Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

gerry jungenAuteur: Gerry

 

Zuid-_Sulawesi

Zuid-Sulawesi

Bericht ANP 7 maart:
“De Nederlandse staat heeft een vergoeding toegekend aan één van de zeventien weduwen uit Zuid-Sulawesi die een claim hebben ingediend, omdat hun mannen in de jaren 40 door het Nederlands-Indische leger standrechtelijk zijn geëxecuteerd”

Oorlogsmisdaden

Op 9 december 1947 is een groep militairen onder leiding van Majoor Fons Wijnen op zoek naar een opstandeling in het dorp Rawagede. Omdat ze hem niet kunnen vinden worden alle mannen uit het dorp vermoord, 431 mannen en jongens worden langs de kant van de weg standrechtelijk geëxecuteerd.

Excuses

Na heel veel gedoe en gênant gemarchandeer heeft Nederland excuses aangeboden voor de misdaden en haar schandelijke gedrag in die periode. Een aantal nabestaanden uit Rawagede vroeg financiële genoegdoening voor het aangedane leed. De overheid en al haar misdadige ambtenaren riepen meteen: “Ja jammer dat is verjaard…… dus daar beginnen we niet aan!”  Na een uitspraak van de rechter werd vastgesteld dat Nederland echt moest betalen aan slechts 17 nabestaanden (immers: het konden er volgens de Excessen nota uit 69 niet meer zijn !?). De nabestaanden van die moordpartij zijn vrijwel allemaal de 80 gepasseerd en nu hebben ambtenaren besloten dat slechts één claim gehonoreerd wordt, de rest moet toch nog allerlei bewijzen leveren… De gedachte hierachter is natuurlijk: ‘rekken tot ze dood gaan en echt lang kan dat niet duren…..’

Geen enkel protest

Ik was er klaar voor vrienden, ik had de bivakmuts al in de gang, de tas vol vlugschriften. Nerveus bladerde ik virtueel door alle mij bekende nieuwsgroepen… waar zouden we samenkomen?, waar zou de focus liggen van onze verontwaardiging?…… Niets, een schreeuwende stilte. Ik begon met een citaat uit een bericht dat de kranten brachten.. in de reacties die lezers kunnen geven op berichten las ik:  “En wie moet dat weer betalen???”  en “Wat een onzin is toch allemaal verjaard? “ Dit jaar kwamen een aantal heel ouwe SSers voor de rechtbank en héél Nederland vond het geweldig.. niks verjaren, het cachot in met die ouwetjes!!

De bivakmuts zal wel blijven liggen en die vlugschriften ook vrees ik. Wij zijn in de afgelopen 100 jaar wel mobieler en meer bereikbaar geworden… maar diep onder de schutkleuren van de social media en de verzorgingsstaat zit nog gewoon een Bekrompen, Gereformeerde, Schijnheilige Kaaskop die geen haar beter is dan de misdadigers in de oude koloniën…  “Wie gaat dat betalen?……..” Hoe durf je???? Waar is onze collectieve verontwaardiging gebleven? Waar zijn de stille tochten? Waar is ‘den oprechten’ Nederlander gebleven? Die ambtenaren die nu nog allemaal uitvluchten verzinnen om die mensen niet te betalen plegen in mijn ogen opnieuw een oorlogsmisdaad! Wij, het volk weten het toch? Of gaan we een Germanisme gebruiken: ‘ik heb dat nooit geweten?’   Niet meer wijzen naar de Oekraïne, niet meer zeuren over de vader van koningin Maxima, Het internationaal strafhof moet weg uit Den Haag….. Ik schaam me diep voor deze acties,

Lees het hele artikel op: DieJongenVanJungen.nl


 • ik denk dat rawagede in Nederland indie maar een fractie is wat de nederlandse VOC(piraten vereniging) en nederlandse militairen vroeger hebben uitgevreten…

  zelfs in nederlandse geschiedenis wordt er geen term slavernij gebruikt.
  het mooie term wat ze hier in nederland gebruiken is contract arbeid.om zo de misdaden van de tijd van piraten VOC te rechtvaardigen??
  het westen is heel goed in de door ze gepleegde moord en doodslag te recht praten , te rechtvaardigen….

  “het recht zal zijn loop wel hebben” zoals pedo Ivo opstelten ook de gepleegde child abuse door topambtenar rechtvaardigde…..klinkt wel bekend.
  onder tussen zijn de politici zo onder de indruk van homo propaganda , hidden agenda van de eliten satanische occultisten, dat ze het ook bij andere landen proberen te rechtpraten en te pushen….. toeval??

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • JSM51

  ongeveer dezelfde strekking misschien een mooie link mbt slavernij veel reacties zijn om je voor te schamen

  http://www.nujij.nl/algemeen/helft-bevolking-centraal-afrika-heeft-hulp-nodig.26580672.lynkx

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  We leven inmiddels in 2014 en inderdaad, een witte raaf die nog iets over die tijd kan vertellen. Het feit dat we er zo lang over deden om onze eigen oorlogsmisdaden toe te geven is even verwerpelijk als begrijpelijk. En dat laatste geldt zelfs voor het feit dat ze zijn gepleegd.

  Immers, beluister maar eens wat de retoriek van onze politici in die tijd was. Variërend van de meest weerzinwekkende ophitsing jegens hen die onafhankelijkheid van het toenmalige Nederlandsch Indië bepleitten tot uistpraken in de zin van “Als we Indié kwijt zijn gaat tevens onze hele welvaart verloren”. Het werd als een vaderlandslievende daad gezien om iedereen die ons in de weg stond met wortel en tak uit te roeien. Indië moest ten koste van alles “gered” worden. En natuurlijk, net als nu in Afghanistan of Mali was onze beweegreden er vanzelfsprekend een van het reinste altruïsme, “we konden die arme Indische mensen die zo op ons rekenden en steunden toch niet zomaar in de steek laten?”

  Hoe weerzinwekkend de daden van sommige militairen ook waren zeg ik ondanks het feit dat ik als pacifist zelf liever in de gevangenis had gezeten dan een medemens waar dan ook om te moeten brengen toch dat de allereerst verantwoordelijken voor deze gruweldaden niet primair de uitvoerende militairen waren maar de ellendige ophitsers van die tijd in Den Haag. Overigens geheel in lijn met onze algemene houding: we spreken toch ook van de misdaden van Adolf Hitler hoewel hij in de Tweede Wereldoorlog hoogstwaarschijnlijk nooit één persoon ooit fysiek iets aandeed? Steeds weer valt mij op hoe we bij oordelen over buitenlandse toestanden wel spreken van de verantwoordelijke politici die we tegenwoordig dan ook maar al te graag naar het Internationaal Strafhof in Den Haag willen slepen maar zodra het om onszelf gaat we ons zelden of nooit bekommeren om wat onze politici zich allemaal aan leugens en ophitserij hebben schuldig gemaakt. We richten nog liever een standbeeld voor hen op of hangen hun portretten in de gangen op van het parlement.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl