Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Wetenschapper LUMC manipuleert eigen onderzoek

LUMCHet Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) trekt twee wetenschappelijke publicaties van een oud-medewerker terug wegens fraude. De onderzoekster werd in augustis vorig jaar ontslagen toen het bedrog aan het licht kwam.

Dat heeft het LUMC vandaag gemeld. Het medisch centrum ontdekte vorig jaar dat de wetenschapper haar eigen onderzoek manipuleerde. Het LUMC trok toen ook al een publicatie van de onderzoekster terug en liet weten andere publicaties te zullen onderzoeken. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat twee promovendi door de fraude gedupeerd zijn geraakt, omdat ze medeauteur zijn van de teruggetrokken publicaties. Ook had de fraude ‘impact op hen als persoon’, meldt het rapport.

De reumatoloog, een senior staflid, sloop ‘s avonds en ‘s nachts het laboratorium in en maakte daar negatieve bloedmonsters positief door er muizenantistoffen aan toe te voegen. De vrouw had een test bedacht waarmee de aanwezigheid van bepaalde antistoffen bij patiënten met reumatoïde artritis mogelijk kon worden aangetoond. Dat lukte eerst een paar keer, maar al snel niet of nauwelijks meer. Daarop besloot ze zelf in te grijpen.

Reproductie
Medewerkers van haar afdeling roken in maart onraad toen de gunstige onderzoeksuitslagen niet te reproduceren bleken. Het afdelingshoofd stelde een onderzoek in, ontdekte de antistoffen en liet daarop de toegangspas van de vrouw controleren. Daaruit bleek dat ze buiten kantoortijden in het lab aanwezig was. Verborgen camera-opnamen bevestigden de vermoedens. Na confrontatie met de verdenkingen gaf de vrouw begin juni toe.

Lees verder op: Volkskrant.nl


 • En ze noemt zich wetenschapper? Ze heeft haar diplomas ook met spieken en bedriegen zeker behaald?Ze moet nergen meer aan de bak kunnen als wetenschapper vind ik.laat ze achtet de kassa werken .of achter het raampje.dan kan ze wel voelen wat het is om genaaid (letterlijk en figuurlijk) te zijn als gewone burger.
  Wat een popiejopie vrouwtje bah…een loopteefje van big pharma.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Intellector

  Prachtig!

  Het is natuurlijk jammer dat er ook in de wetenschap wordt gefraudeerd. Maar hoe jammer dat ook is, het is helaas een feit.

  Gelukkig zien we hier het zelfreinigend vermogen van de wetenschap aan het werk. De fraude wordt ontdekt, en er wordt niets in de doofpot gestopt of zo – nee, de fraudeur wordt ontslagen, en er wordt een onderzoek ingesteld naar de gevolgen van de fraude zodat alle effecten teniet kunnen worden gedaan.

  Slechts drie maanden (van maart tot juni) waren nodig om de verdenkingen te controleren en aktie te ondernemen.

  Ik wou dat andere gebieden net zo’n groot zelfreinigend vermogen hadden als de wetenschap. Dat zou de maatschappij een stuk mooier maken!

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl