Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Burgerslachtoffers…? Jammer dan!

barack_obamaHet Pentagon heeft met goedkeuring van president Obama  de richtlijnen voor militaire commandanten over het vermijden van burgerslachtoffers tijdens drone aanvallen aanzienlijk versoepeld. In de plaats van instructies dat zij zich ervan moeten verzekeren dat er geen  burgerslachtoffers vallen, zijn de regels nu zo veranderd dat het aantal burgerslachtoffers niet overdreven mag worden in verhouding tot de doelstelling van de missie.

In plaats van “geen” is het nu “zo weinig mogelijk”

“Deze subtiele maar belangrijke wijziging in de formulering geven inzicht in de pogingen van het leger om de verwachtingen met betrekking tot het minimaliseren van ‘bijkomende schade’ van dodelijke slachtoffers van militaire operaties  te beperken”, aldus een recent rapport van “Public Intelligence”.

droneHet aantal burgerslachtoffers dat door de Amerikaanse drone aanvallen wordt veroorzaakt is een twistpunt tussen Washington en de landen waar deze aanvallen worden uitgevoerd, voornamelijk Afghanistan, Pakistan, Libië, Jemen en Somalië. Omdat de aanvallen geclassificeerde operaties zijn willen de VS meestal niet toegeven wanneer zij zich voordoen en weigeren te onthullen hoeveel strijders en burgers er gedood of gewond worden.

“Het document van oktober 2012 met de gewijzigde richtlijnen werd enkele maanden geleden op de website van het Pentagon geplaatst maar is inmiddels verwijderd”, zei de oprichter en auteur van Public Intelligence, Michael Haynes, die de documenten had geanalyseerd. Een militaire functionaris bevestigde dat het document wordt gebuikt onder andere als leidraad voor drones.

Mensenrechten

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de geheimhouding de controle en verantwoording voor burgerslachtoffers voorkomt. Amnesty International en Human Rights Watch hebben rapporten vrijgegeven gericht op Pakistan en Jemen die zeggen dat de drone aanvallen illegaal zijn en dat de VS meer dan 4.700 mensen hebben gedood waarvan meer dan 1.000 burgers.

Bron: WashingtonTimes.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl