Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Han de Jongh (hoofdeconoom ABN Amro)

han de jonghWe dachten eerlijk gezegd dat we de waarheid over ons geldsysteem nooit uit de mond van een bankier zouden horen, maar uiteindelijk speelt de hoofdeconoom van ABN Amro, Han de Jong, open kaart met de kijker, in dit geval voor het Tv-programma Radar van de TROS.

De Jong valt maar meteen met de deur in huis: de banken scheppen ons geld! Indien u of ik naar de bank stapt voor een krediet of lening, dan wordt er door de bankier (bij goedkeuring) simpelweg op een knop gedrukt en verschijnt het ‘geleende’ bedrag op uw bankrekening.

Astronomische geldcreatie

In tegenstelling tot wat iedereen verwacht, namelijk dat dit geld afkomstig is van een bestaand depot aan geld, ontstaat dit geld uit het niets. De bankier mag immers fractioneel bankieren, wat betekent dat iedere bank een veelvoud van zijn balans aan kredieten mag creëren.

Wie dit systeem begrijpt, zal heus wel snappen dat je zo de waarde van huizen of andere bezittingen naar astronomische niveaus kan drijven… wat ook gebeurde in de voorbije decennium. Voor wie dit systeem snapt, zal dan ook meteen begrijpen dat de waarde van ons geld (fiatgeld) lang niet waard is wat iedereen denkt.

Immers, jouw zuurverdiende euro’s worden door een bankier in veelvoud gecreëerd door een simpele druk op de knop. Welke waarde heeft dit geld dan nog? Ook wij stellen ons al enkele jaren deze vraag luidop.

ABN Amro opmerkelijk eerlijk

Verder had Han de Jong nog enkele opmerkelijk uitspraken in het uitgebreide interview. Zo noemt hij zijn collega macro-economen zelfs morbide types. Al die zwartgalligheid was nergens voor nodig, aldus de Jong. We weten inmiddels tot wat dit soort ‘positief’ denken al heeft geleid.

Voor meer van dit soort opmerkelijke uitspraken laten we Han de Jong zelf graag aan het woord. Helaas haalde dit interview nooit het publieke scherm van Radar, maar monteerde ABN Amro zelf integraal en onversneden de volledige versie. Nog zo’n opmerkelijke vaststelling, maar goed, dit laten we uiteraard niet aan u passeren.

Bron: SlimBeleggen.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl