Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Mensen die in geldnood zitten, hebben geen straf nodig, maar hulp en rust.

geldzorgenDe gemeente Amsterdam begint dat te begrijpen.

Groot nieuws van de Amsterdamse armoedebestrijding: gemeente en zorgverzekeraar gaan samen­werken bij de aanpak van wanbetalers. De sociale dienst van de hoofdstad gaat de verzekeringspremie voor de zorgverzekeraar inhouden op de bijstandsuitkering van de problematische schuldenaren.

In ruil daarvoor zal zorgverzekeraar Agis tweeduizend Amsterdamse wanbetalers bevrijden van het strenge, maar totaal ineffectieve incassoregime. Deze mensen hebben voortaan geen last meer van oplopende boetes, dreigbrieven en deurwaarders.

Is dit een goed idee?

Jazeker. Ik betrap beleidsmakers regelmatig op beleidskwakzalverij, wat zoveel betekent als dat ze beleid maken en uitvoeren zonder bewijs voor de werkzaamheid ervan. Maar dit plan van de gemeente Amsterdam sluit naadloos aan op de nieuwste inzichten over hoe ons brein werkt.

Want wat gebeurt er met de denkkracht van mensen in geldnood? Die neemt schrikbarend af, zo concluderen Harvard-econoom Sendil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir in hun vorig jaar verschenen boek over schaarste: Scarcity. Why Having Too Little Means So Much.

‘Bandbreedte’ is het kernbegrip in dit boek. Daarmee bedoelen Mullainathan en Shafir de cognitieve capaciteit die iemand beschikbaar heeft in zijn hoofd. Hun vondst is dat die significant vermindert als mensen geldzorgen hebben.

Lees verder op: VN.nl


 • Geld is een middel om te leven niet het doel van het leven.
  Aangezien gemiddelde europese mensen in overmatige materialisme leven , ze zullen de slaaf worden van eigen materiele behoeftes.
  Geld Armoede wordt gezien als een misdaad..
  Maar weet dat alles wat blinkt niet altijd goud is,en niet altijd van jezelf is,misschien wel van de bank.en dus van de eliten achter bankwezen dat geld uit niets creeert

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Dat is iets wat ik in omgekeerde richting voortdurend bevestigd heb gezien. De voormalige communistische oostbloklanden hadden het materieel gezien een stuk minder goed dan wij, maar ik ben altijd verbijsterd geweest over de veel grotere kennis en ook het veel hogere culturele niveau waar die mensen over beschikten in vergelijking tot ons.

  Omgekeerd was ik verbijsterd over de onbeschrijflijke domheid waar je in de VS op stuit, ondanks het feit dat men niet alleen veel rijker is maar ook dat heel veel onderwijs, ook aan volwassenen, bijzonder laagdrempelig is of in elk gevan was toen ik er woonde. Ik heb me er vaak afgevraagd waarom het percentage van zwakbegaafden dat je daar op straat tegenkomt in dat land zo enorm veel groter leek dan bij ons.

  Maar goed, laten we eerlijk zijn, ook in onze basisscholen vinden onderwijzers het veel belangrijker dat ze kindertjes met hip-hop muziek confronteren dan met Bach of Beethoven, alles moet zo oppervlakkig en popie-Jopie achtig gebracht worden, en dan liefst nog met een simplistisch computerprogrammaatje. Hoezo cultuur? Oubollig, toch?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ikjel

  4.017 mensen die Gewoon Nieuws als nieuwsbron gebruiken, dat maakt pas dommer.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • CharleyW

  Gij wilt kijk en luistergeld betalen, ik kom ineens aan mijn verplichte verzekering toe, die nog niks vergoed ook. Nu vind ik hiphop niks maar bach ook niks beter, ieder zijn ding in muziek denk maar. Ik vind u niet goed bij hoor, fijne nacht.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Ik vrees dat U het systeem niet helemaal begrepen heeft: U betaalt nog steeds kijk- en luistergeld, maar het heet niet meer zo. Het is nu gewoon een deel van de algemene belastingen geworden die daarvoor zijn verhoogd zodat de overheid het ook voor andere dingen kan uitgeven dan voor de publieke omroep. Betalen doet U dus nog steeds, het heeft U geen cent voordeel opgeleverd, eerder nadeel. U wordt alleen bedrogen door het feit dat U betaalt voor iets waar u nu nog maar de helft of minder van terugziet wat radio en tv programma’s betreft.

  Overigens: U betaalt nog VEEL MEER voor de commerciële tv zoals RTL, SBS6, Veronica en Net5. Want al die bedrijven die die ons daar met reclame lopen te bestoken mogen de kosten ervan van hun belastingen aftrekken. Het gevolg is dat U dus veel meer belasting betaalt omdat zij vaak niets meer betalen. U heeft er geen idee van hoe U genept wordt! En iedereen maar doen alsof we reclame TV gratis toegediend krijgen!!! In werkelijkheid is het vele malen duurder dan onze gewone publieke radio en tv.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Dom zijn alleen mensen die bij voorbaat bronnen voor nieuws uitsluiten. Ik luister en kijk naar alles en beslis voor mijzelf wat me het meest plausibel lijkt. Maar het is ontzettend dom om je alles zomaar van één kant wijs te laten maken en je oren te sluiten voor tegenargumenten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • CharleyW

  Sodeju vinde het gek dat we het slecht hebben, ze nemen je in de maling, als je geen tv wilt kijken moet je er toch voor betalen. Iedere maand een paar dagen vasten omdat je die premie en daar boven op als je zorg nodig hebt nog eigen risico en eigen bijdrage moet betalen. Als de tv het begeeft kan ik geen nieuwe kopen maar moet nog wel kijk en luister geld betalen, dan ga ik emigreren.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Sorry maar ik vind dat een reactie van iemand die niet nadenkt. Onze media zijn onze enige bron van nieuws en informatie. Hoe wil je weten wat er in de wereld gebeurt, hoe wil je weten op welke politieke partij te stemmen, hoe wil je weten wat te doen met woekerpolissen, hoe om te gaan met andere problemen als je denkt dat je het wel zonder die media kunt doen?

  Je kunt ervoor kiezen om over alles ongeïnformeerd te blijven, maar ga dan ook niet klagen over van alles en nog wat. Dat heeft heel weinig zin als je er toch niets van weet of begrijpt.

  Overigens, voor zover ik weet moet je aardig ver weg emigreren want ik denk niet dat er één Europees land is waar geen kijk- en luistergeld bestaat. In landen als Engeland en Duitsland is het bovendien ontzettend veel duurder dan het bij ons was. Ik wens je een goede reis naar Afrika, sommige Aziatische landen of Zuid Amerika! Zelfs in de VS heb je PBS en NPR, televisie en radio organisaties die met belastinggeld opereren. Ook Canada heeft een zeer uitgebreid publieke radio en tv structuur. Dat geldt ook voor Australië en Nieuw Zeeland dus je zult ook nog even een andere taal moeten leren als je dat meebetalen aan een organisatie die ons informeert en daarmee bijdraagt aan onze democratie zo verschrikkelijk vindt.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gus Bolden

  Altijd verbijsterend leuk om te lezen dat reageerders het over totaal andere dingen hebben dan waar het in het artikel omgaat. ‘Armoe geeft dermate stress dat het het denken direkt beïnvloedt, men wordt er dommer van’.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • CharleyW

  Media ja, niet de npo.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  welke media dan? Voor zover ik weet is de NPO het samenwerkingsverband van de door ons gekozen publieke omroepen. De commerciële omroepen bestaan bij gratie van de groot aandeelhouders en multinationals zonder enigerlei democratische legitimatie. Ze geven gewoon de mening van hun superrijke eigenaars weer.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Nou dat valt best wel mee hoor, in de jaren dat ik in de VS woonde heb ik mensonterende vormen van armoede gezien, zo schrijnend dat we het ons in het relatief rijke Nederland onmogelijk kunnen voorstellen. En ja, de stress die dat veroorzaakte maakte mensen niet alleen ongelofelijk dom maar zeg maar rustig knettergek.

  Overigens ben je wel goed in het kritiek op andere reageerders geven, maar daar blijft het dan wel bij. Zelf weet je hier kennelijk niets zinnigs over te melden.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Fredje

  “Onze media zijn onze enige bron van nieuws en informatie. Hoe wil je
  weten wat er in de wereld gebeurt, hoe wil je weten op welke politieke
  partij te stemmen, hoe wil je weten wat te doen met woekerpolissen, hoe
  om te gaan met andere problemen als je denkt dat je het wel zonder die
  media kunt doen? ”

  Misschien eens buiten de deur komen, en met andere mensen praten? Of praten met andere, echte mensen in andere landen via zendamateurisme? Je moest eens weten wat er allemaal aan nieuws en informatie te vinden is buiten die oh zo belangrijke media die je zo aanbidt….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  “Je moest eens weten wat er allemaal aan nieuws en informatie te vinden is buiten die oh zo belangrijke media die je zo aanbidt….”

  Heb je het echt nodig zo arrogant uit de hoek te komen? Ik beheers 5 talen vloeiend waaronder naast de gebruikelijke talen het Roemeens. Ik kijk dagelijks naar zenders uit allerlei landen. Maar ik herinner me niet dat ik op zenders als Realitatea TV, Al Jazeera of op Russia Today veel nuttig advies kreeg over hoe om te gaan met woekerpolissen, jij wel? Ik denk toch dat een programma als TROS Radar daar net ietsjes meer informatie gaf.

  Zendamateurisme daar ben ik zeer wel mee bekend, ben het zelfs korte tijd zelf geweest toen ik in de VS woonde. Maar kennelijk heb jij er geen snars verstand van anders dan zou je weten dat het strict tegen de regels van de ARRL en het internationaal zendamateurisme is om over andere thema’s dan tecnhische te spreken op straffe van het verliezen van je zendmachtiging.

  Het helpt wel als je een beetje weet waarover je spreekt als je denkt anderen neer te kunnen maaien. vertel jij me maar wat jouw o zo betrouwbaarder bronnen zijn als het over de eigen Nederlandse binnenlandse zaken gaat in plaats van volslagen ongefundeerde kritiek op andere te spuien.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Fredje

  “Heb je het echt nodig zo arrogant uit de hoek te komen?”

  Euhm, nee, maar als jij het zo nodig zo wilt oppakken, have it your way. Maar dan reageer ik ook niet meer serieus op de rest van je “regeltjes” verhaal.

  Prettige dag nog,

  Fred

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Hoe vind je dat ik een zin als “Je moest eens weten wat er allemaal aan nieuws en informatie te vinden
  is buiten die oh zo belangrijke media die je zo aanbidt….” had moeten ervaren? Als een compliment zeker?

  Zelf de bal kaatsen en dan de vermoorde onschuld spelen als je hem terugkrijgt…. triest hoor.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • RavenSpeaks

  Denkkracht wordt inderdaad minder, aangezien de zorgen de overhand krijgen en daardoor ook geen uitzicht/ oplossing gevonden kan worden..constant denken aan alles wat beperkt zorgt voor veel stress….overlevingstechniek kickt in…ipv van te kunnen leven…

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl