Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Verband tussen slaapziekte en griepvaccin aangetoond

narcolepsie2In 2011 en 2012 onderzochten enkele Europese landen de claim dat mensen narcolepsie hadden gekregen van het vaccin tegen Mexicaanse griep van GlaxoSmithKline. In Finland werd dit verband aangetoond en patiënten werden vanuit de Finse overheid gecompenseerd. Zweden geeft nu ook toe dat narcolepsie linkt aan het griepvaccin en komt met excuses.

 

Ongeneeslijk

Narcolepsie is ongeneeslijk en van grote invloed op de levenskwaliteit. Patiënten hebben een overweldigend gevoel van slaperigheid en vermoeidheid. De nachtslaap is onderbroken en er treden slaapverlammingen en hallucinaties op. Ook hebben patiënten last van spierverslappingen bij emoties en ontstaat er overgewicht. (meer over de symptomen)

Wel excuses, geen schadevergoeding

goran-hagglund-foto-anders-wiklund

Göran Hägglund

Nu geeft Zweden ook toe, dat het griepvaccin narcolepsie veroorzaakte en komt met excsuses over de brug. Nu wel, want de tijd waarin claims kunnen worden ingediend, is verlopen. Patiënten krijgen weliswaar excuses, maar staan verder in hun hemd.

Zweedse minister van Sociale Zaken Göran Hägglund zegt dus bereid te zijn tot het maken van excuses aan de slachtoffers, waarvan de meesten jongvolwassenen en kinderen zijn. Nadat bekend geraakt was dat het griepvaccin narcolepsie veroorzaakte, beloofde het land hier correct mee om te gaan. Maar uiteindelijk valt dit toch onder verzekeringsorganisatie Läkemedelsförsäkringen. Om van deze organisatie compensatie te krijgen, moet de patiënt zich bewust zijn geweest van de symptomen binnen 8 maanden na vaccinatie. Rond 28 mensen, waaronder 19 kinderen, krijgen geen compensatie omdat ze binnen die tijd de symptomen nog niet opmerkten. (SvD rapport)

Experts zeggen echter, dat zo’n limiet niet gesteld mag worden. Symptomen zijn aanvankelijk nog niet zo duidelijk, en waren voorheen nog helemaal niet bekend bij de patiënten. Veel slachtoffers zoeken dan naar andere oorzaken voor hun vermoeidheid. Hägglund vertelde de Zweedse krant dat er geen plannen zijn om de mensen te helpen, die geen compensatie krijgen.

Een Zweedse studie van maart 2013, toonde aan dat het Pandemrix vaccin tegen Mexicaanse griep direct linkte naar narcolepsie. Wie 21 jaar en jonger was, had 3x zoveel kans op narcolepsie.

Bron: Zaplog.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl