Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

100.000 GMO-eitjes per jaar

Photo: SalmonDe Canadese regering heeft een bedrijf toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gewijzigde zalmeitjes uit te voeren. Daarmee is de kans op ggo-vis in de winkelschappen meteen een stuk groter.

Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty introduceerde DNA van de Chinookzalm en van de Amerikaanse puitaal in het genetisch materiaal van Atlantische zalm. Het resultaat is een genetisch gewijzigde zalm die volgens het bedrijf twee keer zo snel groeit als een normale Atlantische zalm. Het bedrijf heeft de eitjes al op experimentele basis getest in kleine testkwekerij diep in het Panamese regenwoud.

De toestemming van de Canadese overheid om jaarlijks honderdduizend van de ggo-eitjes uit te voeren van Canada naar de site in Panama, is een overwinning voor het bedrijf.

zalm2“Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze inspanningen om AquAdvantage zalm beschikbaar te maken voor commerciële productie”, zei Ron Stotish, ceo van het bedrijf, in een verklaring. Hij hoopt dat de Amerikaanse overheid in de nabije toekomst goedkeuring geeft om de ggo-zalm te verkopen voor menselijke consumptie, samen met zo’n dertig andere vissoorten.

Geheime beslissing onacceptabel

Ook tegenstanders spreken van een mijlpaal. “Het is onacceptabel dat zo’n ongelooflijk belangrijke beslissing in totale geheimhouding genomen werd zonder consultatie van de bevolking”, zegt Lucy Sharratt van het Canadian Biotechnology Action Network. Als de zalm wordt goedgekeurd voor menselijke consumptie, wordt het immers het eerste genetisch gewijzigde dier dat bestemd is voor consumptie.

Groot risico op ontsnapping

Tegenstanders spreken van een Frankenfish met enorme risico’s als een exemplaar in het ecosysteem zou terechtkomen. Dat laatste lijkt ook Canadese overheid te beseffen. In haar besluit omtrent de vergunning waarschuwt ze voor het “grote risico” voor de Atlantische zalmpopulatie, mocht een exemplaar van de genetisch gewijzigde vissen ontsnappen.

Bedreiging voor Atlantische zalm

“Wij zijn bijzonder ontgoocheld en gealarmeerd dat onze regering de productie van ggo-viseieren heeft goedgekeurd”, zegt Sharratt. “De productie bedreigt de toekomst van Atlantische zalm over de hele wereld. Het is gewoon ongehoord dat de eerste ggo-eitjes ter wereld uit Canada zullen komen.”

Ook op Prince Edward Island, de plaats waar de eitjes ontwikkeld worden, is er tegenstand. “We zijn er kapot van dat het eiland nu officieel de thuis is van de Frankenfish”, zegt Leo Broderick van de lokale actiegroep Islanders Say No to Frankenfish. “We willen niet dat dit eiland de bron wordt van deze gevaarlijke, levende vervuiling.”

Bron: DuurzaamNieuws.nl


 • bitterzoet

  Genetische manipulatie is door menselijk handelen geforceerde verandering, die niet door kalme evolutie in evenwichtige groeisamenhang met de leefomgeving geschiedt. ..Klopt? Dàt kan ik zo beschrijven en bevatten. Wat gebeuren zal als die genetisch geforceerde zalm ontsnapt levert mij niet onmiddellijk angst op, wel drang tot uitproberen in gecontroleerde omstandigheden. Ik heb geen middelen om zo een namaaknatuurreuze aquarium op te zetten, wel de fantasie en dan ben ik bezig, gezond reagerend op de zich voortschrijdende ontwikkeling van … de mens.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Zouden die beren door het eten van die zalm nou ook twee keer zo groot worden? En wij? En roeit dan alles elkaar uit tot er niks dan hagedissen van vreemd formaat overblijven? Hèbben we dit scenario niet al minstens één keer gehad?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Ik denk het wel, ik denk dat het zeker wel dat het ook effect zal hebben op de mens, net als dat ik er van overtuigd ben dat groeihormonen in vlees effect hebben op de mens. :S

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Daar is al onderzoek naar gedaan, de meeste gmo organismen vernietigen consequent alle natuurlijke variaties die de natuur zelf heeft gemaakt. Toch vind ik jouw denkbeeldig onderzoek een ijdel streven omdat je waarschijnlijk ook de consequenties van het resultaat zal beoordelen en gmo zou verbieden.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Geen natuurlijke vijand in de hele grote watermassa’s te vinden? Ik zie dat als een film voor me: een supergrote vleeszalm is meer maaltijd en zeker niet alleen voor de mens. Kleinere zalmen zullen mogelijk overgeslagen worden als maaltijd. Netten met grotere knoopafstanden zijn ook beter voor de kleintjes en mogelijk goedkoper want minder touw. Genetische veranderingen zijn niet gelijk te stellen met werkzame hormoonpreparaten, dus een groot individu als een Fries, is een andere erfouder dan een opgefokt individu door hormonen als bijvoorbeeld een hormoonpreparaat nemende bodybuilder. Kortom. Onderzoek boven paniekzaaien of op voorhand angstig nee roepen tegen verandering.

  Tenslotte is het hele natuurlijke gebeuren één groot systeem van veranderingsprocessen in vele verschillende tijdspannes.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Dat was mijn reactie op Loesje. Ik weet niet hoe op mijn telefoon naar een inspringreactieplek te gaan. Vriendelijke groet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Het enge is de creatorpositie van de onwetende mens, lijkt me. Trial en error. Als, àls het leven zoals nu op aarde zo kwetsbaar is, dat de mens het kan vernietigen, dan is het dus een kwestie van zolang mogelijk uitstellen van het onvermijdelijke? En wel door wet en regel?
  Hoe ziet u dat, Loesje?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Gelukkig hoeven we niet zo ver door te redeneren want deze frankenvis zal zich niet voortplanten in open wateren. Gewoon-nieuws heeft zich niet goed geinformeerd alvorens dit artikel te publiceren. De risiko’s blijven dus beperkt bij het eten van… Als je er meer over wilt lezen kun je alternet.org bezoeken voor meer details. Verder is het absoluut niet m’n bedoeling om paniek te zaaien omtrent het eten van vlees met groeihormonen. Zelf ik ik geen vlees en persoonlijk neem ik wel een verschil waar tussen mensen die vlees eten en mensen die dat niet doen. Ik vraag me ook soms af bij sommige mensen hoe ze aan een ogenschijnlijk gespierd lichaam komen terwijl ik weet dat ze niets aan lichaamsbeweging doen. Persoonlijk lijkt het me logisch dat je die hormonen binnekrijgt. Maar het is voor de meeste mensen misschien eerder een zegen dan een nadeel. Het ‘natuurlijke gebeuren’ is inderdaad een systeem, waar je naar mijn inziens niet zomaar mag ingrijpen alleeen omdat we er tegenwoordig de beschikking toe hebben. Wijsheid boven alles zou ik zeggen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  🙂

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Ik begrijp niet helemaal precies hoe je dat bedoeld, feit is dat er een oorlog gaande is tussen mensen die gentechnologie op grote schaal willen toepassen op allerlei gebieden en mensen die daar vierkant op tegen zijn. Zelf ben ik tegen omdat ik van mening ben dat men te kortzichtig is over de eventuele gevolgen vooral op langere termijn, en daar hebben zij die voorstander zijn ook geen flauw benul van en blijkbaar intresseerd ze dat ook niet. Kortzichtig dus. Het gewin op korte termijn is blijkbaar het belangrijkst. Alles draait om geld en ik geloof er geen bal van dat het gaat oom de 3e wereld bevolking te voeden. Ik vind dat argument super walgelijk en hypocriet. Nmlk. als we met z’n allen dat werkelijk zouden willen hadden we dat allang voor elkaar. We hebben alle middelen tot onze beschikking om een einde te maken aan hongersnood, het wordt echter niet uitgevoerd. Gentechnologie hebben we daarvoor echt niet nodig. Sterker nog; in India plegen boeren zelfmoord omdat ze een wurgcontract zijn aangegaan met bedrijven als Monsanto.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Ik wil nog even toevoegen dat ik niet tegen toepassing gentechnologie in de medische wetenschap ben, als men op deze manier levens kan redden van mensen die anders gezien geen overlevingskans hebben ben ik er zelfs voorstander van. Ik ben niet per definitie tegen alle gentechnologie!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Ja, eens met uw argument dat als de wil er is, honger morgen uitgebannen zou kunnen zijn, dat geldzamelstreven onder de hele genmanipulatie zit, hm, die medische kanttekening is zeer terecht, maar ik vind de volgende vraag boeiender omdattie onder de gekte van het losgeslagen geldverzamelen ligt: is het ongeremd geldmeerderen, bezittingen meerderen niet een ziekte, niet een genetisch aantoonbare degeneratie of gewoon een genetisch defect? Een soort eekhoornspaarvoordewintermaardiewinterkomtnooitgen.
  Zijn die dierbare geldzamelaars niet gewoon gek? Gek met hun brullende en stiekeme zelfbelangenbehartiging ten koste van hun uitermate eigen aarde?? Knetter toch?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Hé, er vielen wat woorden weg. Strekking evengoed duidelijk. Ik heb de site, die u aanbevolen heeft, bezocht…engels, dan mis ik toch de nuances. Wel bedankt. Hier in Nederland hebben we al een koopstaling, maar de grootste staking is toch het geen kinderen meer krijgen. Voor mij is dat een ander soort moord, maar wel moord, niet ergens ver weg, maar hier en nu.
  Geen jeugd meer. Europa sterft.
  Zo zijn we bezig. En die genetisch gemanipuleerde zalm is er een symptoom van. Van dat hele zieke: ‘geld voor al het andere’ verhaal. Dat maakt het andere niet irrelevant. Het is goed dat mensen verweer leveren… maar de zieken diagnostiseren en helpen en in ieder geval uit machtsposities halen, lijkt me zinniger?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Ik wel moet lachen om je taalgebruik, mag ik ‘je’ zeggen? Houd je toevallig van kruiswoordpuzzels? We zijn het in grote lijnen wel met elkaar eens geloof ik… ‘it’s a bitter sweet symphony this life’ 🙂

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • loesje

  Ya…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  En ik glimlach om uw gekozen naam; lief. Misschien zit er een groot, ongeschoren, buikhangend, manipulerend, maar overigens niet per definitie onaardig medemens achter het Loesje. Met een knipoog en tot een volgende keer.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl