin op de hersenen.

Bron: zielenknijper.nl


 • Danielle

  De vraag is,of ze de methylfenidaat aan muizen met ADHD hebben gegeven….In een verder onderzoek zouden kinderen en volwassen met en zonder ADHD mee moeten doen, anders blijft het een eenzijdig verhaal waarmee de halve wereld weer mee op de loop gaat.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Daan

  Dat de effecten van methylfenidaat gelijk zijn aan die van cocaïne is geen nieuws en al heel lang bekend. Dit is op zichzelf ook geen probleem: er zijn meer medicijnen die qua werking (vrijwel) gelijk zijn aan een ‘illegale drug’. Heroïne wordt bijvoorbeeld in het lichaam omgezet in morfine en heeft dus vrijwel dezelfde effecten (heroïne wordt alleen sneller opgenomen in de hersenen, wat de verslavingspotentie verhoogd). Dus om te zeggen “medicijn X moet niet meer gebruikt want het lijkt op hard-drug Y” vind ik een slecht argument. De kleine verschillen die wél bestaan tussen ritalin en coke zijn namelijk juist die verschillen die er toe doen: het oraal innemen, voorgeschreven hoeveelheden en de langere werking van ritalin. Deze kleine verschilletjes alleen al zorgen ervoor dat Ritalin gebruikt kan worden zonder dat het dezelfde destructieve gevolgen heeft als coke.

  Ik heb ook het originele artikel erbij gehaald en (deels) gelezen, iets wat de auteur van dit artikel volgens mij niet gedaan heeft. In het oorspronkelijke artikel wordt namelijk niets geopperd over schade, alleen over bepaalde veranderingen in de hersenen. Dergelijke veranderingen hoeven niet per se schadelijk te zijn (http://www.pnas.org/content/106/8/2915.full).

  Begrijp me echter niet verkeerd: ik heb zelf een tijd ritalin gebruikt en zou het nooit aan mijn eigen kinderen geven. Het spul is fijn als je iemand bent die zich lastig kan concentreren en toch een aantal uur gefocust bezig moet zijn, maar niet om elke dag te slikken. Ik ben van mening dat chronisch medicijngebruik bij kinderen moet worden ontmoedigd (tenzij het voor de lichamelijke gezondheid is natuurlijk). Mijn kritiek is daarom ook niet op het doel van dit artikel (de negatieve kanten van ritalin onder de aandacht brengen), maar het argument wat gegeven wordt (ritalin is slecht want het lijkt op coke).

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • steef

  http://www.s-ge.com/de/filefield-private/files/720/field_blog_public_files/11801

  lees dit en wordt dan bewust van “ADHD” en haar medicijnen…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • disqus_RUPEZlkvOI

  Welk onderzoek?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Quibus89

  Nee jij twijfelt aan de bran, het argument is als het waar is, een prima argument. Iets wat lijkt op coke, lijkt mij niet heel erg goed voor je lichaam

  Overigens, als je dit spul langer gebruikt(in mijn geval 10 jaar), ga je nog leuke detox-verschijnselen krijgen. Het spul is puur vergif, en heeft alleen baat bij dat vrij kleine groepje waar het wel werkt

  Van al die kinderen die eind jaren 90 met ADHD zijn gediagnostiseer, heeft er volgens mij maar max 5 of 10% ook echt baat bij deze medicatie. De rest gaat er hoe langer ze het gebruiken, compleet kapot aan.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • McCool
 • LIESKE

  Helemaal mee eens,
  adhd is een ontwikkelingsstoornis van de hersenen en dus functioneert het chemisch systeem anders. Dikke kans dat de medicijnen een heel ander effect hebben bij deze doelgroep.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Alex

  MoneyMoney!
  Zij verdienen geld, jij gaat kapot.
  Zo werkt het nou eenmaal 🙂

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • hobbyjohn

  het engelse/ Amerikaanse word voor medicijn.
  is niet voor niets drugs

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • jan hogenboom

  ritalin is zo slecht nog niet hoor. (ik heb zelf ADHD en slik het elke dag) het helpt me echt met concentreren.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • IrisvanZwol

  Wat voor detox-verschijnselen. Ik ben 17 jaar en slik zelf dagelijks twee tot drie pillen ritalin. Nu had ik na mijn tentamens eens een flinke detox gepland staan. Zou je me kunnen vertellen wat ik hiervan kan verwachten?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ik begin nogal onzeker te worden over mijn gebruik van Ritalin. Ik heb ADD en ik neem 75 mg per dag. Dit is 15 mg te veel maar dit neem ik omdat ik bij 60 mg niet zo veel voel. Ik ben super blij over het effect, ik heb veel betere cijfers, ik kan me concentreren, voel me meer zelfverzekerd, ben gelukkiger etc. maar nu las ik een verhaal over een meisje dat verslaafd was aan speed. Tot mijn verbazing las ik dat wanneer ze “high” was best leek op et euforische gevoel van Ritalin; concentratie, focus etc. ik besefte mij opeens dat ik echt dus drugs neem. Ik ben afhankelijk van een middel, want ja, wanneer ga ik stoppen? Ik heb het nodig op de middelbare school nu, maar ook als ik op de umiversiteit zit, en waarschijnlijk ook als ik een baan heb. Ik ben dus afhankelijk van een drug, en ik ben echt bang dat ik ongeveer hetzelfde meemaak als een speed, meth of cocaïne verslaafde. Mijn vraag is, is het verstandig om ermee door te gaan? Overdrijf ik nu als ik zeg dat het drugs is?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Quibus89

  Nouja ik kan niet voor je vertellen wat je precies kan verwachten, maar kijk in ieder geval de bijsluiter eens na. Ik heb uiteindelijk helemaal geen adhd, en daardoor dachten ze elke keer dat de dosis te laag is, daardoor kreeg ik op een gegeven moment echt hoge doseringen, waar ik vooral agressief van werd. Toen ik stopte merkte ik wel dat het spul in 10 jaar enige ravage had aangericht, ook mentaal.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sander Hoek

  Het is drugs, maar mits je er verstandig mee omgaat is er vrijwel geen risico. Als je het gevoel van verslaving niet wilt hebben, waarom probeer je dan niet een maandje af te bouwen en alleen op bepaalde momenten te slikken? Je zult merken dat wanneer je niet meer op dagelijkse basis gebruikt je resistentie minder zal worden en de positieve effecten sterker zullen worden. Succes!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Zoeë

  ik gebruik ook ritalin,
  ik heb ADHD en ben een meisje. ik heb nooit geweten dat het echt een drug is (ik heb het al sinds groep 5)
  maar nu ik in de 2e zit merk ik dat ik het meer nodig heb dan op de basisschool, gewoon meer huiswerk, stress, leren enzo. ik neem alleen ritalin als ik thuis ben na school, simpel weg omdat het op een gegeven moment uitwerkt en ik me dan zo naar ga voelen. ik kon dat gevoel nooit een verklaring geven (ik heb altijd edacht dat het in me hoofd zat) en dit gevoel is al nadat het pilletje van 10 mg is uitgewerkt! als ik daarna nog een pil van 10 ml neem slaap ik letterlijk de hele nacht niet meer. dit artikel verklaard de druk pijn in mijn borstkas als de ritalin is uitgewerk. ik wordt er bang van dat ritalin hetzelfde effect heeft als cocaïne!
  hoe dan ook, wat ik wilde zeggen is, 75 mg!!!!!! waaaaat, heb je geen last van bijwerkingen, of rebounds??
  ik heb al het idee dat ik aan het trippen ben als ik 20 mg heb gebruikt.
  ik hoop voor je dat het minderen van het ritalin gebruik voor je lukt, echt waar!!
  xxx zoezoe

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Cindy

  Ik ben een vrouw van 38 en slik nu zo’n 10 jaar ritalin.
  Voordat ik met ritalin begon vergat ik veel, was mijn huis een puinhoop en had ik het gevoel niet echt te leven.
  Nadat ik begonnen was met ritalin kreeg mijn leven structuur en werdt ik me bewust van mijn omgeving en vooral van mijn gezin.
  Als ik geen ritalin was gaan gebruiken weet ik niet of ik nu nog wel zelf voor mijn kinderen had kunnen zorgen.
  Het gaat heel goed en ben blij met mijn ritalin!
  Ook ben ik niet VERSLAAFD aan ritalin omdat ik in vakantie of weekend geen ritalin slik en daar echt niet van ga shaken of wat voor “afkick” verschijnsel dan ook krijg.

  Er zijn mensen die te pas en te onpas naar paracetamol grijpen en mensen met slaapmedicatie die de medicijnen echt af moeten bouwen (dat hoeft met ritalin niet) als je aan ritalin verslaafd zou zijn zou je ook geen wekkertje hoeven zetten om ze niet te vergeten in te nemen.

  Als het om de schadelijkheid van medicijnen gaat is alles troep en ja ook een paracetamolletje.
  Geef mij maar ritalin zodat ik een waardevol, goed en gelukkig leven leef!
  Verkort het mijn leven met 10 jaar? Niemand weet toch van te voren hoe oud hij wordt.
  Ik zeg mensen geniet van het leven!
  Met of zonder ritalin of wat voor medicijn dan ook die de kwaliteit van je leven verbeteren.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • mariska

  Ik ben moeder van twee kinderen en ben pas na mijn eerste bevalling gebruik gaan maken van ritalin. Ik mocht zelf kiezen wanneer ik dit gebruikte omdat ik inderdaad geen afhankelijkheid wou. Had ik het maar op de middelbare school al gehad, dan had ik misschien wel de focus kunnen hebben die ik nodig had en mijn papier wel gehaald. Ik ben nu bijna een jaar gestopt en merk de verschillen duidelijk. Ik wil zelf na het stoppen ivm mn tweede zwangerschap liever dit niet meer gebruiken en het op een andere manier proberen toch de focus te krijgen om inderdaad mn huishouden te kunnen doen, en misschien minder te vergeten door de gaos in mn hoofd. Ik heb ADHD en ADD dus gebruikte als ik 1 volle dag volledige aanbevolen dosis nam 5x 15 mg. Maar nu ik er aan terug denk, ik sliep bar en bar slecht wat voor nog meer onrust en moeheid zorgde en ik nog meer vergat en dat dus bij mn diagnose neerlegde ipv dat ik bekaf was. Weet niet wat beter is, maar als moeder zou ik het mijn zonen toestaan als ze er ZELF last aan ervaren. ADHD en ADD is ook een deel van wie ik ben en mag er ook zijn. Als ik eenmaal de focus met Hulp van iemand op mn huishouden heb, heb ik binnen 3 uur gedaan wat een ander de hele dag kost bijvoorbeeld. (Grinnik) Groetjes m

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • mariska

  advies: zolang jij de rust niet kan vinden in jezelf, en je de moeite ervaart op school je te kunnen concentreren zou ik nog even doorgaan. Als je meer rust krijgt (dit gebeurd vaak wanneer je iets ouder word (v.a. ong23 is met elke puber anders) kan je gaan kijken naar evt andere oplossingen en afbouwen. ZORG voor je papiertjes! Daar doe je de rest van je leven mee. Als je Door middel van ritalin dit kan behalen heb het er nog even voor over. Ongezond is alles, ook alcohol.. dat beschadigd je nu in je groei nu meer of even veel volgens mij. Er zijn genoeg hulp middelen je te leren concentreren zoals bijvoorbeeld mediteren om even rust te vinden. Of een brainstorm maken om de gaos te ordenen in je hoofd. (Kan goed zijn te doen voor examens) maar weet niet hoe je daar nu in je leven tegenaan kijkt. (Ivm leeftijd misschien moet je daar iets ouder voor zijn om het niet stom te vinden?) Mvg m

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Rob

  Mooi wetenschap!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Dennis Eijs

  Cocaine is ook niet lichamelijk verslavend. Wel geestelijk, maar ik ben wel blij voor u, en zeker ook voor uw gezin, dat het zo goed werkt.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Hajo Hoek

  Kan de auteur van het artikel literatuurverwijzingen plaatsen bij de beweringen die ze doet? En muizenstudies zijn niet een op een te kopieren naar mensen. Ook de conclusie dat het onderzoek zeer belangrijk is voor vele miljoenen mensen is dus vergezocht en lan gebruikers van ritalin onnodig angstig maken. Ritalin is ook niet te vergelijken met drugs aangezien drugs onder ongecontroleerde omstandigheden worden gemaakt en de kwaliteit en effecten sterkt wisselen. Natuurlijk heeft ritalin een effect op de hersenen. Dat is de bedoeling ook, bij een stoornis als ADHD.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anja Van Essen-Hartjes

  Onze zoon heeft dit 26 jaar geleden voor geschreven gekregen van de kinderarts. Ik kende mijn eigen zoon niet meer, plaste in bed was angstig en zich zelf niet. We hebben dit 1 jaar volgehouden. En hebben besloten om te stoppen met de Ritalin, iets wat oom weer veel afkick verschijnselen gaf. Met hulp van een goede antoprosofische arts is hij daar goed door heen gekomen. Op zijn 12e is hij voor zichtig zonder dat wij het wisten gaan blowen. Ik ben hiet achter gekomen en we hebben geprobeert om hem daar ook van af te krijgen. Dat was gelukt, maar bij iedere kleine tegenvaller begon hij weer. Zelf was een blow niet genoeg en heeft hij coke en speed gebruikt. Is ook behoorlijk de weg kwijt geweest. Is er nu gelukkig van af al doet hij soms weer gebruiken als hij een tegen slag heeft. Het gebruik van druks op latere leeftijd is te wijten aan het gebruik van ritalin in zijn jongeren jaren. Dan kan een ieder nog zeggen dat het geen kwaad kan. Maar wij hebben dit ervaren, en helaas ben ik niet de enigste.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ron

  Misschien ben je in de gelegenheid om de feiten eens te onderzoeken. Slik (of snuif met spannende film) eens zo’n 50 mg en vraag je eens af of dit wel zo veilig spul is voor al die kindjes. Vervolgens kan je ook aanraden , mocht dit nodig zijn , kennis te nemen van de plasticiteit van de hersenen en verslaving, met echt heel , heel, heel veel bronvermelding.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ron

  advies 2
  Er zitten zeer zeker risico’s aan het gebruik van ritalin. Een pilletje om iets voor mekaar te nemen is niet goed voor het vertrouwen in jezelf omdat je dankzij een middel gelooft dat je iets kan. Soms is een middel nodig en vaak ook niet. Ga met je vraag naar anderen die je vertrouwt en die er verstand van hebben , zoals bv de huisarts .Het is goed als je je wat zorgen maakt over de gevolgen van middelen .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Chantal

  Nou, laten we eens beginnen met de zooi waarmee middelen als cocaine en speed mee worden versneden, want volgens mee zijn deze middelen nog schadelijker dan de drugs zelf. De overeenkomst is dat het beide stimulerende middelen zijn, verschil is dat mensen met ADHD juist hier kalm van worden in het hoofd, door de focus en overzicht wordt het leven van veel ADHD-ers aangenamer en kleurrijker dan hiervoor. Wat ik in dit artikel mis zijn inderdaad goed onderbouwde onderzoeksrapporten. Er zit een bestanddeel in cocaine wat ook in methylfenidaat/ritalin zit, maar dat is zeker niet het schadelijke aspect. Daarnaast denk ik dat elke situatie afzonderlijk bekeken moet worden. De 1 is wel gebaat bij medicatie, de ander niet en daar werken wellicht andere methode voor. Onder goede begeleiding kom je hier wel uit. Het gebruiken van illegale middelen daarin tegen wordt niet begeleid en de dosering willekeurig genomen. Ik vind dit soort artikelen altijd vervelend omdat ze angst inboezemen bij ouders. Ik heb een vierdaagse cursus gehad over ADHD medicatie met veel meer inhoudelijke informatie dan hier gemeld, mij maken ze niet meer gek ( of druk;) laat de media en die zogeheten onderzoekers voor wat ze zijn en schakel professionals in.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • sterredag

  Mensen toch, hoe naief kan je zijn, een aantal reacties zijn puur verdedigend (gebruikt hun kind misschien ritalin?) Maar mensen wordt toch wakker!!!!

  Dat ritalin werkt bij ADHD wordt hier niet betwist. Er wordt alleen gesteld dat ritalin eigenlijk een stof is gelijk aan harddrugs. Als je geen ervaring heb met harddrugs, dan kun je er zelf bijna geen mening over hebben. Maar als je dat wel hebt en je gebruikt ritalin, dan zul je de overeenkomsten al snel merken, daar is geen muizenonderzoek voor nodig. Dat ze nu dit onderzoek gedaan hebben is alleen goed, en nee resultaten van muizen zijn niet 1 op 1 te kopieren, maar dan zou het gaan om de werking. Je kan wel degelijk vergelijkingen maken met effecten op het brein en hoe de stof werkt in een substantie als hersenen.

  De bijwerkingen van ritalin is nagenoeg of …. is gewoon 1 op 1 gelijkend met harddrugs (versnelde hartslag, zweten, verminderde eetlust, slechter in slaap kunnen vallen. En de “down” van ritalin, je weet wel de dip als het bijna uitgewerkt is en je weer nieuw moet nemen, is ook hetzelfde als bij harddrugs.

  Dat het werkt vaak staat buiten kijf, maar ouders alsjeblieft denk alsjeblieft bewust na, de keuze die je maakt als je moet besluiten om je kind ritalin te geven, is dus de keuze: mijn kind aan de harddrugs, want dit werkt OF geen harddrugs in mijn kind, ik moet verder zoeken naar een andere oplossing.

  Daarnaast kan ik vertellen dat er veel onderzoek is naar het gebruik van cannabis (wiet) bij ADHD, helaas nog niet helemaal door de medische malle molen heen, wat overduidelijk goed werkt. Het handjevol artsen die dit durven (en die zijn er) adviseren dan ook het gebruik van cannabis, zeker in die gevallen waar de reguliere harddrugs medicatie niet goed werkt of teveel bij verschijnselen geeft. Helaas, vind maar zo’n arts, want ik zet mijn kind liever aan het groene plantje (je hoeft het niet te roken) dan dat ik mijn kind aan synthetische harddrugs zet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • anoniem

  Heel fijn dat je mensen dit duidelijk zo verteld! Ik heb volgens iedereen adhd en zeg het zelf soms als grapje. Dan zeggen mensen al snel dan moet je aan de ritalin. Als je dan probeert uit te leggen dat dat zelfde is als harddrugs… is dat onzin. Heb nu nog bijstandsuitkering maar proberen nu eigen bedrijf op te starten omdat de gemeente mij adhd test wou verplichten of ik zou gekort worden… Ik wil dat niet omdat de enige oplossing vaak ritalin is.. weiger je dat kost het je uitkering! Erg frusterend

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ritalin is troep

  Mag ik vragen of je zelf adhd hebt of dat je het je Kids aan smeert? Als je het zelf niet hebt hoe kan je dan een mening hebben? Slik die rotzooi zelf een maand zou ik zeggen

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • anoniem

  Sterredag ik heb ritalin 1 keer geprobeerd omdat ik met vrienden weg was. Hij gebruikte het voor zijn adhd en zij zei je bent zo druk… nou rest van de dag was verk×$*×*”. Heb geen woord meer gezegd.
  Betreft de vergelijking met drugs… het voelt het zelfde als speed. Minder als cocaïne. Het is troep.
  had ook van dat kleine ritalin tabletje paar dagen een enorme kater en droge bek. Voelde me NAAR gewoon. Dat laat je kinderen toch niet innemen?
  Voor de wijsneuzen, betrof de laagste dosering ritalin waarvan die persoon 8 moest nemen op een dag!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sjors

  Ik zal dan mijn ervaring ook maar even ventileren hier.

  Ik ben nu 35 en weet eigenlijk pas sinds een jaar of 5 dat ik ADD heb en dat dit de oorzaak is dat ik me vaak slecht kan concentreren en 101 zinloze gedachtes tegelijk heb. Nu heb ik sinds een jaar of 4 Ritalin (methylfenidaat) voor op mijn werk. Gebruik 20mg in de ochtend en 20mg in de middag als ik mijn gedachten weer teveel laat vliegen naar onbelangrijke dingen. Het spul werkt voor mij erg fijn ook omdat ik altijd zeer slecht wakker wordt en het zonder wel tot 10u duurt eer ik er helemaal bij ben. Dit heeft ook te maken met bloeddrukverlagende medicijnen die ik moet slikken voor een aandoening aan mijn nieren (Cystenieren) , deze vreten behoorlijk veel energie.

  De artsen hebben me allemaal gezegd dat de medicatie prima met elkaar kan en geen negatieve invloed op de cysteontwikkeling in mijn nieren hebben. Toch is het wel de bedoeling de Ritalin weer proberen af te bouwen. Ik heb het al wel geprobeerd maar ben dan alweer heel snel het warhoofd wat ik altijd was en de functie waar ik in ben gezet intussen gaat dan ook niet heel lang meer goedkomen.

  Als alternatief heb ik laatst wel een flesje wietolie met 20%CBD er in en 0,1%thc gekocht via via om is te kijken wat dit doet voor mijn ADD. Tevens doet het veel tegen chronische pijn die ik heb en zou het zo maar kunnen dat het ook de cystevorming vertraagd. Wietolie lijkt de laatste tijd steeds positiever in het daglicht te komen voor allerlei dingen en ziektes. Wat er van waar is weet ik niet maar dat het beter is dan chemisch gefabriceerde pillen lijkt me dan ook wel weer logisch.
  De olie werkt ook heel goed moet ik zeggen alleen is het helemaal de omgekeerde wereld van de Ritalin. Het oppeppende gevoel ga je er in elk geval niet van krijgen wat voor de meeste mensen juist positief zal zijn. Als ik de olie gebruik dan heb ik meer het gevoel dat alles een beetje in slowmotion gaat om me heen zonder het stonede effect wat je normaal van een dikke joint zou krijgen. Het gekke is dat mijn omgeving echter niks raars aan me ziet of merkt dus het zit echt in mijn hoofd. Ook met deze druppels kan ik me een stuk beter concentreren. Het slow motion gevoel schijnt ook alleen in het begin wat te zijn aangezien je lichaam ook hier aan moet wennen.

  Dan nog als laatste de vergelijking met cocaïne. Ik heb meer als 10 jaar lang elk weekend 0,5 a 1gr naar binnengewerkt om de verkeerde redenen. En vind dat het echt vrijwel niet op elkaar lijkt beide dingen werken compleet anders. Als je het dan toch moet vergelijken dan heeft speed meer raakvlakken maar dat is ook veel heftiger. Wat betreft de coke ben ik er gewoon mee gekapt toen ik er klaar mee was en dat zal met de ritalin ook geen probleem zijn.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Stu

  Heb je eens gedacht aan LTO3?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Matty Maarhuis Klok

  Wie zegt dat kinderen die Ritalin gebruikt hebben ook gaan blowen of hard drugs gaan gebruiken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Annelie

  Dat gebruik ik :).
  Ik ben 14 jaar heb geen diagnose maar heb me nooit laten testen miss heb ik wel add maar idd het werkt wel maar t is niet extreem ofzo ik ben nu al bij mn 3e potje die is ongv half leeg en opzichte wel een aanrader ya!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Kerst Ster

  Bizar!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Kerst Ster

  Dit doet mijn denken aan mijn vader die lesgaf op een gevangenisschool, hij was altijd erg blij als het maandag was want dan waren de leerlingen (gevangenen) zo heerlijk rustig… er had er namelijk altijd wel een weekendverlof gehad en die had dan buiten weet gescoord en dan doorverkocht…. wellicht de moeite te onderzoeken of dat spul de hele week aan de medicinale canabisolie kan…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anoniem

  Het is sowieso niet verslavend (of je moet zelf gaan geloven dat je verslaafd bent aan ritalin) anders zouden ze het niet aan kinderen voorschrijven lijkt mij

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • esther

  Dat is ook een gigantische dosering. Als je bepaalde voedingssupplementen als 5htp, sint janskruid en cbd olie en vast nog veel meer soorten neemt merk je ook een lichte bewustzijnsverandering. Neem je veel dan word je echt vaag. Dit ligt aan de dosering niet aan het middel. Deze voedingssuplementen zijn niet schadelijk maar hebben dus wel invloed op je bewustzijn. Bij grote doseringen zijn zelfs vitamines gevaarlijk.

  Een normale dosering ritalin in een gezond lichaam doet niks verkeerd. Alleen er zijn mensen die gezond lijken maar wel onbewust iets hebben aan hart of bloedvaten. Of die zich goed voelen bij een dosis maar toch te veel is voor de lever en nieren. Je kent de binnenkant van je lichaam niet en geen enkele dokter laat alles onderzoeken.

  Ik nam bewust de afweging dat ik het risico wil nemen dat ik korter kan leven of wat voor schade dan ook oploop waar ik mogelijk last van kan krijgen, omdat ik zo druk ben in mn hoofd dat ik zonder ritalin geen contact met mensen kan maken omdat ik vaak traag van begrip ben in gesprekken en moeilijk kan reageren en begrijpen wat er gezegd word. Ik zit vast in mijn hoofd. Net als met werken ik doe dingen maar ben er niet bij met mn hoofd.
  Sinds dat ik ritalin gebruik maak ik echt contact met mensen en als ik moet werken lukt dat moeiteloos.
  Ik heb weer het gevoel dat ik niet van bovenaf toekijk maar echt in het leven sta.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Johar

  Jij beschrijft precies dezelfde ervaring als ik heb met gebruik van ritalin. Het is gewoon een afweging die je maakt. Als het effect, zoals beter communiceren, dingen af kunnen krijgen en zelfs genieten van die dingen waar je onder normale omstandigheden nooit in zou slagen opwegen tegen de bijwerkingen of nadelige gevolgen voor je gezondheid, dan is het het gewoon waard. Mijn leven is zo veel gedisciplineerder, gestructureerder en leuker geworden sindsdien. Meer vrienden, meer sporten en meer levenslust. Als er iets gezond is voor jezelf of je kind is dat het wel. Niet alleen mentaal, maar uiteindelijk ook fysiek.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anoniem

  Ik, mijn neef ****** is en tijdlang verslaafd geweest aan ritalin, en tegen de problemen gaan blowen en drinken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anoniem

  Ik wil niet worden als mijn kennis met “ADHD”, die bijna doodgaat aan Ritalinvergiftiging. Ja, “normale dosis”, ja

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Anoniem II

  Sorty maat, vertel dat maar aan die adhd’ers die ik kende totdat ze naar de kliniek moesten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • tinus

  ik slik die rotzooi nu 2 jaar en het enigste gevoel dat ik erbij krijg is rust. Nog nooit slecht geslapen of last gehad van een verhoogde hartslag. Voel me altijd prima

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • tinus

  ohja dus je stemt jou neef af op iets van 100.000 nederlanders met adhd? Lekker bezig!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • .

  Er bestaat geen ritalinvergiftiging, en al zou het bestaan, dan kan dat nooit met een normale dosis. Er zijn zoveel meer mensen die positief leven van Ritalin.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl