Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Joost de Weter

We worden compleet voor de gek gehouden

middelvingersMet de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 werd een financiële crisis ingeluid die we tot op de dag van vandaag aan den lijve ondervinden. Politiek en toezichthouders overschreeuwden elkaar in 2008 dat de financiële wereld zonder pardon op de schop moest. Nu, ruim vijf jaar later, blijkt dat we compleet voor de gek zijn gehouden. Lees even mee en trek uw eigen conclusies.

FED en ECB hebben de banken gespekt

De afgelopen weken kelderden de aandelenkoersen en devalueerden de valuta in de opkomende landen zoals India, Brazilië, Turkije en Hongarije als gevolg van kapitaalvlucht door westerse investeerders, voornamelijk banken. De FED, en in navolging ook de ECB gaan hun monetaire verruiming beperken, terwijl langzaam een einde komt aan het nagenoeg gratis verstrekken van geld. Schijnbaar is niemand verbaasd, niet de politiek, niet de toezichthouders en ook niet de financiële pers. Het schijnt normaal te zijn: geldstromen vloeien altijd naar die plekken waar het meeste rendement geboden wordt. Tot zover niets nieuws onder de zon.

draghi2

Mario Draghi (ECB)

Maar dit verhaal klopt niet. Dat bijna gratis geld voor de banken was voor iets heel anders bedoeld, namelijk de economieën in de VS en Europa stimuleren. Sinds 2008 heeft Mario Draghi, president van de ECB, negen keer de rente verlaagd, van 4,75 procent in 2008 naar 0,5 procent in 2013, telkens met het argument dat de banken meer geld moesten uitlenen aan het bedrijfsleven voor economische groei. Het feit dat Draghi acht keer dit argument gebruikt heeft om de renteverlagingen te rechtvaardigen, de negende keer was het argument de dreigende deflatie, is op zich al verbazingwekkend. Want als alle vorige keren de renteverlagingen niet werkten waarom dan opnieuw een renteverlaging?

De samenleving heeft grote schade ondervonden van die renteverlagingen. Pensioenen zijn wegens de lage rente al jaren niet geïndexeerd en in veel gevallen zelfs gekort, met als gevolg een fors koopkrachtverlies. Spaargeld levert bij de banken nauwelijks iets op terwijl de beoogde economische groei tot nu toe minimaal is. De kredietkraan is voor het merendeel van de bedrijven niet verder open gegaan, eerder dicht gedraaid, met als gevolg een vloedgolf aan faillissementen.

Janet Yellen

Janet Yellen (Fed)

Met de kapitaalvlucht uit de opkomende landen komt de aap uit de mouw. Amerikaanse en Europese banken hebben het goedkoop geleende geld niet geïnvesteerd in hun thuismarkten, wat toch de bedoeling was, maar zijn op avontuur gegaan naar meer rendement in de nieuwe economieën. De FED en de ECB stonden erbij en keken er naar. Waarom zijn er aan die goedkope leningen aan banken geen voorwaarden gesteld? Namelijk dat het geleende geld aantoonbaar in de eigen economieën geïnvesteerd moest worden. Hebben Bernanke en Draghi ons willens en wetens voor de gek gehouden om de banken te spekken? En waarom zijn er op dit moment nauwelijks vragen vanuit de politiek?
Maar er is meer.

Splitsing van banken gaat niet door

Was iedereen het er in 2008 over eens dat banken gespitst moesten worden in nutsbanken en zakenbanken, om te voorkomen dat ooit banken door roekeloos gedrag opnieuw gered zouden moeten worden met belastinggeld, anno 2014 is het thema definitief van tafel: banken hoeven niet opgesplitst te worden. De machtige bankenlobby heeft zijn werk in de diverse hoofdsteden en in Brussel voortreffelijk gedaan. Immers, zonder het nutsbankieren zou het zakenbankieren onmogelijk worden. U leest het goed, de belangen van de banken gaan voor die van de belastingbetaler.

Bankenunie is een wassen neus

Als antwoord op de bankencrisis wordt er in 2015 een Bankenunie ingesteld. De belastingbetaler hoeft dan niet langer op te draaien voor de verliezen, mocht een bank weer eens omvallen, zo is de theorie. In plaats van een bail-out een bail-in. Rekeninghouders, aandeelhouders en, zeer gewenst, banken onderling, moeten straks voor de schade opdraaien. Dat klinkt aardig, maar die Bankenunie zal weinig om het lijf hebben, want wat is het geval? Van de 8.000 Europese banken binnen de eurozone zijn er dertig grootbanken die 65 procent van alle waarde in hun sector vertegenwoordigen. Dat betekent dat deze banken nog altijd te groot zijn om failliet te laten gaan. Ze blijven too big to fail en zullen alsnog met belastinggeld gered moeten worden, mocht het zover komen. Namen? Deutsche Bank, BNP Parisbas, Crédit Agricole en in eigen land ING. Deze grootbanken kunnen, in de wetenschap dat ze toch gered worden, gewoon door gaan met roekeloos ondernemen. Wat is het verschil met vóór 2008? Het enige verschil is dat het banken niet meer toegestaan is om voor eigen gewin te speculeren, maar dat is een schrale troost. Deze regel omzeilen is voor de banken een peulenschil.

Bonusbeperking wordt omzeild

En ja, het is bijna te banaal voor woorden, maar bankiers blijven het recht op een bonus opeisen alsof er nooit een financiële crisis is geweest. Banken in het financiële centrum van Londen omzeilen het door Brussel gelaste verbod op bonussen door topbestuurders maandelijks extra geld toe te stoppen in de vorm van toelagen. Zo strijken de topbankiers op deze manier jaarlijks alsnog acht of negen keer hun basissalaris op. Volgens bronnen omzeilen in ieder geval Barclays en Goldman Sachs op deze manier het verbod. Volgens de Sunday Times ontving topman Michael Sherwood van Goldman Sachs in Londen vorige week een bonus van 11,6 miljoen pond (14,1 miljoen euro). Bankiers hebben niets geleerd en steken de middelvinger op naar de samenleving.

De financiële wereld. Het blijft een veelkoppig monster dat zijn tentakels heeft in de politiek en toezichthouders. Je vraagt je af, noem het een complottheorie, of de politiek en toezichthouders niet onderdeel van het probleem zijn. De financiële sector heeft overal haar pionnen. Politici, toezichthouders en bankiers, ze wisselen onderling graag van positie wanneer hun dat zo uitkomt. Het is één pot nat. Wie uiteindelijk aan het kortste eind trekt is de verweesde burger.

Bron: CitaReg


 • andré

  Helaas is dit oud nieuws, want wie logisch nadenkt had al met Bos en Balkenende in de gaten dat politici niet hun huidige vrienden en toekomstige collega’s in het harnas jagen.Het mag bekend zijn dat het huidige politieke systeem door en door verrot is, waarbij de corruptie afdruipt! Er zijn veel mensen die trachten hier wat aan te doen, echter zij worden nog afgezeken door de meerderheid van ons volk. Het lijkt wel ofwel men is lamgeslagen, dan wel dat de smartfone belangrijker is dan je toekomst te redden!! Feit is dat bij de komende verkiezingen men weer veilig op de Partij Voor De Allochtoon, of de( in mijn ogen leugenachtige) VVD, of het onbetrouwbare D66 gaat stemmen. Ik kan alleen maar hopen dat degenen die in het verleden op deze partijen gestemd hebben, keihard gepakt worden door de huidige regering! Want door onnadenkendheid van de zijde van de kiezers is dit allemaal mogelijk geworden.
  Tevens kan ik allen maar oproepen om het bovenstaande nieuwsbericht aan zo veel mogelijk mensen door te sturen, want men moet eens werkelijk weten wat er met het belastinggeld gebeurt.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • dvhaaren

  De stoel waarop men zit heeft 4 poten en het geeft uitzicht op brood en spelen waar het volk zich aan laaft en deze elementen zagen aan te poten van de stoel waarop men zit en men wil het niet zien, horen en voelen en voor men het weet ligt de mens in door eigen gemakzucht en achteloosheid als slachtoffer op de grond waar geen herrijzen meer uit mogelijk is.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl