Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Natuurlijke zaden genereren méér winst

super onkruid

Een voorbeeld van de giga-onkruidgroei op Amerikaanse akkers

Een groeiend aantal boeren mijden genetische gemodificeerde zaden (GMO), maar dit gebeurt niet direct omdat ze een ideologische weerstand hebben tegen deze GMO-industrie, waar de firma Monsanto de scepter zwaait. Volgens deze boeren blijkt uit praktische overwegingen alleen al, dat niet-GMO-zaden (laten we ze a.u.b. ‘natuurlijke zaden’ noemen!) veel productiever zijn en ook meer winst genereren voor het boerenbedrijf.

Het tijdschrift ‘Modern Farmer’ ontdekte dat er een beweging is onder boeren die deze genetically modified organisms (GMO) mijden, uit puur economische redenen alleen al.. “We hebben gewoon minimaal dezelfde, maar vaak hogere opbrengsten met natuurlijk zaden”, aldus gewasconsultant Aaron Bloom, over GMO-zaden.

Deze Bloom weet waar hij over spreekt, want hij werkt zélf sinds 5 jaar alleen nog maar met deze natuurlijk zaden en kwam tot de simpele, maar daarom niet minder schokkende slotsom dat natuurlijke zaden een stuk winstgevender zijn voor het boerenbedrijf alleen al. En dan kijken deze boeren over het algemeen nog niet eens naar alle gezondheidsrisico’s die voortkomen uit het gebruik van de pesticide ‘RoundUp’.

Natuur past zich aan

De spijtoptanten (boeren die dus weer teruggaan naar natuurlijk zaden i.p.v. GMO-zaad) zijn absoluut geen hippies of iets dergelijks, maar in de VS bestaat deze groep voroal uit boeren uit het Mid-Westen, die van oudsher beslissingen nemen op basis van zakelijke gronden, aldus de ontdekking van het tijdschrift ‘Modern Farmer’.
“Vijf jaar geleden werkten deze GMO-zaden nog wel”, verklaart boer Christ Huegerich, die samen met zijn vader deze GMO-zaden plantte. “Ik had geen last van wortelrot van het graan; want doordat ik het Bt-gene (Monsanto’s uitvinding) in het zaad had, gebruikte ik minder pesticide. Maar nu blijken de wormen zich te hebben aangepast en tasten de wortels aan; ook blijken de gewassen resistent geworden; moeder Natuur past zich aan.”

Boeren blijken ook meer te krijgen voor hun maïs-oogst die uit natuurlijke zaden afkomstig is, dan die maïs, die uit GMO-zaden is gegroeid.  Daarnaast, zo ontdekte boer Huegerich, blijkt conventioneel, natuurlijk maïszaad ook nog eens meer per hectare op te leveren aan oogst. Volgens het tijdschrift ‘Modern Farmer’ plantte Huegerich twee jaar geleden 320 hectare met natuurlijk maïs en 1,700 hectare met GMO-maïs. Het conventionele, natuurlijke maïs leverde zo’n US$ 100,- méér op per hectare. Alleen al de test leverde Huegerich zo’n ruwe US$ 100 x 320 = US$ 32.000 op.. Voor het hele veld was het verschil maar liefst $ 200.000,- geweest. Het vorige jaar plantte hij 750 hectare met traditionele maïszaden. Huegerich heeft zijn bedrijf in Iowa, in het plaatsje Breda..

Giga onkruid

GMOweeds_bewerkt-3Het gebruik van onkruidverdelgingsmiddelen nam toe, in de jaren 2001 tot 2010 met maar liefst 26%. Dit kwam met name omdat de GMO-zaden een drastische toename van resistentie laten zien tegen deze onkruidverdelgers. Huegerich meldt dat hij -ook al beweert Monsanto dat het niet hoeft- genoodzaakt was om zowel het natuurlijke maïs, als de GMO-maïs op zijn akkers, te besproeien met onkruidverdelgers. De ‘Farm & Water Watch’-groep, rapporteert dat maar liefst 61,3 miljoen hectare in de VS geplaagd worden door onkruid dat keihard resistent is tegen het populaire onkruidbestrijdingsmiddel ‘RoundUp’, dat voornamelijk bestaat uit het uiterst discutabele glyphosate.

Maar het zijn vooral de superweeds, het resistente onkruid dat veel boeren de ogen heeft geopend. Want als het onkruid dan zo bestreden zou worden met RoundUp, waarom is de natuur dan in staat, deze Monsanto-leugen te ontmaskeren.. En dat niet alleen.

Ook het Monsanto-sprookje, als zou de wereld hen nodig hebben om méér voedsel te produceren, is niet alleen een sprookje gebleken, maar zoals je uit dit artikel kunt lezen, vooral een heel grote leugen..! De vrije markt in de VS maakt op een simpel economisch kernpunt een einde aan de heerschappij van dit leugenachtige en manipulatieve bedrijf.

Lees het hele artikel op: WantToKnow.nl


 • Otto S. Knottnerus

  Lag het maar alleen aan Monsanto….

  In de reguliere landbouw worden ook groeiremmers, herbiciden (onder andere glyfosaat = Roundup), pesticiden en kunstmest gebruikt. Zij het met mate, want het is duur. En met alle voordelen én risico’s van dien. Bovendien dreigt in de verdere toekomst een tekort aan fosfaten en aan energie.

  Vooral door zaadselectie, betere bemesting en intensievere grondbewerking (met tractoren) is de opbrengst van granen in enkele decennia verdubbeld, sinds het midden van de twintigste eeuw zelfs verdrie- of verviervoudigd. Omdat de aren zo zwaar zijn, worden tarwesoorten vaak met groeiremmers bespoten. Dit om te voorkomen dat de plant omvalt.

  Zonder die verhoogde opbrengsten zou nu al de een belangrijk deel van de wereldbevolking verhongeren.Wereldwijd te eisen dat boeren ‘terug naar de natuur’ moeten, staat daarom gelijk aan een oproep tot genocide.Tegelijkertijd is dit systeem eindig.
  Au.
  Er zijn geen gemakkelijke oplossingen.

  De angst voor superonkruid is reëel, het gaat dan met name om bentgras, dat op golfbanen is gemuteerd tot een soort die bestand is tegen glyfosaat. En ja, daaraan is Monsanto schuld…
  http://www.technologyreview.com/view/403074/superweeds-on-the-march/
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Glyfosaat

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Marijke Hanff

  Wij maken ook deel uit van Moeder natuur, en Wij hebben die leugen van Monsanto ook allang gedetecteerd. Blijkt ook uit het boek ‘Een pleidooi voor echt eten’ van Michael Pollan. Deze Amerikaan constateert dat wat momenteel in de supermarkten te koop is, niets met voeding te maken heeft maar met vulling. En dat dit ook al door de lokale boeren, slagers en andere aanbieders van voeding is geconstateerd, én wordt opgepakt. Want sinds kort kunnen we weer kiezen tussen vulling uit de supermarkt, of echte voeding afkomstig van deze lokale aanbieders. Men is dus al aan het resetten, iets wat Moeder natuur, godzijdank, ook blijkt te doen. Fantastisch!!

  Hier de link naar het boek van Pollan, dat ik u van harte kan aanbevelen:
  http://kookboekenrecensent.blogspot.nl/2008/07/michael-pollan-een-pleidooi-voor-echt.html

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Martijn van der Pluijm

  Zolang we in een wereld leven van overgewicht en waar dagelijks weet ik hoeveel kilo’s eten op de vuilstort beland hebben we in het westen geen tekort aan voedsel maar een groot eetprobleem

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • fiets

  Heb je het stukje hierboven eigenlijk wel gelezen? Volgens mij staat er dat natuurlijke zaden MEER voedsel opleveren. Verklaar je nader over die genocide.. Oja, er zal NOOIT een tekort aan energie komen, aan menselijk intellect waarschijnlijk wel. En wat die fosfaten betreft, ja dat is jammer, maar die kunnen vast ook wel door bacterien gemaakt worden. 🙂

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Otto S. Knottnerus

  Dat bedoel ik nu: ‘natuurlijke zaden’ (dat zijn zaadsoorten ontstaan door zaadselectie in plaats van GMO-technologie) hebben hogere opbrengsten. Maar wel met gebruik van dezelfde moderne technologie.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Michelxya

  Hahaha de natuur wint altijd, laten we de natuur een handje helpen.
  Ik wilde altijd al natuurlijk voedsel van een Nederlandse boer die het met liefde maakt 🙂
  Onze overheid sloopt onze boeren al jaren en het is tijd dat wij die arme boeren gaan helpen zodat al ons voedsel weer gewoon van eigen land kan komen.
  Eten is belangrijk en je moet je voedselbronnen niet uit handen geven aan eerloze multinationals.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl