Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Joost de Weter

Nederland gaat ten onder aan managerscultuur

meeuw1Sommige managers zijn als meeuwen.
Ze komen krijsend aangevlogen, schijten de boel onder en vliegen daarna weer krijsend weg, een vette bonus in de snavel maar een geruïneerde organisatie en gefrustreerde werknemers achterlatend.

Wie kent ze niet, de managers die niets presteren, maar bij hun vertrek beloond worden met een vorstelijke gouden handdruk, vervolgens elders weer opduiken en hetzelfde kunstje opnieuw uithalen. Na drie dienstverbanden zijn ze vaak voor de rest van hun leven binnen. Deze categorie vormt het topje van de managerspiramide. Het zijn de bonussprinkhanen. Daaronder bevindt zich een forse ‘lemen’ laag van managers die, eenmaal op hun positie aangekomen, van geen wijken meer weten. Ze zijn een plaag voor hun ondergeschikten en hun toegevoegde waarde is nagenoeg nul. Integendeel zij frustreren professionals in de uitvoering van hun beroep.

Nederland was ooit een land van doeners. Mensen die de handen uit de mouwen staken en tastbare prestaties leverden. Maar sinds de jaren negentig van de vorige eeuw heeft Nederland bijna naadloos de Angelsaksische managerscultuur overgenomen, die gekenmerkt wordt door het eindeloos aan elkaar rapporteren. Het gevolg daarvan is dat het managersgilde uitdijt als een zelfrijzende pannenkoek. Nu kent het bedrijfsleven gelukkig de tucht van de markt en worden niet functionerende managers, vaak te laat, de deur uitgewerkt. De schade die ze hebben aangericht wordt echter te weinig belicht. Erger is het bij de overheid en semi-overheid. Managers vinden daar dat ze ondernemer moeten spelen, zonder echter de risico’s van het ondernemerschap te dragen. Ze blijven bij disfunctioneren vaak gewoon zitten.

De zorgsector

Het gezegde ‘er zijn meer generaals dan dat er soldaten zijn’ geldt vooral voor de semi-overheid, met name in de gezondheidszorg en het onderwijs. Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel zijn het aantal administratieve handelingen toegenomen. Elke werknemer moet ongeveer per minuut verantwoorden waarmee hij of zij bezig is. Al die verantwoordingslijstjes moeten verwerkt en gecontroleerd worden. Het lagere management moet dat rapporteren aan het middenmanagement die op hun beurt weer rapporteren aan het hogere management. Het rapporteren is een zichzelf instandhoudende ‘industrie’ geworden. Managers houden elkaar aan het werk via de werkers op de vloer die daardoor steeds minder aandacht kunnen besteden aan het feitelijke werk waarvoor ze zijn opgeleid.

Minder vergaderen en rapporteren en meer handen aan het bed wordt er al jaren binnen de gezondheidszorg geroepen, maar het is tegen dovemansoren gericht. Het is de verstikkende managerscultuur die de professional hinderlijk voor de voeten loopt. Binnen de gezondheidszorg gaat het al zover dat omwille van het eigen behoud professionals opgeofferd worden voor goedwillende amateurs: de vrijwilliger. Lekker goedkoop. Het management laat zich, als beloning voor de kostenreductie, aan het einde van het jaar een mooie bonus uitkeren. De professional is wegbezuinigd en de patiënt moet het doen met minder kwaliteit, maar de manager vaart er wel bij.

Het onderwijs

In het onderwijs is het niet anders. D66 werpt zich weliswaar op als de kampioen van het onderwijs door steeds meer geld te vragen, maar wat er vervolgens met dat geld gebeurd is een ander verhaal. Daar horen we partijleider Alexander Pechtold niet over. In België wordt in het voortgezet onderwijs de wettelijk voorgeschreven 20 lesuren voorgeschreven. Met het voorbereiden van de lessen en het correctiewerk heeft een onderwijskracht daar een werkweek van 37,5 uur. De klassen hebben gemiddeld 17 leerlingen. België staat bekend om zijn hoog kwalitatieve onderwijs. Leerkrachten in de bovenbouw van voortgezet onderwijs hebben in België allemaal een academisch diploma en zijn onderwijsbevoegd.

Hoe anders is dat in Nederland. Klassen tellen gemiddeld 27 leerlingen en leerkrachten geven 25 uur les. Een groot deel van die uren gaan op aan vergaderen en rapporteren ten behoeve van het management. In Nederland is bijna een kwart van de leraren in het voortgezet onderwijs onbevoegd. Die zijn namelijk lekker goedkoop. De vraag mag gesteld worden waar al dat onderwijsgeld dan eigenlijk naar toe gaat? Nou, dat geld gaat naar dure kantoorgebouwen, naar managers en hun entourage, een beetje schoolmanager heeft inmiddels al een woordvoerder en chauffeur in dienst, naar toetsenmakers en naar dure adviesbureaus. Het geld gaat niet naar de leerlingen die kwalitatief beter onderwijs nodig hebben.

Het wordt hoog tijd dat Nederland begint met het afbouwen van de brede laag managers binnen organisaties. Geef de professional, de man en vrouw die opgeleid zijn om hun vak professioneel uit te oefenen, weer de ruimte en stuur die manager terug naar de werkvloer of, beter nog, de laan uit.

Bron: CitaReg


 • Femke

  Als je een bedrijf naar de klote wil helpen moet je ze veel managers gunnen. Een manager maak meer kapot dan 100 werknemers stuk kunnen maken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Erik

  Ben het volledig met de tekst eens, heb zelf als manager 12 jaar inde zorg gezeten en ben er mee opgehouden toen het tij echt niet meer te keren was. Zonder te kunnen toveren, zou ik aan kunnen tonen dat je de (ouderen)zorg voor zekerde helft van het geld of minder, zou kunnen draaien, dan nu het geval is. Het is de bovenste piramidedeel wat de boel te duur en vooral overbodig maakt. Niemand wil dit zien. Zeker de managers niet. Maar geef me een locatie, reken me af op tevredenheid van de bewoners en het uitvoerend personeel, hou vooral de overheidsinstanties bij mij vandaan en het kan voor de helft. Sterker nog, geef me 5 jaar en dan ben ik zelfs overbodig. Maar nee, managers maken regels en regels hebben managers nodig. Zo is de cirkel rond, simplistisch weergegeven. Niemand wordt er beter van, alleen de managers zelf.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Marie-Therese

  Erik ik ben het volledig met je eens. Zullen we samen wat locaties aanpakken?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • ANGEL

  Vertel mij wat over de managers, zit zelf met een aantal collega’s thuis door hun misselijke gedrag, kapot maken, daar zijn ze goed in, met hun dikke vette salaris en maar meehuilen met de hogeren. Mijn collega, kapot gemaakt, hij kreeg een zware hersenbloeding door de stress, werd met spoed geopereerd en is aan het herstellen, inmiddels een forse korting op zijn inkomen en nu staat zijn huis te koop, omdat hij na 30% ziektekosten zijn hypotheek niet meer kan betalen. De managers en leidinggevenden, brr,,,,,de honden lusten er geen brood van en wat hoor ik dit momenteel veel om me heen, ze krijgen daarvoor een cursus “bulling”, werknemers pesten en intimideren op de werkvloer, hoe doe je dat slim. Wat een maatschappij leven wij momenteel in, de sterksten denken dat ze sterk zijn, maar er komt een moment en dan is het te laat…..dan zijn het stakkers, want ze beseffen niet wat voor kwaad ze allemaal aanrichten bij de werknemers.
  Het kabinet werkt hier ook aan mee, is zelf ook onderdeel van de beruchte piramide, de kliek, de cabal, dus de klap komt straks sneller dan we denken. Bereid je maar voor mensen, sla voedsel in, water, alles te vinden op preppers.nl. want als de pleuris straks uitbreekt, dan is het te laat en is het vechten geblazen in de winkels, wees alert en tref maatregelen, je wilt toch overleven?? Wordt tijd voor nieuwe leiders, vanuit het hart, niet meer de piramide, maar tussen de mensen gaan staan, we zijn nu nog steeds slaven van de hogere heren, maar dat moet maar eens uit zijn!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Herman von Klinkenhofen

  Mensen die wat over managers te zeuren hebben kunnen beter zelf een onderneming opstarten en proberen het hoofd boven water te houden. Neem zelf een man of 100 personeel aan en laat invulling van de bedrijfsvoering aan de “professionals” over. De arbeidsvoorwaarden laten de mangers door de vakbonden bepalen. Overal “de menselijke maat”, “tolerantie”, “eerlijk delen” en meer van dat soort oppervlakkig links geleuter. We zullen zien hoe lang het bedrijf blijft bestaan.
  De grootste zeurpieten zijn zij die gewend zijn aan baanzekerheid en hun vaste inkomen zonder erbij stil te staan dat de poen eerst opgebracht moet worden.
  Zogenaande “professionals” zijn doorgaans vakidioten zonder enig inzicht in de functie die een organisatie in de samenleving heeft. Staan alleen bij hun eigen stokpaardjes stil en hebben een empatisch vermogen van 0,0. Aan dat soort lieden wil de schrijver van dit artikel het besturen van een organisatie blijkbaar overlaten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • co

  Beste herman van klinkenhofen,

  het is al lange tijd zo dat de managers en professionals in de overheid hun best doen om de heel kleine, kleine en de middelgrote ondernemers kapot te maken d.m.v. o.a. belasting, milieu en zgn anti-discriminatoire maatregelen. Ook de vele regels uit Brussel helpen er aan mee om ieder nieuw initiatief in de kiem te smoren. Alleen de hele grote bedrijven krijgen d.m.v. lobbyen in brussel de regels in hun voordeel verandert. De regelgevende overheids-managers en politici luisteren maar wat graag naar de grote bedrijven die via hun lobbyisten vele kadootjes uitdelen. Het grootste cadeau is een zeer goed betaalde functies in het multinationale bedrijfsleven. Een baantjes als CEO of lid van de RvC wordt uitgedeeld als beloning omdat men goed heeft geluistert naar de lobbyisten.

  Dit is het samensmelten van staat en multinationals en het heet Corporate Facisme.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • guitarman12

  Herman, typisch een sjacherijnige reactie van een betrapte manager!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Herman von Klinkenhofen

  @Guitarman12:
  Uw reactie is typerend voor die van een gefrustreerd persoon die nooit een ambitie waar heeft gemaakt. Een reactie van zo’n jaloerse “net-niet-loser” waar de afgusnt van af druipt. Ik werd “net geen politieman”, “net geen piloot”, “net geen bereoemde artiest” etc. etc.. Uiteindelijk werd het gewoon helemaal niets meer dan een hoop ruis.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Herman von Klinkenhofen

  Beste Co,

  Ik ben het met u eens dat grote bedrijven het meest van globalisering profiteren.

  Overigens voert “Brussel” uit wat de landen zelf bepalen. Het zijn de landen die bevoegdheden aan “Brussel” hebben overgeheveld dus daar moeten we nu niet over gaan mauwen. Dat had in de jaren ’80 en ’90 gekund.

  De Europese Commissie doet niet anders dan wat de lisstaten beslissen. Het een uitvoerende macht. Zie bijvoorbeeld de uitleg op Wikipedia (gelt op het publiek hier plaats ik maar geen link naar “Brussel”):

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Instellingen_van_de_Europese_Unie

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • guitarman12

  Hahaha die Herman, komt in al z’n managing armoe met een jijbak van heb ik jou daar!

  En gaat ie z’n niet uitgekomen jongensdromen op mij projecteren! Politieman, piloot, artiest? Je gaat me toch niet vertellen dat je ook niet graag brandweerman wilt worden, toch knul?

  Gossamme, hoe oud ben je eigenlijk Herman?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Herman von Klinkenhofen

  Ach ja guitarman12, terugkomend op het onderwerp: Indien uw “bijdragen” representatief zijn voor de kwaliteiten voor de door u geleverde werkzaamheden dan kan ik leidinggevenden die van mensen als u af willen geen ongelijk geven. En maar klagen over “chagrijnige managers”. Toedeledokie.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl