Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Renteswaps zonder obligorekening

rabobank3Het op 1 april failliet verklaarde Texelse “Woonhuys Moerbeek” blijkt in het verleden door de Rabobank te zijn opgezadeld met zogenaamde renteswaps. Renteswaps zijn tamelijk ingewikkelde financiële instrumenten die door grote multinationals en corporaties worden gebruikt om hun financieringen te ‘beschermen’ tegen rentestijgingen. Renteswaps zijn complexe financiële producten gekoppeld aan een bedrijfslening. Hiermee kan de variabele rente worden ‘vastgezet’. Tienduizenden bedrijven hebben op advies van hun bank een renteswap, terwijl zij vaak niet geïnformeerd zijn over de enorme risico’s. Nu blijkt dat ondernemers die van hun renteswaps af willen torenhoge boetes moeten betalen. Steeds meer bedrijven die in de problemen zijn gekomen door een zogeheten renteswap wenden zich tot het meldpunt Renteswap.nl. Sinds vorige week kwamen er 100 meldingen bij. Inmiddels spreekt de stichting namens 700 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf met zo’n woekerlening. Dit maakte het meldpunt woensdag bekend.

Ruilvoordeel

Het ruilvoordeel van een renteswap snijdt in principe aan twee kanten. Als de variabele rente boven de vaste rente komt, profiteert de ondernemer; hij hoeft dankzij zijn ’swapcontract’ immers alleen de vaste rente te betalen. Maar als de variabele rente onder de vaste rente komt, profiteert de bank; die incasseert immers de hogere vaste rente van de ’swap’ in plaats van de variabele rente op de onderliggende lening. Zolang de ondernemer in de plus staat heeft het derivaat een positieve waarde, maar zodra de bank op winst staat heeft het derivaat een  een negatieve waarde voor de ondernemer.

Ontbreken kwartaaloverzichten

Om nu terug te komen op de situatie van Woonhuys Moerbeek is het zo dat het familiebedrijf bij het aangaan van de financiering aan de Rabobank te kennen heeft gegeven een vast rentepercentage te willen voor een 10-jarige lening. Een bepaalde periode verkeerde Moerbeek in de veronderstelling dat dit ook zo was. Tot Moerbeek na 1,5 jaar werd gebeld door een bankmedewerker die hem vertelde dat het beter was dat het contract herzien zou worden en er een nieuw contract moest worden gesloten. Peter Moerbeek voelde daar aanvankelijk niet voor omdat hij in de veronderstelling was dat zij een vaste rente hadden afgesloten voor 10 jaar en vroeg hem of hierover met de accountant overleg was gepleegd. “Op het antwoord van de bankmedewerker dat de accountant het ermee eens was ben ik toen akkoord gegaan”,  zei Peter Moerbeek. Na verloop van tijd werd hem echter wel duidelijk dat dit ongunstig  heeft uitgepakt, want achteraf bleek dat in nog geen 10 dagen tijd het contract ruim 7000 euro in waarde was verminderd, van ruim 52 duizend naar 45 duizend euro. Uit de opzeggingsbrief van het contract bleek zelfs dat het saldo inmiddels een tekort van 125 duizend euro vertoonde. Ook is het zo dat Moerbeek na de herziening van de swap overeenkomst geen enkel ‘kwartaaloverzicht positie derivaten’ meer heeft ontvangen en er merkwaardig genoeg ook geen tegenrekening (obligo rekening) voor dit swapcontract bestaat, terwijl de eerste overeenkomst wel een obligo rekening had. Op de talloze vragen van Peter en Martine Moerbeek wat hier de reden(en) van is heeft de Rabobank nooit willen antwoorden.

Op onze vraag aan schrijver econoom Ad Broere of een renteswap altijd een tegen rekening moet hebben antwoordde deze: “Door de dalende euribor rente in de jaren na 2008, hebben veel obligorekeningen zich voor de klant ongunstig ontwikkeld. Er ontstond op veel van deze rekeningen door de daling van de Euribor rente een negatief saldo. Banken hebben van hun klanten geëist om dit negatieve saldo gedeeltelijk aan te zuiveren of om aanvullende zekerheden te verstrekken. Kennelijk werd ook Woonhuys Moerbeek gevraagd om tussentijds betalingen te doen. Dan zou het toch logisch zijn dat aan de Rabobank een verklaring werd gevraagd waarvoor die betaling nodig was? Ondanks deze betalingen liep het negatieve saldo kennelijk toch op, want in de opzeggingsbrief werd een tekort vermeld van 125.000 euro. En waar is het positieve saldo van de eerste swap gebleven? Hieruit blijkt dat er voor elke renteswap een obligorekening moet zijn”, aldus Ad Broere. De handelwijze van Rabobankmedewerkers en de acountant van de familie Moerbeek zou tot op de bodem uitgezocht moeten worden om alle vragen die de familie de afgelopen 4,5 jaar heeft gesteld nu eens eindelijk beantwoord te krijgen. Nu lijkt de schijn gewekt dat de accountant van de familie Moerbeek, al of niet in samenwerking met medewerkers van de Rabobank voor zichzelf is (zijn) begonnen.

swap1

Swap zonder obligo rekening

swap2

Swap met obligo rekening

 

_______________________________________________________________

 

Bron: DeBoelMoetOm.nl


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl