Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Vitaminepillen zijn gezond. Meestal toch..

antioxidantenZweedse biomedici ontdekten echter dat sommige vitamines kankers blijken te verergeren.

Vitamine C uit fruit (of uit de pillenpot), vitamine E uit visolie, caroteen (vitamine A) uit wortels, flavonoïden uit rode wijn en chocolade: volgens het volksgeloof zijn ze gezond, want ze werken als antioxidantia. Nu rapporteren wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Science Translational Medicine echter dat vrije radicalen ook goed werk doen: ze houden groeiende kankers onder de duim.

Zodra je met kankercellen in je lijf zit – en vaak weet je dat helemaal niet – is het dus geen goed idee om antioxidantia te slikken. Ze remmen je lichaam net af in zijn strijd tegen de groeiende kankers.

Longkankers groeien door vitamines

acetylcysteine-eg-10-bruistabletten-600mgOnderzoekers van de Universiteit van Gothenburg lokten longkanker uit bij muizen, en gaven ze vervolgens N-acetylcysteïne (NAC, een antioxidant dat mensen met chronische longproblemen innemen om hun slijmen op te lossen) in dosissen zoals mensen die nemen. De groei van de tumoren verdriedubbelde, ze werden agressiever, en de muizen stierven dubbel zo snel.

Ze deden de tests over met een ander antioxidant, deze keer vitamine E, ook weer in dosissen zoals mensen die slikken. Vitamine E lost op in vet en werkt daardoor op een heel andere manier dan het wateroplosbare NAC. Maar de resultaten waren identiek. De biomedici deden alles nog eens over met een andere muizenstam, bij wie ze op een andere manier kanker hadden uitgelokt. Zelfde resultaat.

Muizen zijn geen mensen, en daarom deden de vorsers de tests nog eens over, nu met menselijke longkankercellen. Opnieuw met hetzelfde resultaat.

Kankercellen krijgen vrij spel

Vrije-Radicalen

Vrije radicalen

Volgens de onderzoekers beschadigen vrije radicalen ons DNA – wat tot kanker kan leiden – en onze cellen zetten dan een gen aan, p53, dat stoffen produceert die kankercellen uitschakelen. Maar de antioxidantia vagen de vrije radicalen weg, waardoor p53 niet of minder vaak aangezet wordt.

Daardoor krijgen reeds bestaande kankercellen vrij spel. Bovendien doden bestraling en chemotherapie kankercellen deels door in die kankercellen zoveel vrije radicalen te produceren dat ze eraan kapotgaan. De antioxidantia vangen ook die weg.

Bron: Standaard.be


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl