Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Vroegtijdig overlijden

fijnstof2Langdurige blootstelling aan fijnstof verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden, zelfs bij concentraties beneden de officiële Europese norm. Tot die conclusie komt een Europees consortium van onderzoekers na het analyseren van 22 studies onder 367.251 Europeanen. De resultaten verschijnen vandaag in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Fijnstof is de verzamelnaam voor deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze diep in de longen doordringen. Het autoverkeer is een belangrijke bron, maar ook fabrieken en verwarmingsinstallaties dragen bij. Voor elke toename van 5 microgram fijnstof per kubieke meter lucht in de jaarlijkse blootstelling, stijgt de kans op vervroegd overlijden met 7 procent.

Rob Beelen van de Universiteit Utrecht, eerste auteur van het artikel zegt vandaag in NRC Handelsblad:

“Voor Nederlandse begrippen is dat het verschil van wonen aan een drukke verkeersweg in de stad of wonen op het platteland.”

Ook bij concentraties onder de norm verhoogd risico overlijden

Het sterkste effect op de gezondheid vonden de onderzoekers bij fijnstof kleiner dan 2,5 micrometer. De EU heeft daarvoor een norm van 25 microgram per kubieke meter lucht vastgesteld. In de analyse vonden de onderzoekers echter dat er bij mensen die wonen in gebieden waar de concentratie fijnstof onder die norm zit, toch een verhoogd risico is op vervroegde sterfte. Beelen:

“Ook bij concentraties onder 20 en 15 microgram fijnstof per kubieke meter zagen we nog steeds een negatief effect op de sterfte. Zelfs onder de 10 microgram per kubieke meter, de richtlijn die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, zagen we nog een verhoogd risico. Feitelijk is er geen drempelwaarde waaronder je geen effect meer ziet op vervroegde sterfte.”

Lees verder op NRC.nl

 


 • en NL roverheid verspreidt die deeltjes ook nog eens bij met hun chemtrails..google dat maar eens.
  bij helder weer zie je heel vaak van die kriskras wolken in de lucht die uren blijven hangen..
  NL roverheid wilt niet dat zn burgers al te fit zijn ,al te slim en helder kunnen nadenken, die zombie slaven kunnen ze dan beter en makkelijker onder bedwang houden..
  kennen jullie de serie “de illuminatie” of “de verborgen waarheid” op de youtube?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ans

  Kennen jullie de serie “de illuminatie” of “de verborgen waarheid” op de youtube?

  Nee..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ga maar eens de hele series kijken dan een keer,
  het zou mss je horizon kunnen verbreden en je leven wel redden..
  word je niet zo’n luie simple mens van..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ramon

  Ik vertrouw op mijn luchtreiniger proairtech zx 7000 thuis van http://www.proairtech.nl/ ik heb geen vertrouwen in de overheid die de normen naar hun budget aanpassen. En europese normen zijn nog erger.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Goed, aandacht voor dit onderwerp. Vraag ik me iets af: wonend aan een rotonde altijd zwarte roet aan de deurpost van de voordeur, minder op één hoog op de vensterbank en niets op twee hoog waar ook de wind ruimte heeft om door kieren te spelen. Hoe hoger, hoe gezonder?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Fam de Jong

  Wij heben een luchtreiniger van http://www.progenion.nl 4 weken getest. Dit product werkt zonder ventilator dus geheel geruisloos. De fijnstof wordt opgevangen door een RVS filter, dit filter is gemakkelijk te reinigen we hebben dus geen extra kosten. Top product tegen fijnstof!

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2016 gewoon-nieuws.nl