Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

industrial-agriculture

Industriële agricultuur

De mensheid beoefent de landbouw al zo’n slordige 10.000 jaar op traditionele wijze. Het is nog maar 60 jaar geleden dat we de traditie vaarwel hebben gezegd door na de Tweede Wereld Oorlog over te schakelen op een volledig andere manier van verbouwen. Rampen in de geschiedenis, verandering van beleid en de ontwikkeling van landbouwmachines heeft de mensheid gebracht naar wat genoemd wordt “Industriële Landbouw”.

De industriële landbouw behandelt een boerderij als een fabriek, waarin termen als “inputs” en “outputs” gebruikt worden.  Onder inputs worden verstaan  pesticiden en meststoffen, die vervolgens de gewassen als outputs opleveren. Het einddoel ervan is om de opbrengsten te verhogen en, door schaalvergroting, de kosten omlaag te brengen, d.w.z. een gigantische hoeveelheid van één soort gewas produceren (monocultuur). Natuurlijk zonlicht en handenarbeid worden vervangen door kunstlicht (kassen) en petro-chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Verborgen kosten van chemische afhanelijkheid

In het benauwende streven naar steeds hogere rendementen in de industriële landbouw zien we een waslijst aan verborgen kosten als gevolg van de enorme chemische afhankelijkheid:

  • Bodem & Water. Op schokkende wijze worden de landbouwgronden uitgeput en de oppervlaktewateren water vervuild. De industriële landbouw gebruikt 70% van de totale hoeveelheid zoet water op de planeet. Volgens de EPA (Environmental Protection Agency) draagt de Amerikaanse landbouw bij tot bijna 75% van alle water- en kwaliteitsproblemen in rivieren en beken van dat land.
  • Veerkracht & Voedselzekerheid. De voedselvoorziening is gevoeliger voor schokken dan ooit tevoren. Doordat de graanvoorraden zijn afgebouwd heeft de bankensector een casino gemaakt van de markt van plantaardige grondstoffen, waarop grootschalig gewed kan worden en die de kleine boeren volledig buitenspel hebben gezet.
  • Klimaat. Het huidige voedselsysteem is verantwoordelijk voor 1/3 van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, Ook is de sector volledig afhankelijk van de olie industrie, zowel voor transport als voor de pesticiden en meststoffen, omdat deze petrochemisch worden afgeleid.
  • Bijen & Biodiversiteit. De industriële landbouw is de grootste bedreiging voor de biodiversiteit. 70% van de biologen geloven dat de ineenstorting van de biodiversiteit een nog grotere bedreiging voor de mens is dan de klimaatverandering. Het uitsterven van bijen, vleermuizen, amfibieën en andere nuttige soorten zijn direct gekoppeld aan de blootstelling aan pesticiden.
  • Gezondheid. Terwijl plattelandsgemeenschappen en hun kinderen in de frontlinie staan van de industriële landbouw, dragen we allemaal pesticiden in ons lichaam. De voortdurende pesticideblootstelling ondermijnt de gezondheid en heeft als gevolg; het explosief groeiend aantal kankerpatiënten, auto-immuunziekten (diabetes, lupus, reumatoïde artritis, astma, Hodgkin, Parkinson) en meer.

pesticiden

Niet duurzaam

Als er één sector is die niet “duurzaam” genoemd mag worden dan is het wel de industriële landbouwsector. Deze put de natuurlijke hulpbronnen uit, het maakt ons ziek en het ondermijnt de capaciteit van de aarde om zichzelf te voeden.

WW II

Dit landbouwbeleid duurt nu al 60 jaar. In het kielzog van de Tweede Wereld Oorlog moest er een nieuwe markt voor de chemische oorlogsindustrie worden gevonden en werden deze giftige stoffen aan het werk gezet op de internationale landbouwgronden. In de jaren die volgden werd door het handels- en ontwikkelingsbeleid, in combinatie met slimme marketing technieken door chemische bedrijven als Monsanto, DuPont, de complete landbouwsector aangepast.

Het duurde niet lang of de boeren over de hele wereld zich moesten zich voortslepen over een “pesticide loopband” waarbij steeds meer en steeds duurdere chemische rotzooi moet worden gebruikt om het hoofd boven water te kunnen houden. Met alle catastrofale gevolgen van dien.

Bron: Panna.org


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl