Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Andere rekenmethode om tekorten te verdoezelen

europese commissie2Brussel snoert eurosceptici op 1 september de mond. Dan laten de ‘ongekozen bureaucraten’ de Nederlandse economie met 3 tot 4 procent groeien. In één dag. Als bonus duikt het tekort op de overheidsbegroting onder de Europese 3% norm en knapt ook de staatsschuld flink op. En het kabinet hoeft er niets voor te doen.  Kwestie van een andere definitie voor bruto binnenlands product, het bedrag in miljarden euro’s dat, huiselijk gezegd, de omvang van de economie aangeeft. Het statistische orgaan van de EU, Eurostat, maakte vorige week bekend dat het dat bbp voor alle 28 EU-lidstaten anders gaat berekenen. De hele economie van de Europese Unie groeit daardoor 2,4 procent, met één pennenstreek.

De definitie van wat Eurostat het Gross Domestic Product noemt is twintig jaar oud en aan vervanging toe. Want in die tijd is veel veranderd, vooral door internet.

Andere waardering
Veruit de belangrijkste aanpassing is dat Eurostat geld dat gaat naar onderzoek en ontwikkeling anders waardeert. De Brusselse rekenmeesters zien dat voortaan niet meer als een uitgave, maar als een investering. Dat gooit het Europese bbp met bijna 2 procent omhoog. Het kopen van wapens ziet Eurostat overigens voortaan ook als investering: plus 0,1 procent bbp.

Dat bbp vormt het hart van alle economische statistische cijfers. Per slot worden overheidstekort en staatsschuld daarin uitgedrukt, als percentage. Als het bbp groter wordt, door echte groei of een statistische ingreep, wordt alles wat daarvan een percentage is vanzelf kleiner. Het zijn twee percentages waarop de eurocommissaris Olli Rehn Nederland, op eigen verzoek, afrekent.

Met één pennenstreek kiezers lokken

Met één pennenstreek kiezers lokken

Zo ook in september dit jaar. Dan groeit de Nederlandse economie op papier, voor Brussel, met tussen de circa 18 en 24 miljard euro. Het tekort en de schuld blijft in euro’s gelijk. Maar in procenten dalen ze. Voor dit jaar maakt dat niet veel uit, want Rehn was al akkoord met een tekort dat groter is dan het toegestane maximum van 3 procent. Het zou 3,3 zijn, maar wordt 3,2 procent.

Lees het hele artikel op: Volkskrant.nl

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl