Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Fukushima is een waarschuwing aan de wereld

fukushima5De hoogste baas van “Tokyo Electric Power Company” (TEPCO), Naomi Hirose heeft in een interview met “The Guardian” gewaarschuwd dat in principe iedere kerncentrale in de wereld een soortgelijke ramp als die in Fukushima zou kunnen overkomen.

In een reactie op de plannen van het Verenigd Koninkrijk om een nieuwe generatie kerncentrales te bouwen in Somerset zei hij dat de Britse nucleaire industrie op het ergste moet worden voorbereid. “Wat er is gebeurd in Fukushima was een waarschuwing aan de wereld”, aldus Hirose.

Na een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami in 2011 werd de Fukushima centrale getroffen door een driedubbele kernsmelting en was het het ergste nucleaire ongeval waarmee de wereld werd geconfronteerd sinds de kernsmelting in Tsjernobyl in 1986. Nu, bijna drie jaar later blijft Japan de lucht en het water verontreinigen op een wijze dat het zelfs gezondheidsproblemen kan opleveren duizenden mijlen verderop in Californië.

Dingen die mis kunnen gaan

splijtstavenHirose moedigt exploitanten van kerncentrales aan om toch vooral goed na te denken over mogelijke dingen die mis kunnen gaan en plannen te ontwikkelen om deze te voorkomen. Hij wees erop dat een paar eenvoudige extra veiligheidsmaatregelen de ramp in Fukushima had kunnen voorkomen.

“Probeer om alle mogelijkheden, hoe klein ook, te onderzoeken en denk niet dat een enkele maatregel afdoende en waterdicht is”, zei hij. “Denk na over alle verschillende soorten kleine tegenmaatregelen en kies niet voor één grote oplossing. Er is nooit maar één enkel antwoord. We hebben onszelf veel excuses gemaakt maar terugkijkend kunnen we zeggen dat hermetisch afsluitbare deuren, een klein ding,  de hele ramp had kunnen voorkomen”. Hij waarschuwde verder: “Maar zelfs met al deze voorzorgsmaatregelen is het een vergissing om te denken dat kernenergie ooit 100%  veilig zal zijn, ongeacht wat de nucleaire industrie zou willen claimen”.

Wat als….?

“We moeten aan onszelf kunnen uitleggen, iedere mogelijkheid hoe klein ook, wat gebeurt er als deze veiligheidsbarrière wordt doorbroken? Er moet een plan zijn voor iedere gebeurtenis die zich voor doet. Het is gemakkelijk om te zeggen, dit is zo goed als perfect, hierover hoeven we ons geen zorgen te maken, maar we moeten blijven denken: Wat als….?”

SplijtstofstaafDe waarschuwing van Hirose kwam op het moment dat de exploitanten van de Fukushima plant bezig zijn de sterk radio-actieve splijtstofstaven te verwijderen uit een van de beschadigde reactoren. Dit proces zal naar verwachting minstens een jaar duren. De volledige ontmanteling van de fabriek zal naar verwachting tientallen jaren in beslag nemen.

Het verwijderen van de 1.500 splijtstofstaven van reactor 4, die ernstig werd beschadigd door explosies in het begin van de kernsmelting wordt beschouwd als een zéér gevaarlijke procedure. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat, als één van de staven breekt of zelfs maar in aanraking met de lucht komt, er enorme hoeveelheden radioactief gas in de atmosfeer terechtkomen.

Bron: NaturalNews,com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl