Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bewegingsvrijheid in het geding

opstelten3Elsevier pakte vandaag uit met een artikel dat Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie van plan is een wetsvoorstel in te dienen welke het voor de overheid mogelijk moet maken om de reisbestemmingen van miljoenen Nederlanders te kunnen registreren. In navolging van de Amerikaanse TSA (Transportation Security Administration), die privé achtergronden onderzoekt van reizigers met een buitenlandse bestemming, wil Minister Opstelten van alle inwoners van ons land weten waar zij naar toe gaan.

Hij zegt dat reizigers niet bang hoeven te zijn voor vragen over hun vakantiebestemming. “Ik vraag niet naar het motief, maar wil alleen de boekingsgegevens weten.”

EU subsidie

Binnen de Europese Unie zijn al plannen om reisgegevens op te slaan, maar volgens Opstelten gaat dit proces te langzaam. Brussel moedigt lidstaten aan, om dit op nationaal niveau te regelen. De minister wil dit nu doen, en krijgt daarvoor geld van de Europese Commissie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte donderdag ook bekend dat er groeiende zorgen zijn over de toenemende radicalisering van kleine groepen islamitische jongeren in Nederland. Ook zijn er in augustus meer Nederlanders naar Syrië afgereisd.

“Ik wil daar meer grip op krijgen en nog meer verhinderen,” zegt Opstelten.

Dat gegevens miljoenen burgers worden opgeslagen om een handjevol islamitische jongeren te kunnen traceren lijkt een buitenproportionele maatregel. Vooral omdat gebleken is dat ze de reis naar het Midden-Oosten meestal per auto maken.

Sinds de Amerikaanse “Patriot Act” van kracht is moeten we constateren dat het recht op privacy en de vrijheid van burgers in de VS, maar ook Europa (dus ook in Nederland) steeds vaker met voeten getreden wordt.

Nederland bestelt een bij wet verboden spionagesysteem

ronald plasterkZo schrijft de Volkskrant vandaag dat de Nederlandse inlichtingendiensten systemen hebben besteld om, net als de Amerikaanse NSA grootschalig telefoon- en internetverkeer op te kunnen vangen en te verwerken, hoewel dat systeem volgens de Nederlandse wetgeving volkomen onwettig is.

Met een investering van 17 miljoen euro lijkt het ministerie van Binnenlandse Zaken vooruit te lopen op een gehoopte wijziging van de wet, terwijl de discussie in het parlement nog moet worden gevoerd. In een interview vandaag met de Volkskrant zegt Bert van Delden, voorzitter van de CTIVD (Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en VeiligheidsDiensten), dat het ‘niet zo gek is’ als de diensten hierop vooruitlopen. De oud-rechter verwacht dat een adviescommissie er begin december voor zal pleiten de betrokken wet te verruimen.

Argo II

Het project met de naam Argo II is bedoeld om vanaf 2014 ‘informatie uit communicatiemiddelen te verwerken tot inlichtingen’, schreef minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deze zomer aan de Tweede Kamer. De nieuwe apparatuur zal worden gebruikt door zowel de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD als de militaire MIVD. Uit een beschrijving van het ministerie van Defensie blijkt dat Argo II vooral bedoeld is om ‘de wereld van het internetprotocol’ te bestrijken – waar de diensten nu nog niet bij kunnen.

Illegaal

Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat politici niet te vertrouwen zijn omdat zowel Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten als Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bezig zijn een machtsgreep voor te bereiden tegen het Nederlandse volk, teneinde hen in hun bewegingsvrijheid en privacy te beknotten waarbij de PvdA Minister Plasterk zelfs zo ver gaat dat hij op de wetgeving vooruit loopt door Illegaal 17 miljoen euro te investeren voor de aanschaf van een bij de wet verboden systeem.

Gevaren van registratie

Wat betreft het registreren van persoonsgegevens van burgers ligt het bij de oudere Nederlanders nog vers in het geheugen dat Nazi-Duitsland, om de Joden uit te kunnen roeien, maar wat graag gebruik heeft gemaakt van de lijsten van de Nederlands Joodse Gemeenschap om ze op te kunnen sporen en op transport te zetten richting vernietigingskampen. Alhoewel politici het niet nalaten om op iedere herdenkingsdag luidkeels te verkondigen dat dit nóóit, maar dan ook nóóit  meer mag gebeuren, zijn ze ondertussen bezig een zo grondig controlesysteem op poten te zetten waar de nazi’s alleen maar van  hebben kunnen dromen.

Bron: Elsevier.nl    VolksKrant.nl

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl