Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Tikkende tijdbom

amtsvenn

Amtsvenn

GRONAU/EPE/ENSCHEDE – Wat deskundigen voor onmogelijk hielden dreigt nu toch werkelijkheid te worden. Alle onderzoeken naar de in het nabij Enschede gelegen Duitse natuurgebied Amtsvenn al veertien dagen opborrelende olie, wijzen op een lekkage van een zoutholte waarin ruwe olie is opgeslagen. Dat meldt De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag.

140 miljoen liter ruwe olie

Door de lekkage is vermoedelijk een deel van de in de zoutholtes (cavernes) opgeslagen 140 miljoen liter ruwe olie 1.000 meter opgedrukt. Het komt in het Amtsvenn op drie plekken aan de oppervlakte. De olie heeft behalve de grond ook grond- en oppervlaktewater besmet. Ondergronds tekenen zich inmiddels de contouren af van een milieuramp die grote gevolgen kan hebben voor het Naturschutzgebiet.
In Ahaus maakt de overheid zich ondertussen grote zorgen over de mogelijke besmetting van haar grondwatervoorraad, die op 8 kilometer van de onheilsplek is opgeslagen.
Onder het Amtsvenn zijn drie voormalige zoutholtes met ruwe olie gevuld. De miljoenenvoorraad is bedoeld om mogelijke stagnaties in de gebruikelijke olielevering het hoofd te kunnen bieden.

Inmiddels al zes koeien dood

olielek

Uitgebreide zoekoperatie naar het lek

De olievervuiling heeft inmiddels het leven gekost aan zes koeien, die van het ‘oliewater’ dronken. In sloten en in grondwater zijn olierestanten aangetroffen en op een van de kikkerpoelen dreef een dun laagje olie dat inmiddels is geneutraliseerd. De onderzoeken naar de oorzaak van de lekkage worden in een gebied van 90.000 vierkante meter verricht.
Zo’n 120 verontruste bewoners in en rond het inmiddels afgeschermde en streng bewaakte gebied werden deze week geïnformeerd over de stand van zaken. Uit een toelichting van deskundige Hans-Peter Jackelen van Ingenieursburo Dr. Schleicher & Partner bleek dat uit de reeds verrichte onderzoeken naar voren is gekomen dat het haast niet anders kan: er is een caverne lek.
Als dat vast komt te staan, mogen de autoriteiten in Twente zich ook nog wel eens achter de oren krabben. Is het plan om in de cavernes onder het Enschedese industriegebied de Marssteden 70 miljoen liter gas en olie in voorraad te nemen wel solide?
Wat zich in de boezem van het Duitse Amtsvenn precies heeft afgespeeld, is voorlopig giswerk. In februari werd een terugval in druk in het Caverne S5-systeem geconstateerd, waarvan de oorzaak nog niet is achterhaald.

Een uitgebreide reportage is te lezen in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag.

Bron: Tubantia.nl


 • Bij nader inzien

  De WDR, de zender die wij doorgaans als “Duitsland 3” betitelen is al heel lang met dit onderwerp bezig. De meest recente conclusie die getrokken is luidt dat er een lek in een opslagcontainer zit. Al in 2013 bleek er on onverklaarbare reden sprake van drukverlies. men is nu bezig om te onderzoeken waar het lek zit. Enfin, dat staat er feitelijk al. Zoveel nieuws is het niet.

  Wat misschien wel de moeite waard is is het je afvragen of zulke reservoirs die bedoeld zijn om in oorlogstijd toch nog een tijdje brandstof te hebben wellicht een groter gevaar voor de veiligheid van onze bevolking vormt dan het voordeeel waar ze voor bedoeld zijn. Zelf denk ik dat onze politici zelf het allergrootste gevaar vormen, als ze wat minder autistisch naar de wereld keken en het belang van andere landen die ze zo graag als redeloze ditatoriale tegenstanders betitelen even serieus zouden nemen als onze eigen belangen dan zou er nooit oorlog hoeven komen. En dan hebben we deze tikkende tijdbommen dus ook niet nodig.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Klaas

  Helemaal eens met de vorige spreker. Aanvullend is dat schaliegas winnen ook heel gevaarlijk is. Voorbeelden genoeg in Amerika waar het drinkwater op meerdere plekken verziekt is. Nog altijd is het geld veel belangrijker dan de mensen en natuur.

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl