Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De Schuldvraag – deel 2

antoinette

Antoinette Hertsenberg

2013. De crisis is voelbaar in alle geledingen van de maatschappij. Antoinette Hertsenberg wil weten waar we nu staan. In dit tweede deel van De Schuldvraag onderzoekt ze waar we nu staan en hoe het verder moet.

Hoe hoog is de schuld van een gemiddelde Nederlander? Is er een verschil tussen de vermogensmarkt en een piramidespel? En wat gaat er gebeuren als onverhoopt de rente daalt?

Deze en andere vragen bespreekt ze met vooraanstaande economen, hoogleraren, bankiers en ondernemers. Interviews worden afgewisseld met animaties die moeilijke begrippen voor iedereen inzichtelijk maken.

Bron: Tros Radat.nl


 • Deze crisis zal eu in een eerste volgende oorlog mee laten doen, wat de eliten ook wisten.
  En ze spreken van banen genereren in de defensie.de elitenclub handelt ook in oorlogsindustrie als jullie nog niet wisten.
  Wake up veevolk.
  Waar zijn hoax blatende veevolk nu? De slachtbank wordt net zo goed opgezet voor jullie hoor.
  Denken dat jullie ook bespaard worden door de globale elite als jullie met hun meeblaten? Denk nog eens…
  De burgers moeten eens een vuist en een stem tegen globale elitenclub.
  In verdeeldheid bestrijden we alleen de symtomen maar de root van al ellende blijft zo bestaan.
  Die eliten lachen zich kapot om ons …

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ton van Heel

  @justicename:disqus
  Oorlog is vooropgezet ingecalculeerd in dit systeem. Dat wist men al in de tijd van de Rotschilds.(die eigenlijk Bauer heetten)
  Oorlog vernietigt immers kapitaal, infrastructuur, gebouwen, mensen, zodat alles weer opnieuw opgebouwd moet worden en het spelletje weer opnieuw gespeeld kan worden.
  In de strategie van de machthebbers – en daar bedoel ik niet armzalige vazallen zoals onze Rutte cs mee, ook geen Merkel of Obama, maar echt het grootkapitaal, de Lucky 1% van deze wereld.- is oorlog NOODZAKELIJK om volledige macht en zeggenschap te verkrijgen over de totale wereldbevolking.
  Is daar nog aan te ontkomen ?
  Ik vrees van niet, het kwaad is al te lang als een soort kanker met uitzaaiingen doorgewoekerd. Hoe kunnen we de neerwaartse spiraal nog doorbreken ?
  De oplossing ligt ergens in de afschaffing van het huidige geldsysteem, maar hoe of wat, daar ben ik waarschijnlijk te stom voor. Bitcoins ? – Nee, maar wat dan wel ?
  Er moet echt iets drastisch gebeuren anders is oorlog onontkoombaar.
  Kom op economen en geleerden (of misschien wel Tom Poes) verzin een list !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Marcel

  Beste medelanders het is tijd voor een transitie van een systeem dat op schuld gebaseerd is naar een systeem waar de banken het recht om geld te creëren wordt ontnomen. Er is een reden voor de crisis en een oplossing. Kijk naar http://www.positivemoney.org/videos of http://www.ontgeld.nu
  Uw ogen zullen worden geopend, uw bloed zal gaan koken, uw afkeer naar de bankiers en politiek zal verder groeien met hopelijk als resultaat dat u actie gaat ondernemen.
  Het wordt tijd dat er een nieuwe partij komt die volledig transparant is en het beste met het volk voorheeft. Want ook de linkse partijen hebben boter op hun hoofd en sluizen zonder problemen geld naar de EU en breken onze sociale voorzieningen af.

  Als u dit eenmaal gezien hebt zult u ook alle problemen begrijpen zoals, werkeloosheid, korten op alles wat ons sociaal lief

  Wat denkt u als we deze partij De Transitie Partij gaan noemen, een partij die misschien doet denken aan die van Pim Fortuyn of de PVV maar dan zonder dat domme racistische en populistsche gedrag maar duidelijk durven zeggen waar het opstaat zonder typische den Haagse politieke geL…

  We zijn Nederlanders die graag van klink klare taal houden.

  Wat denken jullie ervan… Zullen we zon partij oprichten ???

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Marcel

  http://Www.positivemoney.org/videos de reden en antwoord.. Kijk ook naar http://www.onsgeld.nu

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Rob

  Deze crisis is een combinatie van schokken: de eurocrisis, een bankencrisis, globalisering, een oververhitte woningmarkt en de automatisering van de dienstensector. Vervolgens hebben de zware bezuinigingen van de overheid het land in een negatieve spiraal gebracht en alles nog erger gemaakt. Daarnaast zal de crisis ook vergaande lange termijn gevolgen hebben zoals een verloren generatie Europese jongeren. Hieronder mijn zienswijze op dit alles.

  De oorzaken:

  1. De eurocrisis is gewoon de schuld van gigantisch politiek falen. Er zijn landen toegelaten tot de eurozone die niet aan de toelatingseisen voldeden. Maar dit is door de politiek onder de mantekl de liefde bedekt. Vervolgens waren er oorspronkelijk nauwelijks harde regels voor de landen. En nog erger: de politiek ging zichzelf controleren. Tel daar nog eens bij op dan het verschil in concurrentievermogen tussen landen onderling veel te groot was en het was bijna een rekenkundige zekerheid dat de euro zou falen. En de politiek wist heirvan. Al in de ajren 90 zijn hierover brieven geschreven door economen aan mninister Zalm. Maar de politiek wist eht beter. Nu zit de burtger met de ellende.

  2. De bankencrisis wordt in deze afleveringen van Radar goed bekeken. Banken hebben gewoon onverantwoorde risico’s genomen. Uiteindelijk heeft de politiek door gebrek aan wet en regelgeving de banken in staat gesteld om deze absurde risico’s te nemen. Dat is dus met name de neo-liberale ideologie van VVD e.d. van zo weinig mogelijk regels en zo veel mogelijk aan de markt overlaten. In de crisis zie je wat daarvan komt. In de praktijk kunnen financiele instellingen die grote verantwoordelijkheden helemaal niet aan. Met als gevolg grote crisis. Daarnaast is in Nederland de financiele sector eigenlijk ook gewoon te groot voor ons kleine landje.

  3. De globalisering. Door de opkomst van lage lonen landen als China en India staat ons concurrentiepositie oonder druk. Een maakindustrie hebben we al bijna niet meer in Nederland. In de periode van voor de crisis was de globalisering er ook al, maar merkten we er nog niet zoveel van omdat we toen veel schulden maakten. Daardoor leek het alsof we het beter deden dan daadwerkelijk het geval was. Nu voelen we het echter dubbel zo hard. met als gevolg structurele hogere werkloosheid.

  4. Oververhitte woningmarkt. In Nederland is met name in de Randstad sprake van een scheve balsn tussen vraag en aanbod. Er is te weinig ruimte om voldoende woningen te bouwen. Waardoor de vraag en aanbod steeds verder uit elkaar lopen. Daarnaast heeft de politiek heeft op de woningmarkt actief het maken van schulden aangemoedigd door middel van de hypotheekrenteaftrek.

  5. Automatisering van de dienstensector. In de jaren 80 werd het lopende band werk steeds meer door robots gedan. Inmiddels staat ook de werkgelegenheid in administratieve kantoorbanen onder druk. Met anme bij grotere bedrijven. Nieuwe computersystemen nemen steeds meer taken over. En er zijn steeds minder mensen nodig. Met als gevolg ook weer hogere werkloosheid. Dat er in de verzekeringsbranche ca. 50.000 banen verloren gaan is daar een voorbeeld van.

  Verkeerd antwoord op de crisis:

  1. In Europa is door de politiek gekozen voor te zware bezuinigingen. Daardoor is de economie kapotbezuinigd en in een negatieve spiraal terecht gekomen. Bezuinigen was nodig. Maar men kan 20 jaar te veel schulden maken niet in een paar jaar oplossen door metd e botte bijl te bezuinigen. Doro alle bezuinigingen is het begrotingstekort niet kleiner geworden. Er zijn alleen maar een hoop werklozen bij gekomen. Wat de overheid gewonnen heeft door bezuinigen heeft het verloren door mindere belastinginkomsten als gevolg van die zelfde bezuinigingen.

  Lange termijn gevolgen crisis:

  1. Op de langere termijn zal het gevolg van de crisis een verloren generatie Europese jongeren zijn. De jeugdwerkloosheid in landen als Spanje is ca. 50%. Jongeren hebben jarenlang ver onder hun niveau, buiten hun vakgebied of helemaal niet gewerkt. Veel opgedane kennis is dan weg. Dat is zeer slecht voor een Europese kenniseconomie die straks moet concurreren met China of India. Europa wordt gewoon de grote verliezer van de 21e eeuw.

  2. De woningbouw in Nederland ligt inmiddels helemaal stop. Waardoor het bestaande woningtekort in de Randstad snel verder oploopt. En vraag en aanbod op de woningmarkt weer verder uit elkaar komen te liggen. Daarmee wordt nu alvast de volgende prijsbubbel op de woningmakrt gecreeerd. En de basis voor de volgende crisis gelegd.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl