Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

John diksDoor: John Diks

 

Heropvoeden eigen immuunsysteem

renier brentjens

Renier Brentjens

Een nieuwe techniek voor de behandeling van leukemie heeft gewerkt bij 88% van de volwassen patiënten  die leden aan een acute vorm van leukemie. Deze techniek maakt gebruik van het eigen immuunsysteem van de patiënt en wordt daarom een ‘levend medicijn’ genoemd.

In een door “Science Magazine” gepubliceerd rapport in december 2013 meldden New Yorkse wetenschappers dat de behandeling als een doorbraak moet worden gezien op het gebied van immunotherapie tegen kanker. De meest recente studie werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift “Science Translational Medicine” en ging over 16 mensen die allemaal leden aan “adult B acute Lymphoblastic leukemia” (ALL). Gedurende de proeven bereikten 14 van de 16 patiënten een complete remissie nadat hun T-cellen, die een cruciale rol spelen in het immuunsysteem, genetisch zodanig waren gemanipuleerd, dat zij weer in staat waren tegen de kankercellen te vechten en deze  terug te dringen.

Volgens de hoofdauteur van het rapport, Renier Brentjens, directeur van cellulaire therapieën in het “Memorial Sloan Kettering Cancer Center” in New York, is de langste remissie onder de 14 patiënten tot nu toe twee jaar.

De werkwijze van deze behandelmethode omvat het verwijderen van enkele T-cellen van de patiënt om ze te veranderen met een gen zodat ze, wanneer ze teruggeplaatst zijn in het lichaam van de patiënt, een eiwit herkennen op kankercellen, genaamd CD19 en deze kunnen aanvallen terwijl de gezonde cellen met rust worden gelaten. Zonder deze genetische verandering  zullen T-cellen andere schadelijke indringers in het lichaam aanvallen maar zullen de kankercellen groeien.

“Kortom, wat we dus doen is het heropvoeden van de T-cel in het laboratorium met gentherapie, zodat ze weer tumorcellen kunnen herkennen en doden. Het lijkt nu echt  te werken bij patiënten met deze specifieke vorm van kanker”, aldus Brentjens. De handeling, bekend als “tumor-targeted chimeric antigen receptor-modified T-cells” is al zo’n 15 jaar in ontwikkeling. Zonder deze wordt verwacht dat slechts 30% van recidiverende patiënten het therapeutisch zullen redden.

Alle patiënten, waarvan de gemiddelde leeftijd 50 was, verkeerden op het randje van de dood toen ze begonnen en wisten dat de traditionele chemotherapie bij hen niet meer werkte.

Proeven in andere Amerikaanse ziekenhuizen hebben aangetoond dat soortgelijke remissie resultaten zijn bereikt. “Dit is echt een fenomeen, waaruit blijkt dat het geen toevalstreffer is. Dit kan een verschuiving zijn in de zienswijze van de manier waarop we kanker behandelen”, zei Renier Brentjens.

Bronnen: YouTube.com   RT.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl