Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Waarom je “misvormde” groenten en fruit laat liggen

GroentenAls tegenreactie op de claim dat de kieskeurigheid van klanten verantwoordelijk is voor de hallucinante voedselverspilling, wordt de hypocrisie van de voedselindustrie aan de kaak gesteld. De reden waarom we bijna op automatische piloot naast “misvormde” groenten en fruit grijpen, is omdat de drang naar perfectie ons al decennia met de paplepel wordt ingegoten door grote supermarkten. Zo luidt het betoog in een treffend opiniestuk in de Daily Mail.

De uitspraken van Tesco-baas Matt Simister over hoe klanten de grootste schuldige zijn voor de bergen groenten en fruit die dagelijks worden verspild, zijn duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Hypocriet
“Het is hypocriet en ontzettend manipulatief. Als het cliënteel de imperfecte teelt links laat liggen, is dat omdat we al decennia lang getraind worden om het te verstoten. Generatie na generatie worden we aangespoord om te geloven dat voeding niet lekker kan smaken tenzij het de perfecte vorm en kleur heeft”, klinkt de tegenreactie.

Fantasie
plastic komkommerHet is net deze oppervlakkige fantasie dat telers ertoe dwingt fruit en groenten te doen beantwoorden aan een ideaalbeeld, iets wat de smaken en aroma’s net saboteert. Resultaat? We zitten opgescheept met lege perfectie. Het ziet er goed uit, maar het smaakt naar niets. “Dit fenomeen wordt gedreven door de cultus van de supermarkten. Waar we ooit massa’s kleine winkeliers en groentenkwekers op elke hoek hadden, moeten we het nu stellen met massieve conglomeraten”, klinkt het in de Daily Mail.

Verspilling
plastic paprikaDe waanzinnige berg afval begint zich al op te stapelen bij de landbouwers, die vaak genoodzaakt zijn om de helft van hun kweek te dumpen omdat de groenten en fruit niet beantwoorden aan de arbitraire standaarden van de supermarkten. Van alles wat wel door de beugel kan, wordt helaas met regelmaat nog eens de helft verspild. In het beste geval worden de ongewenste producten nog omgezet in confituur of verkocht aan groothandelaars met minder kieskeurige kuren.

Lees verder op: DeMorgen.be


 • Adam

  Voedsel is maar een klein onderdeel van onze zucht naar perfectie. Het begint met Barbie en Ken, en als we groot zijn “De gestaalde perfectie” Doutzen Kroes, We hebben ongekende waardering voor een perfect schilderij(nachtwacht) en de perfectie van de natuur als deze de een waanzinnige schoonheid van een perfect symmetrische bloem voortbrengt. Gezag voor perfecte symmetrie van een knappe man of vrouw. Dat was bij de oude grieken al zo. Om nu de winkelketens de schuld te geven van onze zucht naar schoonheid en symmetrische perfectie is wel erg oppervlakkig. Is het niet dat bepaalde kenmerken in de natuur goed DNA weerspiegelen en daarom het vogeltje met de mooiste kleuren het vrouwtje krijgt etc? Oftewel: het is ingebakken omdat het de soort doet overleven! Bovendien als je naar een primitieve samenleving gaat besteden vrouwen heel veel tijd met het selecteren van kruiden, groenten en vlees,Doen ze dat omdat dat fout is of omdat het een voortbrengsel is van onze oude hang naar alles wat het beste DNA heeft?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • John Diks

  Perfectie is een relatief begrip. Het is maar waar je voor kiest.

  Kies je voor perfect uitziend voedsel met minder smaak, of voor perfect smakend voedsel met een minder mooi uiterlijk?

  Kies je voor de schoonheid en perfecte symmetrie van een knappe man of vrouw met een lelijk karakter, of kies je voor een mindere schoonheid en een mindere symmetrie van een man of vrouw met een perfect karakter?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Adam

  Helemaal waar! Wij hebben een genetische aanleg om voor het mooiste te gaan. Voedsel dat goed smaakt ruikt ook (vaak) goed maar we kunnen niet aan al het voedsel in de winkel ruiken, dat zou problemen geven met verpakking en hygiëne. We zullen het dus met het oog moeten beoordelen. Wij kunnen kiezen maar dat is wat anders dan wat het aantrekkelijkst oogt, dat is onwillekeurig, het andere is een meer rationele overweging. Natuurlijk is de symboliek aan verandering onderhevig, nu is goed DNA ook sociale vaardigheden, macht, slimheid, trouw etc. Deze eigenschappen vergroten de overlevingskans en zijn dus nieuwe symbolen van kracht. Nu is slimheid als spierballen in de oudheid, kracht en macht. Een goed karakter vergroot de kans op een stabiele partner etc, Het is dezelfde keuze met andere criteria voor het beste DNA! En…vanaf het moment dat we opstaan tot we gaan slapen worden we overladen met reclame en programma’s waarin de relatie tussen uiterlijke kenmerken en kwaliteit wordt bevestigd. De vrije keuze is voor de meeste mensen weg-gehersenspoeld!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Die arme groentes toch, van het land in kisten op vrachtauto’s, in boten, in vliegtuigen, in overslagplaatsen, vriezers, om uiteindelijk met een onzichtbare, maar oh, zo reële jetlag in de handen van een jeugdberoofde, onderbetaalde jongeling onder mijn ogen en bereik te komen. Ik ben meer van de groente achter potteglas en de kruiden uit het wild.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Het is gewoon zonde om eten te verspillen punt.
  Laat de supermarkten de onperfecte uitziende groente maar afprijzen dan zijn ze ook zo verkocht.
  Het westen kent te veel kapsones..
  De ijdelheid , te hoge ijdelheid is ook instrument van de duivel…

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl