Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

“Extreme red alert”

managua-earthquake-1972

Managua na de aardbeving in 1972

Mensen die in gebouwen wonen die het grootste risico lopen op instorting, worden geëvacueerd naar schuilplaatsen. De autoriteiten in Nicaragua hebben over het hele land code “Extreme red alert” uitgeroepen nadat het land werd getroffen door een reeks van bevingen.

Nicaraguanen werden gevraagd om buiten te slapen omdat seismologen hebben gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een zeer krachtige, alles verwoestende  aardbeving in het Midden-Amerikaanse land.

Functionarissen zeiden dat de recente bevingen een scheur hebben gereactiveerd die in 1972 een catastrofale aardbeving veroorzaakte, waarbij tussen de 5.000 en 10.000 mensen werden gedood.

First Lady en overheidswoordvoerster Rosario Murillo vertelde de burgers: “We moeten nu leven in de hoogste staat van constante  waakzaamheid”. Ook spoorde zij mensen aan om tot nader order onder de blote hemel te slapen.

De overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor ramp paraatheid, “Sinapred” maakte bekend dat het klaar was voor een “catastrofe van grote proporties”. Soldaten zijn bezig met het oprichten van veldhospitalen, en het Rode Kruis dringt er bij de mensen op aan om bloed te doneren om de bloedbanken te voorzien van voldoende voorraden. Een groot aantal mensen worden beschouwd als ‘hoog risico’, enerzijds vanwege hun leeftijd en anderzijds vanwege het risico op afbrokkelende huizen, en zijn daarom overgebracht naar schuilplaatsen.

Ramp van 1972

Een groot deel van Managua werd verwoest door de aardbeving in 1972 en vele families leven nog steeds in de beschadigde gebouwen.  “Dit zijn bewoners die hier al vele jaren in de tot ruïnes vervallen gebouwen leven”, vertelde luitenant kolonel Mario Rivas van de “Civil Defence Force” aan het persbureau AP.

De afgelopen week werd Nicaragua getroffen door drie aardbevingen die varieerden van magnitude 5.1 tot 6.7. Tevens werden er tientallen naschokken geregistreerd. Hierbij zijn twee mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt.

Het Amerikaanse “Geological Survey”, die seismische activiteit controleert in de hele wereld, zei dat het niet kon bevestigen of de breuklijn die onder Managua loopt werd geactiveerd, maar erkende wel dat het niet ongebruikelijk is dat aardbevingen nabijgelegen scheuren beïnvloeden.

Bron: Sott.net


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl