Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Middeleeuws Pungesti

protest4In het slaperige landelijke dorpje Pungesti in Roemenië is het leven in vele generaties maar weinig veranderd. Er is geen auto te zien en het gezang van de vogels wordt alleen maar onderbroken door het getrappel van paardenhoeven en het geratel van de wieltjes van winkelwagentjes.  Boeren met verweerde koppen rijden met hun dieren over de glooiende groene weiden. Oude vrouwen met hoofddoeken in lange rokken bereiden simpele maaltijden van gebakken kool en vlees binnen de eenvoudige huisjes van het dorp, waar de priesters van de orthodoxe kerk nog een vitale rol spelen in deze hechte gemeenschap.

Deze kleurrijke personages lijken in geen enkel opzicht op de de typisch westerse milieuactivisten, maar velen van hen hebben zichzelf getransformeerd van eenvoudige middeleeuwse boeren naar uiterst effectieve guerrilla activisten in de strijd tegen de oliemaatschappijen en hun milieuvervuilende fracking.

51 duizend miljard kubieke meter

Vorig jaar begon oliegigant “Chevron” omvangrijke  lappen grond vast te leggen voor de winning van schaliegas. Onder de bevolking werden T-shirts en grote hoeveelheden yoghurt uitgedeeld om ze te paaien, zoals de ontdekkingsreizigers vroeger de Afrikaanse inboorlingen paaiden met spiegeltjes en kralen. Roemenië, een van de armste landen in de Europese Unie, zit op een geschatte hoeveelheid schaliegas van ongeveer  51 duizend miljard kubieke meter. Voor bedrijven als Chevron en de Roemeense regering betekent dit “Big Money”. Ondanks woede en weerstand van de bevolking heeft de Roemeense regering het groene licht gegeven aan fracking bedrijven voor drie afgelegen dorpen.

Burgemeesters verbannen

protestHonderden demonstranten blokkeerden vorig jaar oktober een weg en maakten een menselijke ketting om de boringen van Chevron in Pungesti te stoppen. Dit protest werd met geweld door de oproerpolitie gebroken, maar dat weerhield de actievoerders niet om in Boekarest een televisiestation te bezetten, op trommels te roffelen en de klokken te luiden. Een protest website werd opgezet en meerdere protestdemonstraties braken uit. In december moest Chevron het werk opschorten omdat actievoerders hun apparatuur hadden vernietigd. Een orthodoxe priester betitelde de aanwezigheid van Chevron als een “satanische invasie” en hun medewerkers werden uit het dorp verdreven. De lokale burgemeesters die hebben toegestaan dat fracking kon plaatsvinden zijn door de dorpelingen verbannen en staan nu onder politiebescherming.

Scheuren in de grond

protest2In sommige gebieden waar de boringen al hebben plaatsgevonden zijn er scheuringen in de grond opgetreden en in één geval is er in een “sinkhole” zelfs de helft van een kamer verdwenen. De hele situatie wordt nog verergerd door het schokkende feit dat naar Roemeens recht er geen financiële compensatie is voor de onvermijdelijke gevolgen van fracking, en dat niet alléén, ook zal er geen cent van de winst uit de winning van schaliegas naar de armoedige gemeenschap gaan.

Inspirerend

Het verzet van de Roemeense dorpelingen is inspirerend. Zonder geweld te gebruiken weigeren ze zich neer te leggen bij de regeringsbesluiten en gaan in het holst van de nacht hun akkers op om kabels door te snijden. Met stokken verjagen ze de 4×4 vans en vrachtwagens van Chevron onder luide verwensingen dat het verraders zijn. Terwijl de strijd nog lang niet voorbij is, kunnen veel fracking ‘protesters’ overal ter wereld veel leren van de toewijding en passie van deze ‘middeleeuwse’ activisten.

Bron: TrueActivist.com


 • een amsterdammer

  Dit zou ook in u nederland moeten gebeuren

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Ik ken Roemenië goed, ik werk er al meer dan 15 jaar als humanitair hulpverlener aan jonge volwassenen met een verstandelijke beperking. De manier waarop hier over Roemenië gesproken wordt is leugenachtig en weerzinwekkend. Ik ken weliswaar het betreffende dorpje niet maar nergens in Roemenië vind je een gemeenschap die op zo’n Middeleeuwse manier zou leven. Jazeker, vooral oudere mensen dragen net als enkele decennia geleden hier nog wat meer boerenkleding, maar voor de rest loopt daar net zoveel volk als hier met een mobiele telefoon rond, zitten ze op facebook, dragen ze spijkerbroeken en wat de meiden en dames betreft vooral ‘s zomers veel modieuzere en elegantere kleding dan wij.

  Het enige wat van dit verhaal klopt is dat ze zich inderdaad flink tegen fracking verzetten. het feit alleen al dat ze goed op de hoogte zijn van de gevolgen die dreigen zegt genoeg over het feit dat ze allesbehalve Middeleeuws zijn maar juist goed bij de pinken, beter dan veel mensen hier. En na de demo zullen de meesten van hen gewoon in hun Dacia logan of VW Golf gestapt zijn om weer naar huis te rijden. Ze zijn armer dan wij maar dat is alles.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl