Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Rondkomen van 700 euro per maand

partnertoeslagHet lijkt me goed om u te attenderen op de toekomstige rampzalige inkomenssituatie van een grote groep mensen die de komende jaren wordt gepensioneerd. Wellicht hoort u ook tot die groep en weet u het nog niet (uit onderzoek blijkt dat 2/3 van de betrokkenen nog niet op de hoogte is !). Het gaat om gehuwde mannen of vrouwen die vanaf 2015 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en waarvan de partner jonger is en zelf geen eigen inkomen heeft. Deze groep zal vanaf 2015 slechts de helft van het huidige AOW bedrag ontvangen.

Dit betekent dat mensen die aanspraak hebben op geen of weinig aanvullend pensioen, dan moeten zien rond te komen met een bedrag van in totaal zo’n 700 euro. Het is helder dat twee mensen in Nederland niet van zo’n bedrag kunnen leven, ook niet als ze 65 zijn.

Onbekendheid door onvoldoende en verhullende voorlichting
Wat opvalt is, dat velen, die dit lot boven het hoofd hangt, nog geen enkele – of slechts zeer beperkte – notie hebben van hun toekomstige rampzalige situatie. Dit laatste is vooral het gevolg van het gebrek aan voldoende en gerichte voorlichting vanuit de overheid. Hoewel in 2009 aan alle jongere partners door de Sociale Verzekeringsbank een brief over dit onderwerp is geschreven, was de inhoud daarvan dusdanig verhullend, dat menigeen toen kennelijk niet heeft begrepen dat het om zulke grote bedragen zou gaan (de helft van het huidige aow-bedrag). In de brief wordt slechts gewag gemaakt van het ‘vervallen van de partnertoeslag’ per 2015. Nu zijn er weinig mensen te vinden die nog voor hun pensionering weten wat een aow-partnertoeslag is en hoe hoog die is. In die brief werd dit ook niet duidelijk gemaakt.
Ondanks dat bekend is dat slechts 1/3 van de betrokkenen op de hoogte is van deze maatregel (zelfs na de publiciteitscampagne van 2009), zijn er geen tekenen dat er voldoende politieke wil ontstaat om compenserende maatregelen te treffen. Dit betekent dat 2/3 van de betrokkenen zal worden ‘verrast’  door deze halvering van de AOW.

70% : vergeet het maar.
Decennia lang hebben overheid, werkgevers, vakbonden en pensioenfondsen u voorgehouden dat zolang je maar braaf iedere maand je pensioenpremie betaalde, je uiteindelijk bij je pensionering kon rekenen op een redelijk inkomen. Dat inkomen zou bestaan uit een AOW-uitkering en aanvullend pensioen van het pensioenfonds, bij elkaar zou het bedrag ca. 70% van het verdiende arbeidsinkomen vormen. Aldus heeft u daadwerkelijk 40 jaar pensioenpremie betaald en u wordt 65 jaar in 2015.

Check
Dus gaat u maar eens uitpluizen met hoeveel inkomen u tegen die tijd moet rondkomen zodat u een globale begroting kunt gaan maken. Pensioengegevens erbij zoeken, aow-normbedragen erbij, klaar. Enfin de uitkomst ziet er sober maar acceptabel uit.

Maatregelen
Tot u ontdekt dat het ‘feestje’ dramatisch zal worden verstoord door twee bezuinigingsmaatregelen : de verhoging van de pensioenleeftijd en het vervallen van de aow-partnertoeslag voor jongere partners.
De effecten daarvan zijn voor een grote groep toekomstige gepensioneerden, waar u ook toe behoort, schrikbarend. Ter illustratie volgt hieronder een korte inventarisatie van de concrete gevolgen in een willekeurige situatie : totaal 30.000 euro schade en een ernstig verstoorde aanvang van de pensioenperiode.

Situatie
U bent vutter en in 2015 wordt u 65. Dan stopt uw vut-uitkering. Uw vrouw is 2,5 jaar jonger en werkt niet (en heeft ook 0% kans op werk : afgelegen woonomgeving, leeftijd, gezondheid, etc).

Leeftijdsverhoging aow
Door de aow-leeftijdsverhoging moet u in 2015 drie maanden aow-uitkering missen. De vraag is of de pensioenfondsen de ingangsleeftijd voor de pensioenen ook gaan verhogen. In dat geval zal die drie maanden ook geen pensioen worden uitgekeerd en zal er dan in het geheel geen inkomen zijn.

Vervallen partnertoeslag aow
In 2015 is bovendien het vervallen van de aow-parnertoeslag in volle omvang van kracht, hetgeen betekent dat u 2,5 jaar lang iedere maand een AOW-bedrag ontvangt van 750 euro bruto en de aow-partneruitkering van eveneens  750 euro zult moeten missen. U ontvangt immers alleen AOW voor uzelf. Uw vrouw krijgt pas AOW als ze ook 65 wordt. Let op : het AOW-bedrag voor een echtpaar is in deze situatie (die heel lang kan duren en zeer veel voorkomt) dus een stuk lager dan het bedrag voor een alleenstaande ! Gegarandeerd dat Drees ligt te woelen in z’n graf.

Lees verder op: StopDeBankiers.nl

 


 • Marg00tje

  Kun je nagaan hoe asociaal onze bestuurders zijn. Het gewone volk laten barsten maar wel miljarden naar het buitenland.

  Je kunt wel aanvullende bijstand aanvragen maar dat is ook zeuren. Van een bijstandsuitkering ga je ook net niet dood.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • kikhy

  ik hoop dat 7 maart waarop een grote demostratie wordt georganiseerd doorgaat en het op nieuwe verkiezingen uitkomt want met deze regering zien we de arme armer worden en de rijken rijker

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • aat

  Ja, wzijn lekker met dat zootje in dan haag, wordt tijd dat ze vertrekken, alleen maar bij de midden en lagere inkomens plukken, is de grootste groep, wel met 4 personen naar de spelen, wat kost dat niet, hoop ook op 7 maart, alles plat

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • E. Corver

  Dat is nog lager dan een bijstandsuitkering!b Belachelijk want bijstand is al minimaal.
  Dat is geen leven dat is overleven!!! Grote schande vind ik dit.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • wout b

  Ja,goed geregeld hoor den Haag,jullie met goed geld wachtgeld lekker thuis zitten en bijbaantje nemen,wij kunnen de moord stikken,wat zijn jullie goed bezig.
  Kijk naar hoeveel banen er verloren zijn gegaan,en zelfstandige en bedrijven die kapot zijn gemaakt,super top prestatie !!!!!.

  Ik schaam me om Nederlander te zijn door wat er tot nu toe stuk wordt gemaakt

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Judith

  Verschrikkelijk dat dit soort websites met leugens paniek zaaien. Ter toelichting:
  Voor AOW-gerechtigden bestaat de bijstand 65+, die hoger is dan de “normale” bijstand en verder niet de verplichtingen om werk te zoeken kent. Ook AOW’ers met een partner die jonger is dan 65 maken hier aanspraak op als ze onvoldoende aanvullend inkomen hebben (minder dan minimumloon), hun uitkering wordt dan gewoon aangevuld. Niermand komt dus onder het bijstandsniveau terecht!
  En mensen die met de VUT zijn en daardoor een AOW-gat hebben maken aanspraak op de overbruggingsregeling, als hun inkomen minder dan 2x minimumloon is (alleenstaanden) of 3x minimumloon (paren). Of dat voldoende is, is eigen mening, maar vertel op zijn minst gewoon de waarheid.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Rick

  bijstand 65+, Judith heb je wel een naar de voorwaarde van deze uitkering gekeken, ik denk dat 80% dus niets krijgt. buiten het feit dat je er 40 jaar gewerkt hebt en dan bijstand te moeten aanvragen. er is hier maar een die met leugens paniek zaait JUDITH!!!!!.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Peter Huisman

  Er gaat iets volstrekt fout met deze maatregel. De redenering in de jaren 90 was: vrouwen moeten ook gaan werken. Hartstikke leuk idee, maar sinds wanneer gaat een overheid dat afdwingen dmv pure chantage?

  Mijn vrouw is 100% arbeidsongeschikt, al vele jaren. Dus wat nou ga maar werken!
  Ik ben vorig jaar als ZZP-er op 61 jarige leeftijd in de bijstand beland. Mijn vrouw gaat 3 jaar na mij “met pensioen”. We hebben het altijd goed kunnen rooien, maar echt geen appeltjes voor de dorst kunnen creeëren. En nu al helemaal niet meer. Tis houtje bijten.

  Dat betekent dat we pas een normaal AOW (+ minimaal pensioentje) hebben als ik 70 ben en mijn vrouw 67! Tot die tijd moeten we het doen met een aanvulling tot bijstandsniveau. Heerlijk vooruitzicht:(
  En ik denk niet dat we de enigen zijn. Er zou op zijn minst een aanpassing moeten worden gedaan n.a.v. de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en wel zeker een uitzondering gemaakt moeten worden voor 100% afgekeurde jongere partners. Die hadden toch geen keus??!! Dus Judith, die paniek is niet ten onrechte lijkt me.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • jan rijks

  De overbruggingdregeling garandeert een inkomen van € 768,- al het andere inkomen wordt hierop gekort. Kunt u leven van dit bedrag met twee personen, leg het me dan even uit. Ik denk niet dat u dat kunt. misschien krijg je huurtoeslag en zorgtoeslag maar dat denk ik ook niet. Het zijn dus geen leugens. Ik heb 500 gedupeerden en 47000 bekijkers op onze website http://65plusgat.wordpress.com. Stel u eerst goed op de hoogte en reageer dan naar behoren.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Judith

  Gezien uw reactie ben ik duidelijk beter op de hoogte dan u, dus het verzoek om u eerst goed te infomeren en dan naar behoren te reageren krijgt u retour.
  Het gaat me te ver om te vertellen wat mijn functie is, maar u kunt van mij aannemen dat ik de in houd van de overbruggingsregeling zeer goed ken.
  Ten eerste is het pertinent niet waar dat de overbruggingsregeling voor samenwonenden een inkomen garandeert van 768 euro. Hier komt nog een partneruitkering bovenop indien de partner niets of zeer weinig verdient. uitgezonderd zijn mensen met een eigen vermogen van meer dan 42.000 euro, eigen huis uitgezonderd.
  Ten tweede vind ik het vreemd dat u zegt dat mensen geen huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen? Voor een huurtoeslag moet er natuurlijk wel sprake zijn van een huurwoning, voor zorgtoeslag is de inkomensgrens voor samenwonenden ruim 37.000 euro.
  Ten derde blijft gelden dan de bijstand 65+ een samenwonend stel zonder vermogen altijd aanvult tot 100% minimumloon. Dat is geen 768 euro.
  Als laatste wil ik nog even benadrukken, wat ik ook al in mijn reactie noemde, dat mijn commentaar puur was gericht op de leugen in dit bericht, dat door het afschaffen van de partnertoeslag mensen rond moeten komen van een inkomen beneden bijstandsniveau (50% minimumloon).
  Ik vel geen oordeel over of de AOW, overbruggingsregeling, of bijstand 65+ al dan niet voldoende is om van rond te komen. Ik trek ook niet in twijfel dat er ouderen in een moeilijke financiële situatie verkeren na het afschaffen van de partnertoeslag en/of het verhogen van de AOW-leeftijd. Veel succes gewenst met uw campagne.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl