Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Gesloten deuren

Brief_Schippers_HQ_

Daniël de Rijke

De 21-jarige in Amsterdam studerende Daniël de Rijke kreeg een jaar geleden van zijn medisch specialist te horen dat hij een “hodgkinlymfoon” had. Dit is een ziekte die klinisch beschreven kan worden als een zich van lymfeknoop naar lymfeknoop verspreidende kanker. Na hiervoor behandeld te zijn werd een jaar later vastgesteld dat het lymfoon weg was en hij dus genezen was. Toen hij wilde wisselen van zorgverzekeraar om zich aanvullend te willen verzekeren liep hij tegen gesloten deuren aan. Hij kreeg te horen dat hij misschien wel verzekerd kon worden maar kreeg hier geen zekerheid over. Hij moest eerst maar eens een aanvraag indienen. Door Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ werd hij ronduit geweigerd. Het ONVZ vergeleek hem zelfs met een ‘brandend huis. Hierover raakte de student zodanig verbolgen dat hij in de pen klom en een open brief schreef aan Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om opheldering te krijgen.

De brief is inmiddels viraal gegaan in Nederland en wordt massaal op het internet gedeeld.

Hieronder de open brief aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

______________________________________________________________________________________

Geachte mevrouw Schippers,

Als ik het goed begrijp laten we in Nederland marktwerking toe om de kwaliteit van zorg te optimaliseren en toch zo goedkoop mogelijk te houden. Zinnige en zuinige zorg, zoals u het zelf zegt. Ik vraag mij af of de marktwerking zoals die nu bestaat zich wel leent voor betaalbare zorg van goede kwaliteit die oog heeft voor mensen.

Ik ben een jongen van 21 die studeert in Amsterdam en naast het studeren graag sport. Ik wil net als alle andere jongens en meisjes van 21 kunnen wisselen van zorgverzekering en mezelf aanvullend kunnen blijven verzekeren voor fysiotherapie, tandarts etc. Mijn huidige verzekeraar vergoedt namelijk niet meer alle ziekenhuizen en artsen volledig. Maar overstappen is voor mij niet meer zo makkelijk, ik moet namelijk eerst uitzoeken of een zorgverzekering mij wel wil hebben. Een jaar geleden kreeg ik van de dokter te horen dat ik een Hodgkinlymfoom had. Een jaar later is het lymfoom weg en ben ik weer een gezonde jongen. Zorgverzekeraars denken daar echter anders over. Veel verzekeraars die ik heb gebeld ‘denken’ dat ik met mijn verleden wel wordt toegelaten maar kunnen daar geen zekerheid over geven: dan moet ik eerst een aanvraag indienen. Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ weigeren mij ronduit. Het ONVZ karakteriseert mij zelfs als ‘een brandend huis’. Voor Zorgverzekeraars Nederland kennelijk heel gewoon, de koepelorganisatie serveert mij af als ‘een schrijnend geval’.

Ik begrijp natuurlijk ook wel dat brandende huizen niet verzekerd kunnen worden. Toch wrikt er iets. Het gaat hier om gezondheid. Verzekeraars hebben dan ook een acceptatieplicht. Maar ze kunnen makkelijk aan risicoselectie doen, blijkt nu: via de aanvullende verzekering. Dat treft mij dus nu ook. Terwijl ik me niet eens aanvullend wil verzekeren omdat ik kanker heb gehad, maar omdat ik graag rugby. Het kan zijn dat ik wel eens een blessure oploop, en dus fysiotherapie nodig heb. Dat heeft niks te maken met mijn kanker, maar ik word vanwege die kanker wel geweigerd bij drie verzekeraars en misschien wel meer.

Wat ik dus eigenlijk wil vragen is het volgende. Waarom wordt het mij niet mogelijk gemaakt vrij te kunnen kiezen tussen zorgverzekeraars? Ben ik anders gedwongen om het te doen met alleen een basisverzekering die steeds verder wordt uitgekleed? Omdat ik toevallig kanker kreeg op mijn twintigste? En hoe past dit binnen uw visie van zo goed mogelijke zorg voor zo min mogelijk? Hoe kan het dat u wilt dat de zorg van goede kwaliteit is en oog heeft voor mensen, maar zorgverzekeraars mensen als mij kunnen afschilderen als brandende huizen  en schrijnende gevallen? In andere woorden, worden de doelen die u voor ogen had wel bereikt met marktwerking in de zorg?
Hoogachtend,

Daniël de Rijke

______________________________________________________________________________________

Bron: OpenbriefSchippers.blogspot.nl


 • Ton Jacobs

  Herkenbaar. Ikzelf ben ook ex-kanker en zou eerst medisch gekeurd moeten worden voor een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar. En Daniël, het zijn niet alleen de zorgverzeraars. Probeer je maar eens bij te verzekeren bij bijvoorbeeld Dela. Dus niet de standaard uitvaart, maar een extra kapitaaltje voor een grafsteen of een extra mooi “feestje” na de uitvaartdienst. Gaat hem ook niet worden.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Marg00tje

  Te belachelijk voor woorden. Vraagje: Heeft Daniel nog antwoordt gekregen?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • John Diks

  Niet bekend. Vanavond is hij waarschijnlijk te gast bij Pauw&Witteman.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Marg00tje

  Dank je wel…Zal zeker kijken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • mirjam

  Daniél Ik steun je

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • mirjam

  steun

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • mirjam

  Daniël, fantastisch dat je dit aankaart in de media , succes

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • WarAgainst Worldwar

  >| Goeie zaak dat je dit naar buiten brengt, maar triest dat het zover moet komen. Je zult ongetwijfeld niet de enige zijn met dit probleem en zeker is ook, dat er op meerdere gebieden met diverse maten worden gemeten. Liefst in het nadeel van de consument c.q. verzekerde. Dat gaat dan bijvoorbeeld om wél de premies te laten betalen, maar als het puntje bij het paaltje komt moeilijk lopen doen bij recht op uitkeringen. Het menselijke aspect is totaal ondergeschikt geworden aan economische en financiele belangen. Nog erger dan vroeger ook al het geval was. Ik vermoed dat de politiek, als antwoord op jouw brief, weer zijn handlangertjes op pad stuurt om zieltjes te gaan winnen voor hun eigen gewin. Dat zal je merken als het tot gesprekken komt met ‘de afgevaardigden’ van de één of andere partij. Je zult verworden tot een reclamestunt van enige partij. Niet om jouw belangen, maar om die van hun zelf. Dat is politiek. Sterkte! |<

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • wie nog in politici gelooft in wat ze zeggen of beweren is gewoon een naieve domme.
  die zelfde politici worden gesteund en grootgemaakt door verzekeraars,of multinationaals…
  dus liegen en bedriegen en het veevolk manipuleren &brainwashen lijken me eerder een regel om politici in de tweede kamer te kunnen zijn.uiteindelijk behartigen ze niet de belangen van het volk,van u en ik.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ruud

  Het probleem is… We blijven het steunen… Gisteren,vandaag en morgen weer.Vroeger had men hooivork en fakkels,tegenwoordig hebben we goede tijden slechte tijden de tomaten zijn in de aanbieding bij de Aldi en Ajax wint met 2-1 van Barcelona… Iedereen blijft gewoon op zijn reet zitten,want ook demonstreren is not “HOT” anymore…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • New Way Pc’s

  Ja Ik ben ook gediscrimineerd en ja heb ook kanker. In maart is er bij mij een tumor van mijn linker nier verwijderd en daarmee 1/3 nier weg. Heb als toetje hoofd hals kanker, Moet vanaf 19 december 40x bestraald worden. Maar ben uit huis gesmeten door woningbouw van mijn moeder omdat mijn moeder overleed. Heb dus mijn operatie aan mijn nier op straat moeten herstellen. Mag nu ook in de lobby van ziekenhuis bivakkeren om die bestralingen te doen. Ja als je kanker hebt en had ben je afgeschreven in deze maatschappij en tel je niet meer mee… Discriminatie mag je het niet nomen omdat je dan zelf discrimineert, dat heet positieve discriminatie. Dus hou in de gaten als er een kanker patient op straat sterft omdat hij de bestraling niet te boven kan komen ben ik het…..

  Thumb up 1 Thumb down 0

 • reiny leek

  Collectief verzekerd, Het lijkt er niet op, want niet iedereen betaald de
  zelfde premie, en er zijn teveel verschillende verzekeringsmaatschappijen die
  allemaal reclame en winst willen maken.

  Allemaal dubbel werk en hoge kosten en salarissen die niet
  doen denken aan een collectieve verzekering, maar collectief geld verspillen. Een
  vast bedrag voor iedereen is beter. En geen uizonderingen dat is onaanvaardbaar,

  Thumb up 1 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Demonstraties zijn ‘geregeld’; van zolaat tot zolaat op dit of dat plein met een getimmerd platform ervoor, microfoon en voor je het weet de volgende Wouter B. compleet met bankcarrière in de maak. Dus hoe stelt u zich een niet te manipuleren volksactie voor?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  We zijn overgeleverd aan nazi’s. En die zitten niet persé in de politiek. Mijn begrip voor zeer ernstige vergrijpen groeit met de dag.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Het draaiboek voor een Europa ontwrichtende burgeroorlog ligt niet naar mijn weten, wel naar mijn gevoelen, klaar. Daar bedank ik voor. Het zijn mensen, die nazi’s. Mensen, die wonen, werken, leven en sterven. Meer niet.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ruud

  Dat begint door gezamelijk te staken… En dus niet alleen in 1 sector,maar in alle sectoren.En als het moet met regelmaat de boel 3 tot 5 dagen plat leggen!! De Franse vrachtwagen chauffeurs
  hebben wel eens laten zien wat dat voor een effect heeft.En als de
  politiek dan buldert dat ons land er van naar de klote gaat,dan moeten
  ze ons maar eens uitleggen,waar ze al die jaren zelf mee bezig zijn
  geweest en nog bezig zijn…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Franse vrachtwagenchauffeurs, Syrische vrijheidstrijders, Tahirpleinbetogers…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • tee

  Ook ik val in de categorie brandend huis en kom er bij ONVZ niet in. Volgens onvz ben ik een te hoog risico en kan je je alleen verzekeren tegen onzekerheid…dus niet een verzekering aan je huidige situatie aanvragen. Kortom…gezonde mensen willen ze maar al te graag top verzekeren. Mensen met een ziekte bieden ze niet meer aan dan de basisverzekering.

  Na een mailwisseling en een telefoongesprek met onvz waar werd gezegd dat ze begrip hebben voor mijn teleurstelling (uhm…wtf?!) zal ik niemand aanraden om de overstap naar onvz te maken!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ank van der Star

  Daniel, wat constructief dat je deze brief gestuurd hebt. Herkenbaar!! Ben benieuwd naar het antwoord!!!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • H.J. Teske

  Bitterzoet,ik begrijp wat je bedoelt. Maar waar is het begonnen?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  Waar eindigt het? Mijn schuilnaam wordt met de dag minder schuil, overigens, ik logde in met faceboek. Ik ben ook Bitterzoet. De ingrediënten om het met zijn allen zo prettig mogelijk te doorleven zijn: kalm blijven, vriendelijk en beleefd blijven naar elkaar toe, het dondert niet wat je met je haren, bedekken, kleuren, kaalknippen, doet. Ik zie ons als kleuters in een omheinde ruimte. Schoften hebben ons daarin gedreven. Via geld en dreiging. Onzekerheid aanzwengelend, angst bemoedigend. Schoften dus. Blaten helpt niet. Schreeuwen, daar genieten schoften alleen maar van. Bovendien speelt dat de schoften in de kaart. Wetten veranderen helpt wel. Naar de wet blijven leven helpt wel. Strikt naast elkaar blijven functioneren. Jij geen eten, dan samen delen. Strak humaan blijven. Ik wil hier géén oorlogszone zijn voor de streling van de macht en bankrekeningen van schoften.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  U vraagt naar het begin. Net als een rivier. Meerdere bronnen. Een oorlog is als een punt waarop de stromingen samenklappen ipv vloeien en er ook nog stenen in de loop liggen, die nog niet verwijderd zijn, zelfs bijgeworpen worden vanaf beide ravijn hoge kanten.
  De vrouwelijke wijze van reageren is stromen en drukken tot slijtage en opbouwende krachten, moeiteloos hun natuurlijke werk doen. De mannelijke reactie is terug agressief zijn. De vrouwelijke reactie, daar houden we het leven bij. De mannelijke kost ons onze mooie steden, ons Europa, onze mensenlevens, en levert ons niets dan verlies van kracht en kalmtemacht.De tijd, een jaar nu, heeft mijn gevoelen bevestigd, helaas, helaas. En ik voel de dreiging voor Europa almaar actueler worden. Het wijkt niet. Dat wil ik overigens wel. Maar mijn wil staat achter de deur als het om het vormen van de werkelijkheid gaat. Ik beschrijf en hou mijn gevoel weg anders gil ik alleen maar.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bitterzoet

  We moesten lobyisme maar strafbaar stellen. We moesten overleg tijdens golfclub en zeilbootmomenten opzoeken, fotograferen of zoiets en als hartstikke fout ten toon stellen.. maak hèn de paria’s. We moeten de journalisten veel beter indekken, financieel zeker stellen en absolute vrijheid grondwettelijk garanderen.. dat is al zo, maar dat staat en valt met inkomen. De strijdmachten en politie niet zo eenzijdig met agressie opvoeden als ultieme reactie op agressie, haal hun opleidingen weg uit de anglosaksische handen. ..etc..

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Rogier

  Het is alleen op economie gericht en niet op het individu.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • P.B.

  Daniel.
  Ik begrijp jouw verhaal helemaal.
  En meer geplaatst is discriminatie dan markt werking.
  Mijn dochter van 13 moet aan een beugel.
  Univè waar wij de aanvullende verzekering voor mijn vrouw en uiteraard onze dochter accepteert mijn vrouw wel!
  Maar omdat onze dochter van 13 die met gedachte rondliep voor een trein te springen omdat ze door haar minder mooie stand van tanden wordt gewoon geweigerd.
  Het menselijke aspect is hier ook ver te zoeken
  Ik denk dat deze minister iets aan het ontwikkelen is waarbij een gezond ras mag meedingen in de extra’s. Ooit had iemand een soort gelijk idee.
  Ik hoop dat je er uitkomt of wellicht net als wij gewoon alles maar zelf moet betalen.
  Ik denk dar het deze minister worst zal wezen.
  Succes!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • albertm

  zal wel weer een commisie ingesteld worden

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • paula de lusenet

  Helaas heel herkenbaar , het is dat ze je voor de basisverzekering moeten accepteren maar verwacht niet dat je met welke ziekte dan ook in aanmerking komt voor de aanvullende verzekering ja of met een wachttijd, ………….hoelang moet ik dan wel niet wachten heb al 23 jaar een rolstoel en 6 rugoperaties, nu die lopen echt niet weg was het maar waar, en een operatie die me wel zou helpen al is het dan alleen voor de pijn en de verdere achteruitgang van mijn rug wordt niet vergoed, ………………..het was wel als U het in het buitenland laat doen als U daar op vakantie bent en U krijgt een ongeluk dan vergoeden we hem wel , de omgekeerde wereld natuurlijk ……………….want door alle regelingen is er geen geld voor een vakantie in het buitenland zelfs niet in Nederland…………en om dan te gaan wachten of er iemand je uit je rolstoel rijd heb ik geen zin in, Nee die lui in Den Haag moeten stoppen met hun onzin want zij kunnen het wel betalen ………….helaas zijn we o dom dat we ze voor hun lui zitten in de bankjes fors betalen , ……………….regering jullie zijn gekozen door de bevolking en daar moeten jullie dan ook je werk voor doen, en niet ons geld aan het buitenland schenken……………..hoop dat er toch nog een fatsoenlijk persoon opstaat bij de verzekering en je gaan accepteren heel veel SUCCES

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Stichting-OK is in oprichting en stelt zich ten doel dit type problemen aan te pakken. Volg de ontwikkelingen op Facebook (https://www.facebook.com/StichtingOK) of wordt direct al lid via http://www.stichting-ok.nl/ !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • P. v.d. Broeke

  Te zot voor woorden.
  Marktwerking toelaten om de zorg goedkoper te maken, het is een droom. En zo is het altijd gegaan met de marktwerking. Zodra er Directeuren en Commissarissen aan te pas komen wordt alles duur.
  Volgens mij moeten de basiszorg in handen zijn van de overheid, net zoals: energie en OV. Dit kan en mag niet afhankelijk zijn van de marktwerking! De overheid moet de basis bieden waarnaast de “klant” zelf kan kiezen voor een uitbreiding in de vorm van een extra module (bijv. voor minder eigen risico of, voor het OV, een 1e klas module etc)
  In het geval van de zorg is het grootste probleem het verdienmodel voor de top van de zorgverzekeringen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ton Hellemons

  gelukkig is er een zorgverzekeraar met een geweten. Accepteert iedereen voor zijn aanvullende verzekering. DSW uit Schiedam

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • L.Mooyman

  korte vraag??
  Kan je ook de afwijzings brieven openbaar maken, zodat we met z’n allen kun zien waar we niet moeten wezen als we willen overstappen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • 4wiel

  Mee eens! Ik heb dit altijd gezegd, sommige sectoren NIET privatiseren! Elke simpele ziel kon voorspellen dat het meer geld ging kosten tegen minder kwaliteit! Het zijn grote bedrijven geworden die winst moeten maken, logisch toch? En dat moet links- of rechtom gerealiseerd worden, zo gaat dat nu eenmaal in het bedrijfsleven, heren ministers!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Annelies

  Ja deze jongen is een risico post voor de verzekering. Het is jammer dat alles draait om geld. We begrijpen het allemaal maar niemand wil dit risico dragen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • geem

  Ja dat is onmogelijk want hoe moeten ze anders die bonussen aan de top garanderen, ja over de kop van de verzekerden zeker zonder risico. Een asociale instelling zijn die zorgeverzekeringen een schande.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Sita

  Niet bij alle verzekeraard geldt een medische selectie op de aanvullende verzekering. Bij de Friesland kun je iedere aanvullende verzekering afsluiten die je wenst.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • DutchyMcDutch

  Dat is toch logisch? De verzekeringspremie is gebaseerd op de kans dat een willekeurig iemand die verzekering afsluit. Hij is geen willekeurig iemand, hij is (ex) kanker patient. Dan kun je alleen aanvullend verzekeren als je meer premie zou betalen maar dat kan niet in het systeem.

  Ik zou wel aanvullend willen verzekeren voor tanden maar aangezien ik wat jackets en kronen heb zal ik niet geaccepteerd worden omdat de kans dat daar binnen een paar jaar iets aan moet gebeuren, vervangen, heel groot is. Zo simpel is het nu eenmaal.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl