Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Edward Snowden niet welkom in Bundestag

bundestagDe Duitse regering heeft geblokkeerd dat Edward Snowden persoonlijk voor een Duitse parlementaire commissie zal verschijnen om te getuigen over de Amerikaanse NSA spionagepraktijken. Dit is gebleken enkele uren vóórdat Angela Merkel naar Washington zou afreizen voor een ontmoeting met president Barack Obama. In een brief aan de leden van een parlementaire commissie, die in het bezit is van de “Süddeutsche Zeitung”, zeggen ambtenaren dat een persoonlijke uitnodiging voor de Amerikaanse klokkenluider zou ingaan tegen de belangen van de Bondsrepubliek die een ernstige en permanente belasting zou vormen voor de Amerikaans-Duitse betrekkingen.

Getuigenis in persoon

Edward Snowden

Edward Snowden

Groene en linkse leden van oppositiepartijen in de parlementaire commissie hadden er wekenlang op aangedrongen dat de voormalige medewerker van de NSA een belangrijke getuige was en zou dus minimaal in persoon voor de commissie moeten verschijnen, zeker gezien de bezorgdheid dat Rusland anders zijn getuigenis zou kunnen beïnvloeden.

Aftreden CDU-commissie voorzitter

De regerende christen-democratische en sociaal-democratische partijen vinden echter dat een schriftelijke vragenlijst zou volstaan. Het meningsverschil leidde eerder al deze maand tot het aftreden van de CDU voorzitter van de commissie.

Vorig jaar juni heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een aanvraag van Snowden voor asiel afgewezen omdat deze niet in persoon is ingediend op Duitse bodem. Wanneer Snowden was uitgenodigd als getuige zou hij alsnog aan deze eis hebben kunnen voldoen.

Russisch visum

Gezien het feit dat alleen de Duitse overheid Snowden kan voorzien van de de juiste documenten om Duitsland binnen te komen en er te verblijven zonder de angst om uitgeleverd te worden aan de VS, is het nu zeer onwaarschijnlijk dat de klokkenluider in staat is om af te reizen naar Duitsland vóórdat zijn asiel in Rusland vervalt op het einde van juni. Jesselyn Radack, de advocaat van Snowden, zei te verwachten dat zijn Russische visum zal worden verlengd.

Laf

merkel

Angela Merkel

Politici van de oppositie zeiden dat ze wegen zouden zoeken om de regering uit te dagen het veto te herzien. De partijleider van de Groenen, Simone Peter, beschuldigde kanselier Merkel van lafheid. Ze zei: “Merkel is de weergave van lafheid tegenover onze bondgenoot Amerika, in dit opzicht zijn we de Amerikanen geen enkele dank verschuldigd”, en vervolgde “de overheid moet op zijn minst een serieuze poging doen om Snowden veilig naar Duitsland te laten komen om hier getuigenis af te kunnen leggen. Het is kwalijk dat Merkel dat niet wil!”

Bron: TheGuardian.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl