Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Waarom je “misvormde” groenten en fruit laat liggen

GroentenAls tegenreactie op de claim dat de kieskeurigheid van klanten verantwoordelijk is voor de hallucinante voedselverspilling, wordt de hypocrisie van de voedselindustrie aan de kaak gesteld. De reden waarom we bijna op automatische piloot naast “misvormde” groenten en fruit grijpen, is omdat de drang naar perfectie ons al decennia met de paplepel wordt ingegoten door grote supermarkten. Zo luidt het betoog in een treffend opiniestuk in de Daily Mail.

De uitspraken van Tesco-baas Matt Simister over hoe klanten de grootste schuldige zijn voor de bergen groenten en fruit die dagelijks worden verspild, zijn duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Hypocriet
“Het is hypocriet en ontzettend manipulatief. Als het cliënteel de imperfecte teelt links laat liggen, is dat omdat we al decennia lang getraind worden om het te verstoten. Generatie na generatie worden we aangespoord om te geloven dat voeding niet lekker kan smaken tenzij het de perfecte vorm en kleur heeft”, klinkt de tegenreactie.

Fantasie
plastic komkommerHet is net deze oppervlakkige fantasie dat telers ertoe dwingt fruit en groenten te doen beantwoorden aan een ideaalbeeld, iets wat de smaken en aroma’s net saboteert. Resultaat? We zitten opgescheept met lege perfectie. Het ziet er goed uit, maar het smaakt naar niets. “Dit fenomeen wordt gedreven door de cultus van de supermarkten. Waar we ooit massa’s kleine winkeliers en groentenkwekers op elke hoek hadden, moeten we het nu stellen met massieve conglomeraten”, klinkt het in de Daily Mail.

Verspilling
plastic paprikaDe waanzinnige berg afval begint zich al op te stapelen bij de landbouwers, die vaak genoodzaakt zijn om de helft van hun kweek te dumpen omdat de groenten en fruit niet beantwoorden aan de arbitraire standaarden van de supermarkten. Van alles wat wel door de beugel kan, wordt helaas met regelmaat nog eens de helft verspild. In het beste geval worden de ongewenste producten nog omgezet in confituur of verkocht aan groothandelaars met minder kieskeurige kuren.

Lees verder op: DeMorgen.be


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl