Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Schending van zorgplicht

rabobank2Uit een gisteren gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant is gebleken dat de Rabobank is veroordeeld tot het betalen van een flinke schadevergoeding aan een melkveehouder. Dit vanwege een schending van de zorgplicht bij de verkoop van een renteswap. Rabobank verkocht de melkveehouder een zogeheten renteswap bij een lening, maar hield voor de boer informatie achter over de grote risico’s die aan dergelijke swaps verbonden zijn. De melkveehouder vroeg in 2008 om een lening van € 1.250.000. Om het risico op een rentestijging af te dekken stelde de Rabobank voor om een swap af te sluiten. Zonder ook maar enige kennis van swaps te hebben ging de boer hiermee akkoord.

De Rabobank verkocht op grote schaal renteswaps als alternatief voor leningen met een vaste rente. Dit zou beschermen tegen een stijgende rente. Er werd de melkveehouder echter niet bijverteld dat bij een rentedaling de renteswap ernstige nadelige gevolgen zou hebben. Toen hij vanwege emigratie de lening wilde aflossen werd hij getrakteerd op een rekening van 271.386 euro, zijnde de negatieve waarde van de renteswap.

Door de sterk gedaalde euriborrente hebben bijna alle renteswaps een “negatieve waarde”. Dat is het verschil tussen euribor en de vaste swaprente gedurende de resterende looptijd van de renteswap. Gevolg van de negatieve waarde is dat de ondernemer bij voortijdse beëindiging van de lening nog een grote afkoopsom moet betalen.

Risico’s

logo raboDe rechtbank oordeelde dat op de Rabobank de verplichting rustte om de melkveehouder in duidelijke en klare taal te informeren over de aard van de geadviseerde constructie en de daaraan verbonden risico’s. De rechtbank keek naar de situatie die zou zijn ontstaan als de boer de renteswap niet zou hebben afgesloten maar een gewone lening met vaste rente was aangegaan. De rechter kwam tot de conclusie dat de Rabobank 60% van de schade moet vergoeden en het resterende deel voor rekening van de melkveehouder komt. Het resultaat is dat de Rabobank is veroordeeld tot het betalen van bijna € 170.000 schadevergoeding.

Perspectief voor duizenden andere ondernemers

De advocaat van de melkveehouder, Mr. Rolf Klinkhamer zei: “Dit is een heldere uitspraak die kansen biedt voor duizenden andere ondernemers die met een renteswap zitten opgescheept en van vanwege bedrijfsbeëindiging van hun swap afwillen”.

Volgens een schatting van de “Autoriteit Financiële Markten” zijn er enkele tienduizenden rentederivaten verkocht in Nederland waarvan de negatieve waarde momenteel minimaal zo’n drie miljard euro bedraagt.

Lees hier het gehele vonnis

Bronnen: LegalDutch.nl  ftm.nl

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl